2017-10-25 07:08:04
Φωτογραφία για Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός: ''Η αγιότητα θα μεταμορφώσει τον κόσμο''
Με ομιλητή τον Αισεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων συνεχίστηκε η 17η ημέρα 

(Τρίτη 24 Οκτωβρίου), των ενοριακών, εορταστικών εκδηλώσεων με την επωνυμία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2017», που πραγματοποιούνται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Δήμου Αγίου Δημητρίου. 


Θέμα της ομιλίας του ήταν: “Η αγιότητα θα μεταμορφώσει τον κόσμο". Ο ομιλητής αρχικά στην ομιλία του ανέφερε: “Ό,τι και να γίνει μέσα στους καιρούς μας, η Εκκλησία θα παραμείνει πάντα ζωντανή. Η ανασφάλεια είναι το χαρακτηριστικό των καιρών μας. Αυτή είναι που δεσμεύει τον άνθρωπο και δεν τον αφήνει να εξελιχθεί πνευματικά. Έχουμε φτάσει να πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι στο χρήμα. Σήμερα λίγη σημασία έχει να είσαι “καλό παιδί”. Σήμερα κυρίως έχει σημασία να είσαι “διάσημος”. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την τεχνολογία. Οι άνθρωποι έχουν ως κέντρο προσοχής την “εικόνα τους”. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει και αυτό τους απασχολεί. Σήμερα οι άνθρωποι με αμοραλισμό προσπαθούν να επιτύχουν στη ζωή, ακόμα και αν πατήσουν επί πτωμάτων. Όλα καταλήγουν στο εγώ του ανθρώπου. Όλα περιστρέφονται γύρω από το κέντρο, που είναι ο εαυτός μας. Δίδεται έμφαση στο φαίνεσθε και όχι στο είναι”.


Στη συνέχεια ανέφερε: “Ο πνευματικός σκοπός του ανθρώπου είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ. Η Εκκλησία διδάσκει όχι να γίνεις “καλός άνθρωπος”, αλλά να γίνεις Άγιος. “Άγιοι γίνεσθε καθώς εγώ Άγιος ειμί”. Πρότυπο αγιότητος είναι και ο Άγιος που τιμάται στην ενορία σας, o Μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο Μυροβλύτης. Αυτόν να κάνετε διδάσκαλο σας στην κατά Χριστόν μαθητεία. Ήταν δάσκαλος στην πίστη. Έδινε την μαρτυρία του στους στρατιώτες και στους άρχοντες και αυτό ήταν που ενοχλούσε. Μιλούσε σε όλους, για Αυτόν που αγαπούσε όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. 
Η αυθεντική θέαση του Αγίου Πνεύματος λειτουργεί μεταμορφωτικά. Η αγιότητα είναι δωρεά του Θεού, είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος. Εμείς βάζουμε την προαίρεσή μας, βάζουμε την καρδιά μας, την θέλησή μας να είμαστε κοντά στο Θεό και Εκείνος βάζει όλα τα άλλα. Εμείς τον λίγο κόπο μας και Εκείνος τα υπόλοιπα. Αυτή είναι μία μεταμόρφωση του Αγίου Πνεύματος. Αυτή είναι και η οδός του Αγίου Δημητρίου.”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο π. Θεμιστοκλής, ερμήνευσε το απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου: “Ο Άγιος είναι μέγας και υπέρμαχος απέναντι στους κινδύνους: τους πνευματικούς και τους καθημερινούς. Ο Άγιος Δημήτριος εκτός από υπερασπιστής ήταν και αθλοφόρος. Μέσα στη φυλακή που το είχαν καταδικάσει οι ειδωλολάτρες, δίδασκε, κατηχούσε και καθοδηγούσε νέους ανθρώπους στην πίστη τους στον Χριστό. Αυτά ήταν τα κατορθώματα του Αγίου, οι πνευματικοί του άθλοι.
Ο Άγιος Δημήτριος κατατρόπωσε τα είδωλα της εποχής του αλλά και της εποχής μας, που είναι η αποθέωση του εγώ μας. Καθείλε την έπαρση του πονηρού στο πρόσωπου του γίγαντα Λυαίου, δίνοντας θάρρος στο μαθητή και συναθλητή του Νέστορα, που συμβολίζει τον αγωνιζόμενο χριστιανό. 
Τέλος, ο Άγιος παραμένει ζωντανός και ενεργός ανάμεσα μας προσφέροντας σε όλους το θείο έλεος μέσα από τις διαρκείς ικεσίες του στον Ιησού Χριστό”.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο “Ενοριακό Αρχονταρίκι” στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού, όπου οι ακροατές είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ποικίλα ερωτήματα στον ομιλητή και αντιστοίχως να τους δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.


Η 17η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Θεοχάρης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Γκύζη.

Έψαλε κλιμάκιο βυζαντινού χορού "Καλλικέλαδος Σάλπιγγα" υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Λεωνίδα Δούκα.
Πηγή
paraklisi
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ