2012-06-13 16:24:05
Φωτογραφία για Εν αναμονή Εισαγγελέα στον Πολιτιστικό Οργανισμό - Ν. Μακρής για προεδρία: Αν κληθώ απ' όλους, δεν θα φυγομαχήσω
Στον Εισαγγελέα αναμένεται να περάσει πλέον η... σκυτάλη, ύστερα από τα όσα κωμικοτραγικά έλαβαν χώρα στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, όπου τα μπλοκ με τα... εισιτήρια παραστάσεων εκδηλώσεων είτε του φετινού Φεβρουαρίου και Μαρτίου είτε του περυσινού Φεστιβάλ δεν αποστέλλονται τώρα μόνο σε φακέλους, συνοδεύοντας ανώνυμες επιστολές, αλλά εντοπίζονται... σωρηδόν, σε ολόκληρες σακούλες, σε ντουλάπες του Οργανισμού.

Τα όσα απίθανα διαδραματίστηκαν την Τρίτη, στα γραφεία του Οργανισμού, με την κλήση και έλευση της Ασφάλειας, τη λήψη αποτυπωμάτων από τη Σήμανση, την προσωρινή κατάρρευση του υπό παραίτηση προέδρου, Αντώνη Σκιαθά κ.ο.κ., φαίνεται πως δεν αποτελούν παρά ένα ακόμη επεισόδιο ενός "σίριαλ" που μάλλον θα κρατήσει για καιρό, ίσως δε και με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές.

Εκείνο που πολλοί, πάντως, πιστεύουν ότι προέχει είναι η αποδοχή της παραίτησης του κ
. Σκιαθά και η αντικατάστασή του το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επανέλθει στοιχειώδης ηρεμία στον ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο το τελευταίο διάστημα Οργανισμό, ιδίως, μάλιστα, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα περιποιούσε τιμή στην πόλη που το διοργανώνει να παραμένει με το αρμόδιο θεσμικό της όργανο κατ' ουσίαν ακέφαλο.

Μάλιστα, ήδη η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού, Τασία Μανωλοπούλου, δήλωσε στο attacktv.gr πως σκοπεύει να ζητήσει, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται στις 2.30 μ.μ. σήμερα, Τετάρτη, να γίνει τουλάχιστον αποδεκτή η παραίτηση του κ. Σκιαθά, έστω κι αν απαιτείται ακόμη κάποιο διάστημα για την επιλογή αντικαταστάτη του.

Απαίτηση εξονυχιστικής διερεύνησης

Φυσικά, εξίσου σημαντική και παράλληλη προτεραιότητα πρέπει να συνιστά η εξονυχιστική διερεύνηση όλων των καταγγελλομένων, προκειμένου να αποκαλυφθούν σε όλες τους τις διαστάσεις τα γεγονότα και να αναδειχτούν και καταλογιστούν και οι ευθύνες, οπουδήποτε κι αν αυτές ανήκουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση ελπίζεται ότι θα συμβάλει ο διαχειριστικός έλεγχος, που πρόκειται να διεξαχθεί στον Πολιτιστικό Οργανισμό, ύστερα από πρωτοβουλία του δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να πράξει ό,τι περνά από το χέρι του, ούτως ώστε να χυθεί άπλετο φως σε όλες αυτές τις υποθέσεις που φαίνεται να... ξεφυτρώνουν μία μία, σαν τα μανιτάρια.

Εξάλλου, αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι, ύστερα από τις απρόσμενες διαστάσεις που έλαβε το θέμα, τίποτα πλέον δεν αποκλείεται για το προσεχές μέλλον, ακόμη και η αποκάλυψη κι άλλων εξίσου ή και περισσότερο ηχηρών περιπτώσεων.

Σκληρή κριτική από τον Αντιπρόεδρο

Κι ενώ συμβαίνουν όλα τούτα, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της διοίκησης του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο αντιπρόεδρός του, Νίκος Μακρής, σε δηλώσεις του στο attacktv.gr, κατήγγειλε ότι «ο κ. Σκιαθάς το Δ.Σ. το ήθελε διακοσμητικό στοιχείο», πρόσθεσε δε ότι «πολλά θα είχαν αποφευχθεί αν μας άκουγε». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος από τον περασμένο Οκτώβριο είχε ζητήσει απολογισμό του Φεστιβάλ, χωρίς το αίτημά του αυτό να ικανοποιηθεί. Αν, όμως, αυτό συνέβαινε, όπως είπε, θα είχε έγκαιρα εντοπιστεί η κατάσταση που επικρατούσε. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες και στον Γιάννη Δημαρά, «για τις επιλογές των προσώπων που έκανε», για τις οποίες υποστηρίζει ότι κάποιοι είχαν προειδοποιήσει το Δήμαρχο. Και συμπλήρωσε: «Προσωπικά, αισθάνομαι δικαιωμένος, γιατί είχα επισημάνει όλα αυτά ένα χρόνο πριν, από τις 31 Μαΐου του 2011».

Όσον αφορά δε την καταγγελία που περιεχόταν στις ανώνυμες επιστολές, συνοδευόμενη από τα... περίφημα πια θεωρημένα από ΔΟΥ μπλοκ εισιτηρίων, παρατήρησε πως «εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι η ανώνυμη καταγγελία ήταν βάσιμη».

Εξάλλου, σε ερώτηση του attacktv.gr, για το τι θα πράξει σε περίπτωση που, όντας για καιρό αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, θεωρηθεί σκόπιμο να... προαχθεί σε πρόεδρο, διαδεχόμενος τον αποχωρούντα κ. Σκιαθά, ο κ. Μακρής απάντησε: «Αν κληθώ, δεν θα φυγομαχήσω. Θα αναλάβω είτε να εκτελέσω χρέη προέδρου, ως αντιπρόεδρος, είτε και να τοποθετηθώ πρόεδρος, αν, φυσικά, μου γίνει τέτοια πρόταση και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύμπραξη των άλλων παρατάξεων, διότι οι περιστάσεις είναι πολύ δύσκολες».

Εύκολο να γίνει διαχειριστικός έλεγχος

Σχετικά με το διαχειριστικό έλεγχο, που προωθεί ο Δήμαρχος, στον Οργανισμό, αρχικά ο κ. Μακρής εκτίμησε ότι είναι εύκολο να γίνει, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό καινούργιο, η... ζωή του οποίου ξεκινά μόλις στις 10/5/11, οπότε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η σύστασή του. Αμέσως μετά δε, επιφύλαξε άλλη μία αιχμή προς τον κ. Σκιαθά, λέγοντας: «Δεν τον εμπόδιζε κανένας τον κ. Σκιαθά να τον έχει κάνει ήδη τον έλεγχο αυτό. Όλοι υπέρ της διαφάνειας ήμασταν».

Μάλιστα, στη συνέχεια υπήρξε ακόμη πιο αιχμηρός, υποστηρίζοντας πως ο κ. Σκιαθάς, ως επικεφαλής του Οργανισμού, όφειλε να έχει πλήρη γνώση του τι συμβαίνει στους κόλπους του. Πολύ περισσότερο που, όπως ο ίδιος είχε πει σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. -για να δείξει το φόρτο εργασίας που είχε επωμιστεί-, αναγκαζόταν, σε κάποιες περιπτώσεις, να κάνει ακόμη και τον ταμία Μήνυση κατ' αγνώστων από τον Αντ. Σκιαθά

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σκιαθάς κατέθεσε την Τρίτη μήνυση κατ' αγνώστων, μετά την ανεύρεση, μέσα στο λογιστήριο του Οργανισμού, των εισιτηρίων από εκδηλώσεις.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Πολιτιστικού Οργανισμού προστίθενται ακόμη τα εξής:

«Τα εισιτήρια βρήκαν υπάλληλοι του Οργανισμού, κατά τη διάρκεια αλλαγής της διαρρύθμισης των γραφείων και των επίπλων του λογιστηρίου, οπότε και άνοιξαν ένα μέχρι πρότινος κλειστό ερμάριο, στο οποίο και υπήρχαν εκατοντάδες εισιτήρια, από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του Οργανισμού.

Αμέσως κλήθηκε η Ασφάλεια Πατρών και η Σήμανση για τις ενέργειές τους, την καταγραφή, δηλαδή, του συμβάντος, υπό την επίβλεψη και του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Ακολούθως ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Σκιαθάς πήγε στην Ασφάλεια Πατρών, όπου και υπέβαλε μηνύσεις κατ' αγνώστων, για το τετελεσμένο αδίκημα υπεξαγωγής εγγράφων και για πιθανό αδίκημα υπεξαίρεσης χρημάτων.

Σχετικά με το γεγονός, ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σκιαθάς, δήλωσε:

"Από την πρώτη στιγμή δρομολογήσαμε όλες εκείνες τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Οργανισμού. Σήμερα, οι υπάλληλοι του λογιστηρίου ανακάλυψαν, μέσα στο λογιστήριο, τα εισιτήρια των προηγουμένων εκδηλώσεων, τα οποία με έγγραφό μου από τις 6 Απριλίου 2012, αναζητώ.

Είναι προφανές ότι υπάρχει και ερώτημα για το αν τα εισιτήρια ήταν πάντα εκεί ή αν τοποθετήθηκαν εκ των υστέρων.

Αν ήταν πάντα εκεί, πώς δεν είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα;

Αν τοποθετήθηκαν μέσα στο λογιστήριο, πώς συνέβη αυτό και από ποιον;

Πότε αφαιρέθηκαν, από ποιον;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση, ώστε να γίνει σαφές ποιος σχεδίασε και ενορχήστρωσε όλα αυτά τα γεγονότα και με ποιο σκοπό.

Επαναλαμβάνω ότι όλες οι διαδικασίες από πλευράς μου έχουν τηρηθεί στο ακέραιο και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί όπου αναλογούν"».

Άλλα εννέα μπλοκ εισιτηρίων βρέθηκαν στην "Αίγλη"

Σύμφωνα με πληροφορίες του attacktv.gr, εργάτες του Δήμου Πατρέων, βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο χώρο της "Αίγλης", για να τον καθαρίσουν και βρήκαν ένα φάκελο με άλλα εννέα μπλοκ εισιτηρίων, τα οποία παρέδωσαν στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

Προ Ημερίας Διάταξης το θέμα παραίτησης Αντ. Σκιαθά

Στο μεταξύ ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς έκανε αποδεκτό το αίτημα οκτώ ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων για να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας το θέμα της παραίτησης του Αντώνη Σκιαθά από τη θέση του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Ο κ. Δημαράς ζήτησε από τον κ. Σκιαθά, να παραβρεθεί στη συνεδρίαση και να ενημερώσει το Σώμα σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τα εισιτήρια και την οικονομική διαχείριση στον Πολιτιστικό Οργανισμό.
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ