2019-06-16 19:00:32
Φωτογραφία για Γερμανικό ραντεβού τον Σεπτέμβριο για Ζάεφ
H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ότι η απόφαση της γερμανικής Βουλής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αναμένεται τον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα, με συνέντευξή του στην εφημερίδα FAZ ο Ζάεφ είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα απτά πολιτικά αποτελέσματα, η κυβέρνησή του κινδυνεύει.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επαίνεσε τη Βόρεια Μακεδονία για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της στο θέμα του ονόματος, όπως είχε κάνει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα σας έδωσε όλα τα σωστά πολιτικά σημάδια που προσδοκούμε από τους υποψηφίους», είπε ο Τουσκ. «Αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής: δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη έτοιμα να ανοίξουν διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες», προσέθεσε. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ήλπιζαν ότι η απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων θα λαμβανόταν στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
. Ενώ η Αλβανία, που δεν έχει εκπληρώσει βασικούς όρους περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και είναι βυθισμένη στο πολιτικό χάος, απέχει πολύ από την απόφαση αυτή, η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται πολύ κοντά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της FAZ, όμως, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα φέρεται να απείλησε ότι αν η υποψηφιότητα των Τιράνων διαχωριστεί από την υποψηφιότητα των Σκοπίων, θα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια περί μεγάλης Αλβανίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Ζάεφ υποστήριξε στην ίδια εφημερίδα ότι η κυβέρνησή του μπορεί να χάσει την πλειοψηφία της ακόμη και φέτος. «Για να περάσω τις συνταγματικές αλλαγές, ανέλαβα απέναντι στους βουλευτές μου δεσμεύσεις ανάλογες με αυτά που υποσχέθηκε η Ε.Ε.», είπε ο Ζάεφ.

Προκειμένου να δώσει η γερμανική κυβέρνηση το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις ένταξης μιας χώρας στην Ε.Ε. απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Βουλής, έγκριση η οποία θα συζητηθεί τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την περίπτωση, η Βόρεια Μακεδονία θα έχει αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας εγκαίρως, ώστε να αποφασιστεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου – αν και τίποτα δεν προδικάζει ότι δεν θα διαφωνήσει κάποια άλλη χώρα.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ