2017-10-16 11:23:28
Φωτογραφία για Guardian: Γιατί ο Τραμπ δεν πρέπει να ακυρώσει την συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν
Το περιεχόμενο, ο τόνος και το ύφος της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το Ιράν την Παρασκευή ήταν μια υπενθύμιση του πόσο ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απολαμβάνει τις συγκρούσεις. Με την εγχώρια νομοθετική του ατζέντα να εμποδίζεται στο εσωτερικό και μια ομοσπονδιακή έρευνα που ελέγχει τα οικονομικά του και τις σχέσεις του με τη Μόσχα αν είναι εν εξελίξει, ο Τραμπ ψάχνει εχθρούς για να συγκρουστεί, συμπεριλαμβανομένου του Τύπου και των μαύρων ποδοσφαιριστών που γονατίζουν κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου.

Η τακτική κινητοποιεί τους βασικούς υποστηρικτές του και φαίνεται να τον ανανεώνει. Εμφανίστηκε εξίσου ενεργητικός με τον εκφοβισμό του Ιράν την Παρασκευή. Αλλά με την εξωτερική πολιτική, η σφοδρή προσπάθεια του Τραμπ για αντιπαράθεση απειλεί να προσθέσει μια δεύτερη πυρηνική κρίση σε αυτή που έχει ήδη κλιμακωθεί με τον Τραμπ στον Ειρηνικό με τη Βόρεια Κορέα.


Η πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν, το Κοινό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης (JCPOA), αποσκοπούσε στο να διασφαλίσει ότι η σχεδόν 40χρονη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του επαναστατικού Ιράν δεν θα μεταλλαχθεί σε μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο πυρηνικών κρατών. Σε αντάλλαγμα για την επιβολή κυρώσεων από έξι μεγάλες δυνάμεις και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, το Ιράν δέχθηκε πολύ σημαντικούς περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Το σημερινό του απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου, για παράδειγμα, είναι μόλις πάνω από το 1% αυτού που ήταν πριν από τη συμφωνία.

Αλλά στην ομιλία του, ο Τραμπ αγνόησε εντελώς τα κέρδη μη διάδοσης του JCPOA και παρουσίασε τον επαναπατρισμό των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων του Ιράν ως μηδαμινά χρήματα. Έκανε τον ψευδή ισχυρισμό ότι το Ιράν είχε φτάσει στο σημείο της "ολικής κατάρρευσης" όταν υπογράφηκε η συμφωνία.

Οι ισχυρισμοί του ότι "το ιρανικό καθεστώς έχει διαπράξει πολλαπλές παραβιάσεις της συμφωνίας" ήταν επίσης παραπλανητικοί στην καλύτερη περίπτωση. Σε δύο περιπτώσεις, το απόθεμα βαρέος ύδατος του Ιράν έπεσε πάνω από το ανώτατο όριο που επιβλήθηκε από τη συμφωνία, αλλά η κατάσταση διορθώθηκε γρήγορα και το απόθεμα του Ιράν βρίσκεται τώρα κάτω από το όριο. Το βαρύ ύδωρ επίσης δεν αποτελεί άμεση απειλή διάδοσης. Χρησιμοποιείται σε ορισμένους αντιδραστήρες που παράγουν πλουτώνιο ως παραπροϊόν. Ωστόσο, υπό τη συμφωνία, το Ιράν έχει καταστρέψει τον μόνο αντιδραστήρα αυτού του τύπου. Η παρατήρηση του Τραμπ ότι το Ιράν "απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας όσον αφορά τη λειτουργία προηγμένων φυγοκεντρητών" φάνηκε να αναφέρεται σε μια ασάφεια στη συμφωνία που από τότε έχει επιλυθεί και δεν έχει χαρακτηριστεί παραβίαση.

Η λιτανεία του Τραμπ για τα εικαζόμενα εγκλήματα του Ιράν ήταν επίσης εξαιρετικά αμφισβητούμενη, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να συνδεθεί το σιιτικό Ιράν με τους σουνίτες μαχητές της Αλ Κάιντα και συγκεκριμένα με τις επιθέσεις του 1998 του Οσάμα Μπιν Λάντεν στις αμερικανικές πρεσβείες στην ανατολική Αφρική. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν συμμορφώθηκε με την πίεση του Λευκού Οίκου να ορίσει το Ιρανικό Ισλαμικό Επαναστατικό Φρουρό Σώμα (IRGC) ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έδωσε αυτό τον χαρακτηρισμό -με μια σχετικά σκοτεινή ρήτρα- σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα μεγάλο μέρος του οπλισμένου στρατού μιας χώρας έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική. Ήταν -τουλάχιστον- μια επικίνδυνη κίνηση δεδομένου ότι στρατεύματα και από τις δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη Συρία και ενδεχομένως σε άλλα μέρη της περιοχής.

Η ομιλία του Τραμπ επίσης υποβάθμισε την ελπίδα ότι η πυρηνική συμφωνία θα μπορούσε να ξεφύγει από την εχθρότητα του Τραμπ εάν περάσει την απόφαση για τη μοίρα του στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο είναι βαθιά διχασμένο σε αυτό το θέμα και κατά συνέπεια μπορεί να καταλήξει στο να μην κάνει τίποτα, όπως υποστηρίζουν εμπεριστατωμένα ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Αλλά μετά από τις παρατηρήσεις του Τραμπ, αυτή η ράμπα διαφυγής φαίνεται να έχει αποκλειστεί. Ο Τραμπ κάλεσε το Κογκρέσο να προσθέσει όρους σε εκείνους που το Ιράν ήδη συμμορφώνεται υπό το JCPOA, περιορίζοντας την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και επεκτείνοντας επ' αόριστον τους περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ακόμα κι αν ένα βαθιά διαιρεμένο Κογκρέσο συμφωνήσει σε τέτοιες αλλαγές -κάτι που θα απαιτούσε την υποστήριξη 60 γερουσιαστών- δεν υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα το Ιράν να τις δεχτεί. Στην περίπτωση αυτή, η Τεχεράνη θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει τις ΗΠΑ ως τον απατεώνα στην παγκόσμια σκηνή -και οι ευρωπαίοι παράγοντες της Ουάσιγκτον θα δυσκολευτούν να διαφωνήσουν.

"Το Ιράν δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με τις διατάξεις που επιβλήθηκαν μονομερώς από τις ΗΠΑ. Εάν οι ΗΠΑ τότε επιβάλουν κυρώσεις ή καταργήσουν τη συμφωνία, τότε οι ΗΠΑ θα μείνουν πολύ απομονωμένες ", δήλωσε ο Τζέιμς Άκτον, συν-διευθυντής του Προγράμματος Πυρηνικής Πολιτικής και ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Carnegie για την Παγκόσμια Ειρήνη. "Οι ΗΠΑ θα κατηγορηθούν σε ολόκληρο τον κόσμο για την κατάρρευση της συμφωνίας του Ιράν, άλλες χώρες δεν θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την επανεισαγωγή κυρώσεων στο Ιράν και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα είναι απεριόριστο και οι ΗΠΑ δεν θα έχουν μέσα για να προσπαθήσουν να την περιορίσουν".

Ωστόσο, εάν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει στις νέες συνθήκες, ο Τραμπ απείλησε να "τερματίσει" ο ίδιος τη συμφωνία με εκτελεστικό διάταγμα. Αν εμμείνει στα λεγόμενά του, το JCPOA φαίνεται καταδικασμένο στην τρέχουσα μορφή του. Οι υπόλοιποι που έχουν υπογράψει τη συμφωνία θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να συνεχίσουν, αλλά οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται να εγκαταλείψουν το Ιράν επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν τις αμερικανικές αγορές. Τα οφέλη για το Ιράν θα συρρικνωθούν σημαντικά, όπως και τα κίνητρα για να τηρηθούν οι αυστηροί περιορισμοί.

Μια αλλαγή απόψεων είναι πάντα πιθανή. Ο Τραμπ την Παρασκευή δήλωσε ότι είναι "πάντα ανοιχτός" στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα, αφού επέμεινε επί εβδομάδες ότι δεν είχε καμία πρόθεση να μιλήσει με το καθεστώς. Εντούτοις, η έχθρα του για την Τεχεράνη, η οποία προωθείται από το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μοιάζει, αν μη τι άλλο, ακόμη πιο εδραιωμένη.

theguardian.com

antinews.gr 

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα μαθηματικά της υγείας μας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα μαθηματικά της υγείας μας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ