2019-02-19 09:04:13
Φωτογραφία για Έρευνα για την ιατρική γνωμάτευση του χρυσαυγίτη Μερμηγκούση
Για τις 8 Απριλίου αναβλήθηκε η δίκη του χρυσαυγίτη Ματθαίου Μερμηγκούση για την επίθεση κατά νοσηλευτή του νοσοκομείου Χίου με ρατσιστικά κίνητρα. Ωστόσο, η ιατρική γνωμάτευση που

προσκόμισε ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε προς έρευνα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου.

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 6 Ιουνίου 2016 έξω από τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας, όπου μετά από πυρκαγιά είχε προκληθεί ένταση, έπειτα από την παρουσία ακροδεξιών.

Ο Γ. Κουτσοδόντης, γνωστός στην τοπική κοινωνία για την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες,  είχε μεταβεί στον χώρο υπηρεσιακά, με εντολή του νοσοκομείου, προκειμένου να επιβλέψει και να οργανώσει την κίνηση των ασθενοφόρων και τηνμεταφορά τυχόν τραυματιών προς το νοσοκομείο Χίου.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, κάποια στιγμή και εντελώς αναίτια, δέχθηκε βάναυση σωματική επίθεση από τον κατηγορούμενο, ο οποίος τον πέταξε στο έδαφος κι άρχισε να τον κλωτσά. Το περιστατικό είναι καταγεγραμμένο σε βίντεο. Όλα συνέβησαν μπροστά στα μάτια των αστυνομικών -ακόμα και του αστυνομικού διευθυντή - που παρακολουθούσαν αμέτοχοι τα όσα διαδραματίζονταν, ενώ ο δράστης απομακρύνθηκε ανενόχλητος.


Ο κατηγορούμενος Μ. Μερμηγκούσης, γνωστό μέλος του ναζιστικού μορφώματος στο νησί, έχει πρωτοστατήσει στο πρόσφατο παρελθόν  σε βίαιες αντιπροσφυγικές εκδηλώσεις στη Χίο. 

Τον Απρίλιο του 2017 είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Χίου σε 18μηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ (12 μήνες βάσει του αντιρατσιστικού νόμου και 6 μήνες για την επίθεση), καθώς είχε αναγνωριστεί για τη συμμετοχή του σε επίθεση ακροδεξιών ομάδων εναντίον του καταυλισμού της Σούδας.

Αλλά και τον Μάιο του 2018 είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Στεβή, στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στην παραμονή των προσφύγων στο νησί.

Το έγγραφο του νοσοκομείου

Σήμερα η συνήγορος υπεράσπισής του κατηγορουμένου προσκόμισε στο δικαστήριο την από 15η Φεβρουαρίου γνωμάτευση ιατρού αγγειοχειρουργού του νοσοκομείου Χίου, με την οποία βεβαιώνεται ότι ο κατηγορούμενος πάσχει από θρομβοφλεβίτιδα και χρήζει 10ήμερη κατ' οίκον νοσηλεία.

Το αίτημα αναβολής έγινε δεκτό, γεγονός που σημαίνει ότι σε αναβολή οδηγείται και η εκδίκαση της έφεσης για την επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου, η οποία έχει προσδιοριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας και αμέσως μόλις εμφανίστηκε το «επίμαχο» έγγραφο με το οποίο ζητήθηκε η αναβολή, προκλήθηκε αναστάτωση αφού ο συνήγορος πολιτικής αγωγής επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας και ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο μηνυτής είδε τον κατηγορούμενο στο κατάστημά του στην προκυμαία της Χίου το βράδυ της προηγουμένης, Κυριακή 17 Φεβρουαρίου.

efsyn.gr
_
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Περί αναδρομικών η συνέχεια...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Περί αναδρομικών η συνέχεια...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ