2012-05-25 14:01:49
Φωτογραφία για Η κρίσιμη απόφαση του Σπανούλη
Στα 24'' πριν το τέλος ο Σπανούλης αστόχησε από την περιφέρεια. Ίσως να ήταν προτιμότερο το δίποντο (με το σκορ στο 79-80), αλλά είναι ο ηγέτης της ομάδας και πρέπει να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Δεν γίνεται να μπαίνουν και όλα.

Ο δεύτερος τελικός των playoffs του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν το 11ο παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη κόντρα στον Παναθηναϊκό αγωνιζόμενος στον Ολυμπιακό. 

Είμαστε της άποψης πως σημασία έχει να κερδίζει η ομάδα και δεν θεωρούμε σωστή την αντίληψη πως ο Red-Bill "χρωστάει" ένα μεγάλο ματς κόντρα στο "τριφύλλι".

Σύμφωνοι, οι σπουδαίοι παίκτες για αυτά τα παιχνίδια είναι, αλλά ο αρχηγός έχει προσφέρει τόσο πολλά στους ερυθρόλευκους που είναι (θα λέγαμε) ντροπή το να δεχτεί κριτική για την απόδοση του. Μιλάμε για τον ηγέτη των Πρωταθλητών Ευρώπης, τον MVP του φετινού Final-Four, για τον δεύτερο σκόρερ στην Euroleague και το μέλος της πολυτιμότερης πεντάδας στην διοργάνωση. Συν τις πόσες συγκλονιστικές εμφανίσεις έχει πραγματοποιήσει την τρέχουσα σεζόν, όντας καθοριστική και πολύτιμη η παρουσία του σε κρίσιμες στιγμές αγώνων. 


Ναι, όμως, θα θέλαμε και περιμένουμε να δούμε τον Βασίλη Σπανούλη να πραγματοποιήσει μία πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στην προηγούμενη ομάδα του. Δεν είναι εύκολο όμως, διότι ο Παναθηναϊκός, από την στιγμή που ο Λαρισαίος γκαρντ ήρθε στον Ολυμπιακό, στα ντέρμπι οι πράσινοι έχουν ως καθαρό σκοπό να τον "εξολοθρεύσουν" και να καταστρέψουν το παιχνίδι του. Να τον περιορίσουν, τοποθετώντας πάνω του δύο ή και τρεις παίκτες ακόμη σε κάποιες φάσεις, ειδικά όταν επιχειρήσει τα αγαπημένα του ντράιβ, τα χαρακτηριστικά του μπασίματα, τις εντυπωσιακές διεισδύσεις του. Έχει πολλά σώματα μπροστά του να αντιμετωπίσει και το έργο του γίνεται δύσκολο. Στον δεύτερο τελικό πέτυχε 10 πόντους, έχοντας μέτρια ποσοστά στην επίθεση (4/9δ, 0/2τρ, 2/5β). Έδωσε 5 ασίστ, αλλά έκανε και τρία λάθη σε 27 λεπτά συμμετοχής. "Μέτρια" παρουσία, αλλά όχι κακή.

Θα θέλαμε να σταθούμε, πάντως, σε μία απόφαση του Red-Bill, σε ένα καθοριστικό σημείο του αγώνα, η οποία συζητήθηκε από πολλούς. Στην φάση όπου ο Ολυμπιακός έβγαλε μία σημαντική άμυνα στον Καϊμακόγλου, παίρνοντας την κατοχή της μπάλας, με το σκορ να είναι 79-78 υπέρ των πρασίνων και να μένουν περίπου 40'' για επίθεση στους ερυθρόλευκους. Με το να βρίσκεται στο -1 η λογική λέει πως θα ήταν προτιμότερο οι Πειραιώτες να πήγαιναν για δίποντο, με πιθανότερο σενάριο ο Χάινς να έκανε ένα σωστό "πικ" στον Σπανούλη, ώστε ο αρχηγός να πάει στο αγαπημένο του ντράιβ, είτε για να τελείωνε με μπάσιμο την προσπάθεια, είτε να έδινε ασίστ σε ελεύθερο συμπαίκτη του (με την λογική πως θα μάζευε δύο αντιπάλους πάνω του) για να τελείωνε την φάση. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων, όμως, αποφάσισε να πάρει πάνω του την επίθεση, να μην μπει μέσα στην ρακέτα και στα 24'' πριν το τέλος του αγώνα, υπό το μαρκάρισμα του Καλάθη, να δοκιμάσει σουτ τριών πόντων, το οποίο, όμως, ήταν άστοχο, καθώς βρήκε την στεφάνη.

Το κρίσιμο τρίποντο με την Μπαρτσελόνα οι καθοριστικές ασίστ του στο Final-Four

Για κάποιους η επιλογή αυτή του Σπανούλη ίσως και να ήταν υπερβολική και ως ένα βαθμό εγωιστική. Ελάτε, όμως, στην θέση του. Είναι ο ηγέτης της ομάδας και έχει πάρει πάνω του στην καριέρα του εκατοντάδες τέτοιες κρίσιμες και σημαντικές επιθέσεις, σε καθοριστικά σημεία ενός αγώνα. Άλλωστε τις έχει βγάλει εις πέρας (τις περισσότερες) και άλλοτε όχι. Έρχεται από ένα σπουδαίο Final-Four, όπου τόσο στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όσο και στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, από τα δικά του χέρια πέρασε η μπάλα σε κρίσιμες στιγμές και το αποτέλεσμα είχε αίσιο τέλος. Απέναντι στην Μπάρτσα, ας μην ξεχνάμε, με το σκορ να είναι στο 63-61 υπέρ του Ολυμπιακού σούταρε τρίποντο και οι ερυθρόλευκοι πήγαν στο +5 (66-61), στο 1'09'' πριν τελειώσει ο αγώνας, ενώ στη συνέχεια στα 17'' πριν το τέλος του ημιτελικού έδωσε την πολύτιμη ασίστ στον Ντόρσεϊ, ο οποίος κερδίζοντας γκολ-φάουλ "έγραψε" το 68-64. Φάσεις οι οποίες ουσιαστικά "μαχαίρωσαν" τους Ισπανούς. Όσον αφορά στον μεγάλο τελικό, στα εναπομείναντα και θρυλικά 10'' πριν τελειώσει η αναμέτρηση, είχε σκοπό να τελειώσει την φάση μόνος του. Είδε, όμως, τον Κιριλένκο να έρχεται πάνω του, έδωσε πάσα στον Πρίντεζη, το καλάθι μπήκε και ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης.

Όντας, λοιπόν, εύστοχες, σωστές και αποτελεσματικές οι τελευταίες κρίσιμες αποφάσεις του σε καθοριστικά σημεία σημαντικών παιχνιδιών, σε ένα ακόμη ίδιας σημασίας ματς, θέλησε να πάρει πάνω του την κρίσιμη επίθεση, θέλοντας να "τελειώσει" με την δική του σφραγίδα αυτή την φορά τον Παναθηναϊκό. Προσωπικά, ναι, θα προτιμούσα να λειτουργούσε με περισσότερο λογική και να επιδίωκε το δίποντο, είτε τελειώνοντας την φάση με ντράιβ, είτε με συνεργασία με συμπαίκτη του, ώστε ο Ολυμπιακός να έπαιρνε το προβάδισμα, κάνοντας το σκορ 79-80. Όμως διάλεξε το μακρινό σουτ από την περιφέρεια και το φιλοδοξία για το 79-81, το οποίο δεν έγινε ποτέ. Αν έμπαινε, βέβαια, τώρα όλοι θα τον αποθεώναμε, αλλά με τα αν... πολλά πράγματα στην ζωή θα είχαν άλλη εξέλιξη. Σημασία, λοιπόν, έχει το αποτέλεσμα και το τι έγινε στην φάση. Το σουτ ήταν άστοχο και αυτό "έγραψε" η ιστορία. Ίσως εκείνη την στιγμή να κυρίευσε τον αρχηγό το συναίσθημα, ο υπέρμετρος ενθουσιασμός, ο αθλητικός εγωισμός του, η θέληση και το πάθος του να "τελειώσει" το "τριφύλλι" μέσα στο ΟΑΚΑ. Δεν πειράζει, όμως, οι τελικοί συνεχίζονται.

Η ερώτηση που δεν του έγινε και το σουτ που καλά έκανε και πήρε γιατί είναι ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Πέρα από το τρίποντο, βέβαια, έχασε προηγουμένως και δύο σημαντικές βολές στα τελευταία λεπτά της 4ης περιόδου. Πέτυχε όμως και δύο σερί δύσκολα και πολύτιμα καλάθια, όταν ο Ολυμπιακός έκανε την τελευταία μεγάλη του αντεπίθεση, μειώνοντας στον πόντο (77-76). Το τρίποντο, όμως, στα 24'' πριν το τέλος δεν μπήκε. Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης, ο Βασίλης Σπανούλης έκανε δηλώσεις για το παιχνίδι. Από τον βηματισμό του κατά την έξοδο του από τα αποδυτήρια της ομάδας, έχοντας σκυμμένο το κεφάλι του, με την στεναχώρια και την πικρία έκδηλη στο πρόσωπο του, ήθελα να τον ρωτήσω ποιο ήταν το σκεπτικό του, η ψυχολογία του σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή και το αν μετάνιωσε για την τελική του απόφαση.

Δεν το έκανα, όπως και κανένας άλλος συνάδελφος, διότι θα ήταν unfair. Αλίμονο αν βγάλουμε και για εξιλαστήριο θύμα τον αρχηγό. Πήρε πάνω του την φάση, διότι πολύ απλά είναι ο ηγέτης της ομάδας, είναι ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ και καλά έκανε. Δεν γίνεται να μπαίνουν και όλα. Οι τελικοί συνεχίζονται και το σίγουρο είναι πως η εξέλιξη του ματς θα τον πεισμώσει ακόμη περισσότερο ενόψει της συνέχειας. Μακάρι και θα ήταν ό,τι καλύτερο, να καταφέρει να πάρει ο Ολυμπιακός το Πρωτάθλημα έχοντας για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λαρισαίο γκαρντ κόντρα στον Παναθηναϊκό στα επόμενα παιχνίδια. Σαφώς και θα ήταν ό,τι καλύτερο και σύμφωνοι πως οι μεγάλοι παίκτες για αυτά τα ματς είναι. Αλλά ας μην ξεχνάμε και θα πρέπει να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας, πως παίζει ο Ολυμπιακός κόντρα στον Παναθηναϊκό και όχι ο Σπανούλης απέναντι στο "τριφύλλι". Σημασία έχει να πάρουν οι Πειραιώτες τον τίτλο, και ας κάνει στους επόμενους τελικούς το παιχνίδι της ζωής του ο... Κατσίβελης. 

πηγή: redplanet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ