2017-10-01 12:53:46
Φωτογραφία για Καταλονία: Ένταση και επεισόδια κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος
Από τα χαράματα άρχισαν να σχηματίζονται οι πρώτες ουρές των Καταλανών ψηφοφόρων μπροστά από τα εκλογικά τμήματα στα αστικά κέντρα της Καταλονίας, κυρίως στη Βαρκελώνη.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και οι ηλεκτρονικές σελίδες των μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο εφημερίδων συντονίζονται στον ρυθμό της Καταλονίας η οποία επιμένει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της παρά την κατηγορηματική στάση της κεντρικής εξουσίας στη Μαδρίτη που δηλώνει ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να συμβεί.

Κανονικά οι κάλπες άνοιξαν στις 9.00 τοπική ώρα, δηλαδή στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Ένταση, επεισόδια και λιποθυμίες υπό βροχή, έξω από κάποια εκλογικά τμήματα της Καταλονίας, μεταξύ ψηφοφόρων και αστυνομικών που επιχειρούν να τους απομακρύνουν.

Ο απεσταλμένος της Ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία Ενρίκ Μίλ ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να σεβαστούμε το νομικό πλαίσιο». «Η (τοπική) κυβέρνηση διακινδυνεύει τη δημόσια τάξη και τη σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων, περιλαμβανομένων μικρών παιδιών» τόνισε.


Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Χερόνα, όπου επρόκειτο να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της επαρχίας, Κάρλες Πουτζεμόντ. Τελικά ο πρόεδρος της Καταλονίας ψήφισε στις 10.54 τοπική ώρα.

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας φέρονται να έχουν οργανώσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε διάφορους εναλλακτικούς χώρους όπως σχολεία, μοναστήρια, κέντρα υγείας, γηροκομεία, μουσεία κ.α. την ώρα που τα περισσότερα επίσημα εκλογικά κέντρα έχουν αποκλειστεί ή σφραγιστεί από την κεντρική διοίκηση της ισπανικής αστυνομίας.

Ο μηχανισμός των οπαδών της ανεξαρτησίας τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στην Χερόνα ή στο Φιγκέρας βεβαιώνουν τους πολίτες πως θα υπερασπιστούν τα εκλογικά τμήματα καθώς και το δικαίωμα της ψήφου.

Η αστυνομία της Καταλονίας έλαβε από το Σάββατο εντολές να βρίσκεται το αργότερο στις 6.00 το πρωί (7.00 ώρα Ελλάδος) στα διάφορα εκλογικά τμήματα προκειμένου να ζητήσει από τους διαδηλωτές που βρίσκονται εκεί να αποχωρήσουν και στη συνέχεια να σφραγίσουν τις εισόδους. Οι αστυνομικοί έχουν εντολές να δράσουν με πολύ μεγάλη διακριτικότητα προκειμένου να αποφευχθούν οι συγκρούσεις. Ενισχύσεις από τα κεντρικά της Guardia Civil (Ισπανική Πολιτοφυλακή) έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης της Βαρκελώνης πριν ακόμη φέξει. Καμία εκατοστή οχήματα της αστυνομίας εγκατέλειψαν το λιμάνι όπου είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ του Σαββάτου για να λάβουν θέσεις διασποράς σε σημεία της πρωτεύουσας της Καταλονίας, όπως διαπίστωσαν τα χαράματα οι δημοσιογράφοι των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.

Κυβέρνηση Καταλονίας: Ψηφίστε σε όποιο εκλογικό κέντρο βρείτε ανοικτό

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι που επιθυμούν να ψηφίσουν μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό, αν αυτό στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι είναι κλειστό.

Σε ένα ακόμη βήμα προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το οποίο η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομο και έχει απαγορεύσει, τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι ψηφοφόροι θα θεωρούνται έγκυρα, δήλωσε ο Τζόρντι Τουρούλ εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί» τόνισε ο Τουρούλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Καταλονία: Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ψηφοφόρων έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης

«Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι» φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, στο οποίο έχει αρχίσει να επεμβαίνει η ισπανική αστυνομία.

Την ίδια ώρα φορτηγάκια της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου έχουν ξεσπάσει οι ταραχές.

Δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους ανθρώπους που είναι συγκεντρωμένοι έξω από αυτό το εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με εικόνες από τα τηλεοπτικά δίκτυα, υπάρχουν ήδη τραυματίες από τα επεισόδια με τους αστυνομικούς. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών εναντίον του πλήθους σε έναν δρόμο της Βαρκελόνης, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να τραυματιστούν. Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία έχει κυνηγήσει το πλήθος, προκειμένου να το διαλύσει.

Σε διάφορα εκλογικά κέντρα οι αστυνομικοί απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, χωρίς να λείπουν τα μικροεπεισόδια και οι μικροεντάσεις.

Η αστυνομία εισέβαλε με τη βία στο εκλογικό κέντρο της Χερόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ο πρόεδρος της επαρχίας Κάρλες Πουτζεμόντ.

Εξάλλου το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ
trelogaidouri
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ