2018-07-02 18:33:41
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΥΣΙΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «οι θυσίες αυτές δεν ήταν πάντοτε δίκαιες», επιρρίπτοντας ευθύνες σε παλιότερες κυβερνήσεις αλλά και στους θεσμούς, ενώ επανέλαβε ότι «έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς νέα προαπαιτούμενα και δίχως ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης».

Όπως τόνισε, η απόφαση του Eurogroup «έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των μνημονίων και έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους». Επεσήμανε, δε, ότι το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης, των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης. Ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη «να αντιληφθούν οι πολίτες όσο γίνεται πιο γρήγορα την έξοδο από τα μνημόνια στην καθημερινότητά τους», υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να μείνει στα λόγια η «καθαρή έξοδος», ενώ επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε πολιτικές του παρελθόντος.


Αναφερόμενος στα μέτρα για το χρέος, επεσήμανε πως η Ελλάδα εξασφάλισε την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα σε ετήσια βάση, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Σημείωσε επιπλέον ότι είναι μεγάλο το όφελος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αν και όπως διευκρίνισε, δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη με ακρίβεια. Ωστόσο, όπως είπε, τα πιο περιορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται, αποτιμώνται από τον ESM στα 60 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της ελάφρυνσης από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Όποιος θέλει να δει την αλήθεια είναι εκεί για να την αναγνώσει. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα είναι στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη που βρέθηκαν σε ανάλογη θέση», υπογράμμισε επιπλέον, συμπληρώνοντας ότι «η μόνη διαφορά δύο εκθέσεις επιπλέον ετησίως».

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αποκούμπι» για ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε, είναι ένα κρίσιμο εργαλείο, που οι επιτρέπει οι έξοδοι στις αγορές να γίνονται χωρίς πίεση. «Είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τεράστιο αποθεματικό», τόνισε και καταλόγισε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις για «άδεια ταμεία».

Μιλώντας για το μέλλον, τόνισε πως «η νέα μέρα που καλούμαστε να σχεδιάσουμε δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στις μέρες διαφθοράς, στις μέρες επίπλαστης αφθονίας των λίγων, χρειάζεται μια λελογισμένη επέκταση στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας». 

Προανήγγειλε επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά του κατώτατου μισθού και στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Ο Πρωθυπουργός επέμεινε πως «όσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο και όσο η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης θα γίνεται πολιτική πράξη και δράση, τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς». 

Κατηγόρησε, δε, την ηγεσία της Ν.Δ. πως «παίρνει το μέρος της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη». Τόνισε ότι ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς «όχι μόνο ανατροφοδοτεί μία αντιμεταναστευτική ρητορική αλλά τη συνδυάζει με μία ακραία νεοφιλελεύθερη πρόταση. Όπως πρόσφατα, που ψήφισε νόμο για 12ωρη υποχρεωτική εργασία». «Αυτή είναι η νέα πολιτική οικογένεια του κ. Μητσοτάκη. Η πολιτική συμμαχία μιας ακραίας δεξιάς που θέλει να αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και να επιβάλει στην Ευρώπη την πιο αντικοινωνική ατζέντα», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δια της κυβέρνησης της σήμερα, παίρνει για μια ακόμη φορά το σωστό μέρος της ιστορίας».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ