2017-10-08 10:00:29
Φωτογραφία για Ακήρυκτος ΠΟΛΕΜΟΣ στο Αιγαίο
• Πρωτοφανές μπαράζ τουρκικών προκλήσεων κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων 2017».

• Η δυναμική συμ­μετοχή όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καi η μεγάλη χρονική διάρκεια. 

Ένας «ακήρυκτος πόλεμος» διεξήχθη στο Αιγαίο τις περασμένες ήμερες, που διεξαγόταν σε όλη την Ελ­ληνική επικράτεια η με­γάλης κλίμακος διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2017» εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητος που εκδηλώθηκε με ένα πρωτοφανές μπαράζ παραβάσεων, παραβιάσεων και εμπλοκών, που όλοι καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι αφού γίνονται σε περιοχές όπου ασκούνται άλλες δυνάμεις. Ενδεικτικώς, αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο κατά τις δύο ουσιαστικώς πρώτες ημέρες διεξαγωγής της άσκησης, Δευτέρα και Τρίτη, 2 και 3 Οκτωβρίου αντιστοίχως, είχαν την εξής παράνομη και επι­κίνδυνη τακτική.

Tη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, 14 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, από τα οποία τα τέσσερα ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναε­ρίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών, καθώς και 37 παραβιά­σεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), από τις οποίες οι 10 από τους σχηματισμούς των μαχητικών στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, χω­ρίς να σημειωθεί καμία εμπλοκή
. Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, έξι σχη­ματισμοί τουρκικών μαχητικών (δύο τετράδες και τρία «ζευγά­ρια» F-16, καθώς και ένας «μι­κτός» σχηματισμός αποτελούμενος από δύο F-16 και ισάριθμα εκσυγχρονισμένα F-4E και πέντε μεμονωμένα, από τα οποία τέσσερα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πο­λέμου CN-235 και ένα ελικόπτε­ρο, συνολικώς 23 αεροσκάφη, από τα οποία τα οκτώ F-16 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 16 παραβάσεις των ΚΕΚ και 65 πα­ραβιάσεις του ΓΕΧ, από τις οποί­ες οι 29 από τους σχηματισμούς των μαχητικών και 36 από τα τέσ­σερα CN-235, στο Βορειοανατολι­κό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν 6 συνολικώς εμπλοκές!

ΈΝΤΑΣΗ. Γιατί όμως η Άγκυρα φαίνεται να «ενοχλήθηκε» τόσο πολύ από μία «συνήθη» ετήσια εκπαιδευτική δραστηριότητα των ελληνικών Ε.Δ.;

Πρώτον, η άσκηση «Παρμενίων 2017» ύστερα από αρκετό καιρό έχει διάρκεια λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, καθώς ξεκί­νησε Παρασκευή 29 Σεπτεμβρί­ου και ολοκληρώθηκε χθες Πα­ρασκευή 6 Οκτωβρίου, ενώ τις προηγούμενες χρονιές η διάρκειά της έφτανε τις πέντε το πολύ έξι ημέρες, με αποτέλεσμα όλα τα επί μέρους σενάριά να «συμπυκνώνονται».

Δεύτερον, έπειτα από αρκετά χρόνια και μετά το περυσινό «ανοσιούργημα» της πρόσκλησης μόλις 11 (!) εφέδρων, τουλάχιστον στο σκέλος της χερσαίας διεξαγωγής της άσκησης στον Έβρο, και αυτό για λόγους... οι­κονομίας, είχε διαφορετική μορ­φή με κλήση σημαντικού αριθμού εφέδρων, πολλοί από τους οποίους ήταν επίλεκτων μονάδων Ειδικών Δυνάμεων. Μάλιστα ο αρχηγός ΓΈΣ, αντιστρά­τηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, μετέβη την περασμένη Κυρια­κή 1n Οκτωβρίου στην έδρα της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο και παρακολούθησε την κατάταξη των εφέ­δρων αξιωματικών και οπλιτών της Μοίρας, οι οποίοι κλήθη­καν για την άσκηση.

Τρίτον, «ό,τι κινείται, ό,τι πετάει και ό,τι πλέ­ει βγήκε για την άσκηση», όπως μας τόνισε υψηλόβαθμο στέλε­χος των Ε.Δ., το οποίο ερωτήθηκε από τα «Π», αναφορικώς με τη συμμετοχή των Κλάδων στην άσκηση. Πρακτικώς αυτό σημαίνει ότι όλοι οι σχηματισμοί που είναι υπό το ΓΕΕΘΑ, είναι σε «σκηνάκια», στον αέρα και στη θάλασσα ασκούμενοι! 

Τέταρτον, στην άσκηση, στην οποία εκτός των τριών Κλάδων των Ε.Δ., συμμετέχουν τα Σώ­ματα Ασφαλείας, αρμόδιες υπη­ρεσίες του Δημοσίου, όπως η ΕΜΥ, η ΕΥΠ, τα ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτου Ανάγκης) των νομαρχιών και των περιφερειών και άλλοι, παίχτηκαν διάφορα σενάρια κλιμακωτά, που περιλαμβάνουν την κλιμάκωση της κρίσης, της έναρξη των «εχθροπραξιών», αποβατική ενέργεια, ενισχύσεως νήσου, επιχείρηση θαλασσίου ελέγχου, ελέγχου της επιστράτευσης και των επιτάξεων, της πολιτικής αμύνης και της πολιτικής προ­στασίας και άλλα.

Πέμπτον, ο πολιτικο-διπλωματικός περίγυρος την περίοδο που έγινε η άσκηση ήταν ιδιαι­τέρως «ρεαλιστικός» με τόσα που γίνο­νται στον εγγύς γεωστρατηγικό περί­γυρο της Ελλάδας, με τα συμβαίνοντα στο εσωτερικό της Τουρκίας, το Κουρδικό σε πλή­ρη εξέλιξη, όπως και τον εμφύλιο στη Συρία, και -να μην το ξεχνάμε αυτό- τη χρονική συγκυρία της επίσημης αποκάλυψης στη Λευκωσία της ύπαρξης των ρωσικής κατασκευ­ής και σχεδίασης κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους-αέρος τύπου BUK-M1-2, «λεπτομέρει­ες» που και αυτές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία.

Αυτά τα στοιχεία της τελευταίας -πέμπτης- ενότητος, όπως μας είπε η ίδια υψηλόβαθμη στρατι­ωτική πηγή, αν και δεν επηρεά­ζουν άμεσα την άσκηση, εντού­τοις προσδίδουν σε αυτή μία εξαιρετικά χρήσιμη «ρεαλιστικότητα», όπως και οι πολυάριθμες καθημερινές προκλήσεις της Άγκυρας, θα προσθέταμε εμείς για... προφανείς λόγους!

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - [email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-07/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ