2017-10-08 10:00:29
Φωτογραφία για Φόβοι για «ντόμινο» μετά την Καταλονία
• ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

• Από τη χώρα των Βάσκων και το Βέλγιο μέχρι το Κόσοβο υπάρχει αγωνία για τις επόμενες κινήσεις των εθνικών μειονοτήτων.

• Η Ελλάδα, με απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι υποχρεωμέ­νη να αναγνωρί­σει ως «τουρκική» τη μουσουλμανι­κή ένωση Ξάνθης.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτη­σία της ισπανικής Καταλονίας (ακολουθούν οι Βάσκοι) είναι εξαιρετι­κά σύνθετη υπόθεση, που αφορά πολλές χώρες της Ευρώπης, τα Βαλ­κάνια και, φυσικά, την Ελλάδα.

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν στο έδαφος τους συμπαγείς εθνομειονοτικούς πληθυσμούς. Για παράδειγμα το Βέλγιο, όπου συνυπάρ­χουν δύο εθνικές κοινότητες. Το Βέλ­γιο πληθυσμιακά αποτελείται από τους Φλαμανδούς (6.450.000) και τους Βαλλόνους (3.790.000), που ζουν σε διαφορετικές περιοχές, με τους Φλα­μανδούς να επιθυμούν να έχουν το δι­κό τους ανεξάρτητο κράτος και μάλιστα προετοιμάζουν δημοψήφισμα. Επί­σης, αποσχιστικές τάσεις της Βόρειας Ιταλίας έχουν καταγραφεί και στο πρό­γραμμα του ιταλικού κόμματος «Λίγκα του Βορρά», για εθνοτικούς και οικονο­μικούς λόγους. Στα Βαλκάνια, οι εξελί­ξεις σε Ισπανία-Καταλονία επαναφέ­ρουν στο προσκήνιο το ακανθώδες θέ­μα των εθνικών μειονοτήτων των κρα­τών και, φυσικά, του Κοσόβου.


Πέντε είναι οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται, παρά τις πιέσεις, να αναγνωρίσουν το Κόσοβο, που αποσχί­στηκε από τη Σερβία με πόλεμο: Ελλά­δα, Κύπρος, Ισπα­νία, Ρουμανία και Σλοβακία. Και η άρ­νηση αυτή είναι ευεξήγητη διότι: Η Ελλάδα έχει αξιο­λογήσει ως θανάσι­μους εθνικούς κιν­δύνους τον αλβανι­κό μεγαλοϊδεατι­σμό, τον σκοπιανό αλυτρωτισμό και τον τουρκικό επε­κτατισμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία διότι, αν αναγνωρί­σει το Κόσοβο, τότε θα είναι υποχρεω­μένη να αναγνωρί­σει και το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος δικαιώνοντας τον Αττί­λα! Η Ρουμανία διότι έχει ισχυρή ουγγρική μειονότητα στο έδα­φος της. Η Σλοβενία διότι στο έδαφος της κατοικούν περίπου 700.000 Ούγγροι. Και η Ισπανία, διότι αν αναγνώριζε το Κόσοβο, θα έπρεπε να κάνει το ίδιο για την Καταλονία και τους Βάσκους.

Η ΕΕ, στηρίζοντας πλήρως την ισπανική κυβέρνηση, χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα στην Καταλονία. Μά­λιστα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, συγκρίνοντας την Καταλονία με το Κόσοβο, δήλωσε ότι «όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης του Κοσόβου, αποτελεί ένα πολύ ειδικό νομικό πλαίσιο, που δεν είναι συγκρίσιμο με την Καταλονία». Αναμενόμενη ήταν η αντίδραση της Σερβίας. «Η Ευ­ρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κήρυξε αντισυνταγματικό το δημοψή­φισμα στην Καταλονία, ισχυρίζεται ότι η περίπτωση αυτής της ισπανικής επαρχίας και η περίπτωση του Κοσόβου είναι “μη συγκρίσιμες”, επειδή η “Ισπανία είναι κράτος μέλος” της ΕΕ. Δηλαδή ισχύει άλλο Διεθνές Δίκαιο για τα κράτη έκτος ΕΕ;» δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Α. Βούτσιτς στα κρατικά ΜΜΕ.

Η «Μεγάλη Αλβανία»

Όμως το θέμα του Κοσόβου αναμένεται να επιδεινωθεί. Στις 27 Νοεμβρίου θα γίνει και επισήμως το πρώτο βήμα για τη δημι­ουργία της «Μεγάλης Αλβανίας» (τα σχέδια περιλαμβάνουν και την Τσαμουριά, για αργότερα...), αφού θα καταργηθούν τα σύνο­ρα μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου. Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Έντι Ράμα και του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, με αφορμή την 105η επέτειο της ανακήρυξης της Αλβανίας ως ανεξάρτητου κράτους, θα υπογράψουν διακήρυξη ανοίγματος των συνόρων τους, παρουσία μάλιστα και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης. Πρόκειται για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, με την ανοχή της Διεθνούς Κοινότητας και της Πολυεθνικής Στρα­τιωτικής Δύναμης που βρίσκεται στο Κόσοβο, στην οποία συμμε­τέχει και η Ελλάδα!

Είναι σαφές ότι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και ο τουρκι­κός επεκτατισμός (απόλυτη συνεργασία των κυβερνήσεων Τιράνων και Άγκυρας) διαμορφώνουν ένα κλίμα αστάθειας στα Βαλ­κάνια, που πιθανότατα, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν διάφοροι κύκλοι του εθνικολαϊκισμού και της θεσμικής ανωμαλίας. Και ειδικότερα τώρα, να δούμε αν υπάρχει συσχετισμός της Καταλονίας με τη Θράκη, θα πρέπει να απαντήσουμε κατ’ αρχήν στο θεμελιώδες ερώτημα, αν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές και αν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Καταλονίας μπορεί να έχουν ή όχι εφαρμογή στη Θράκη.

Στη Θράκη, δεν έχουμε συμπαγή πληθυσμό αναγνωρισμένης εθνικής μειονότητας. Δεν υπάρχει θεσπισμένη αιρετή εξουσία, που να αυτοπροσδιορίζεται ως διαφορετικό έθνος, που να στερεί­ται της πατρίδας του, όπως στην Καταλονία. Στη Θράκη έχουμε μία μειονότητα που προσδιορίζεται ως θρησκευτική και όχι εθνοτική, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, που δεν υπερβαίνει το 30% του συνολικού πληθυσμού και που καθοδηγείται από μια άλλη χώρα, την Τουρκία, η οποία ασκεί επεκτατική πολιτική σε βάρος της Ελ­λάδας. Συνεπώς, η υπόθεση της ανε­ξαρτησίας της Καταλονίας δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην Θράκη καθό­σον είναι εντελώς διαφορετικές περι­πτώσεις. Προσπάθεια αξιοποίησης του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και στη Θράκη θα πρέ­πει να αντιμετωπιστεί ως πράξη παράνομη και εκβιαστική, με στόχο την υπο­νόμευση της εσωτερικής συνοχής και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλά­δας. Τέτοιες υποκινούμενες πρωτοβου­λίες από την Άγκυρα και τα Τίρανα, που είναι προφανώς αναμενόμενες, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και καταλυτικά από τη διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ), τους ευρωατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ) και, πρωτίστως, από την ελληνική διπλωματία, ως αποτελούσες μείζονα απειλή για την ειρήνη.

Η Ένωση Ξάνθης

Για το θέμα της νομοθέτησης από την κυβέρνηση, με την οποία αναγνωρίζεται ως «τουρκι­κή» η μουσουλμα­νική ένωση Ξάν­θης, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Πρώτον, από το 2008 υπάρχει καταδικαστική και τε­λεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δι­καιωμάτων σε βά­ρος της χώρας μας, με την οποία η Ελ­λάδα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει ως «τουρκική» τη μου­σουλμανική ένωση Ξάνθης.

Και δεύτερον, η προσθήκη στον σχετικό νόμο, της αναφο­ράς του άρθρου 11 του ΕΣΔΑ, εκτιμά η κυβέρνηση ότι θωρακίζει όχι μόνο τη Θράκη, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου, από την τουρκική προπαγάνδα. Το άρθρο αυτό απαγορεύει την ύπαρξη ισχυρισμών για εθνικές μειονότητες, εάν δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ή ακόμα και εάν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια!

Πρόκειται για θεσμική και ευρωπαϊκή θωράκιση και αυτό διό­τι: Στη Θράκη, υπάρχει αναγνωρισμένη μόνο μια θρησκευτική - μουσουλμανική μειονότητα και η προσπάθεια να αναγνωριστεί ως εθνική μειονότητα προσκρούει στη διεθνή νομιμότητα και συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Το θέμα της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης Τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Σερβίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας, που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασαν μηνύματα ειρήνης και συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στους τομείς της οικονομίας, της Ενέργειας, της ασφάλειας και του προσφυγικού. Μάλιστα υιοθετήθηκε η πρόταση της Ελλάδας να γίνει μια Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Δυτικών Βαλκα­νίων, στη διάρκεια της Βουλγαρικής Προεδρίας της Ε.Ε, το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Του Χρήστου Καπούτση[email protected]

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-07/10/2017)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ακήρυκτος ΠΟΛΕΜΟΣ στο Αιγαίο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ακήρυκτος ΠΟΛΕΜΟΣ στο Αιγαίο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ