2017-10-08 10:00:09
Φωτογραφία για Στο... μενού της Ουάσιγκτον και n αμυντική συνεργασία
Κοινές εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής και ανταλλαγή πληροφοριών.

Τον περασμένο Μάρτιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικα­νό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις. Στον αύλειο χώρο του αμερικα­νικού Πενταγώνου τον υποδέ­χτηκαν με όλες τις τιμές: με κόκκινα χαλιά και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Είχε προηγηθεί η παρουσία του κ. Καμμέ­νου στην τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες εβδομάδες μετά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, ταξίδεψε επίσης στην Ουάσινγκτον και είχε συνάντηση με τον στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, αλλά και με τον βοηθό υφυπουρ­γό Άμυνας, Τόμας Γκόφους. Καμία από τις συναντήσεις αυτές δεν περιορίστηκε σε γενικές συ­ζητήσεις γεωπολιτικής. Αντίθετα, έγιναν επαφές ουσίας και δημιουργήθηκε το κατάλληλο κλίμα ώστε τα θέματα αμυντικής συνεργασίας να αποτελέσουν ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Πρό­εδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο στις 17 Οκτωβρίου.


Οι συνεχείς παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών ενώ ήταν σε εξέλιξη όλη την εβδο­μάδα η εθνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων», η επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογαν και η επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων έχουν ενεργο­ποιήσει το Πεντάγωνο για περισσότερες διπλωματικές και στρατιωτικές δράσεις.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, επισκέφτηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις φορές το τελευταίο εξάμηνο και είδε τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να διαμορφωθεί το πλαίσιο των συνομιλιών στον Λευκό Οίκο. Το πλαίσιο αυτό αφορά στην αξιοποίηση του πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνά­μεις. Σε στρατιωτικό, δηλαδή, επίπεδο είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και η αγορά ενός σμήνους μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Η Αθήνα έχει στείλει το απαραίτητο αίτημα, το «Letter of request», και αναμένει την τελική απάντηση, η οποία ίσως δοθεί κατά την επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Η διαδικασία αναβάθμισή προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον 7 χρόνια ενώ το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Η χώ­ρα μας σήμερα έχει στην κατοχή της 155 F-16 διαφόρων τύπων και η αναβάθμισή τους έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.

Το σμήνος των F-35 αποτελείται από 12 μέχρι 20 αεροσκάφη. Την Τετάρτη βρέθηκε στην Αθή­να και η αναπληρώτρια υπουργός του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Deputy Assistant Secretary for Defense Exports and Cooperation of United States), αρμόδια για Αμυ­ντικές Εξαγωγές και Συνεργασία. Ο λόγος για την Αν Κατάλντο, που επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού και τις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού και ενημερώθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία για τα αναπτυξιακά προγράμματα και τις συνεργασίες με αμυντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα σκοπεύει να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ με την προώθηση κοινών δράσεων στο κέντρο εκ­παίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, αλλά και στην ενίσχυση της συ­νεργασίας στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών.

Στα θέματα ενέργειας αποδίδει μεγάλη σημασία η αμερικανική πλευρά, και η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει αυξημένο γεωπολιτικά ρόλο και να τονίσει ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσόγειου.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΤΑΣΟΥΛΗ[email protected]

(ΕΘΝΟΣ-07/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ