2012-06-15 11:16:16
Φωτογραφία για Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΕΙ
Δηλώνει ο πρόεδρος της Bundesbank

Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να επιτρέψει σε μια χώρα να την εκβιάζει, απειλώντας με τις συνέπειες μετάδοσης της κρίσης, δηλώνει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν και παράλληλα απορρίπτει τις προεκλογικές υποσχέσεις των Ελλήνων πολιτικών ηγετών που κάνουν λόγο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, καθώς, όπως λέει, αυτό θα δυσχέραινε τη θέση των άλλων χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μια χώρα να μας εκβιάζει λόγω των συνεπειών μετάδοσης», είπε.

Ερωτηθείς για περιθώρια επαναδιαπργμάτευσης του Μνημονίου, ο κ. Βάιντμαν λέει ότι «το σημείο-κλειδί είναι πως υπάρχει μία συμφωνία που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν υπογράψει, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης».


Και προσθέτει: «Εάν οι συμφωνίες εμφανιστούν τώρα ως ανοικτές σε επαναδιαπραγμάτευση, τότε για παράδειγμα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός θα είχε δυσκολίες να πάει στο Κοινοβούλιό του για να εξηγήσει ότι πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Νομίζω ότι αυτή θα ήταν μία πολύ επικίνδυνη στρατηγική. Θα έπληττε αυτές τις χώρες που αθόρυβα υλοποιούν μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Βάιντμαν διαφωνεί με την πιθανή επέκταση του ελληνικού προγράμματος κατά ένα χονο, καθώς «θα πρόκειται για πολιτική απόφαση που θα έχει επιβλαβείς συνέπειες για την ευρύτερη Ένωση», ενώ τονίζει ότι μονομερής καταγγελία του Μνημονίου και μη εκπλήρωση της συμφωνίας σημαίνει και τερματισμό της χρηματοδότησης.

Στην ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκαν εκ νέου Γερμανοί αξιωματούχοι σε συνέχεια των δηλώσεων Βάιντμαν

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, δήλωσε πως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρώ, ωστόσο σημείωσε πως η παραμονή στην Ευρωζώνη απαιτεί μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μέλος του ευρώ, αν δεν τηρεί τους κανόνες», δήλωσε ο Μπρούντερλε, ο οποίος εκτίμησε πως πλέον είναι εμφανείς οι περιορισμοί που έχει η Γερμανία να παρέχει ενίσχυση στις αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Και σε όλα αυτά έρχεται και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ, να λέει, «Να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για να ταρακουνηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες», μιλώντας σε εκπροσώπους του χρηματο-πιστωτικού συστήματος.

«Εάν η έξοδος είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, τότε η Ευρωζώνη θα πρέπει να έχει ένα πολύ καλό σχέδιο έτοιμο, για να αποτραπεί η κρίση αυτή να μεταδοθεί. Το χειρότερο για όλους μας σενάριο, θα είναι η έξοδος μέλους απ την Ευρωζώνη», χωρίς να έχουν ληφθεί πριν τα απαραίτητα μέτρα, σημείωσε.

«Είναι τεράστιες οι επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία, εάν το ευρώ καταρρεύσει με τρόπο μη-συντεταγμένο» επισήμανε.

Κάλεσε ευθέως τη γερμανική πολιτική ηγεσία, αλλά και τις ηγεσίες άλλων ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομικών, να πράξουν περισσότερα, βοηθώντας τα μέλη της Ευρωζώνης που έχουν ασθενέστερες οικονομίες : επιτρέποντας να κυκλοφορήσουν τα ευρωομόλογα, στηρίζοντας καλύτερα τις περισσότερες τράπεζες στην Ευρωζώνη και, τελικά, επιτηρώντας στενότερα την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών των μελών της Ευρωζώνης.

«Το πολιτικό παράδοξο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι το εξής: κάποια ή όλα αυτά τα πράγματα είναι απαραίτητα, προκειμένου να δουλέψει το νόμισμα στις χώρες τις Ευρωζώνης. Αλλά ίσως χρειαστεί η ελληνική έξοδος (από το ευρώ) για να επιτευχθούν αυτά» είπε.

«Ήλθε ο καιρός των αποφάσεων» τόνισε ο Όζμπορν.

Στην ίδια ομιλία ο υπουργός τάχθηκε ευθέως υπέρ της τραπεζικής ένωσης στα όρια της Ευρωζώνης, ως απόρροιας όμως της κοινής νομισματικής πολιτικής, στην οποία πάντως το Λονδίνο δεν θα μετέχει, αλλά και υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Τέλος, ο κ. Όζμπορν απέκλεισε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούν να επιβάλουν τις απόψεις τους για καίρια οικονομικά ζητήματα στα μέλη της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης, όπως είναι η Βρετανία.

Πάντως παράθυρο για αλλαγές μόνο στον τρόπο υλοποίησης του Μνημονίου βλέπουν αξιωματούχοι της ΕΕ. Η Ευρωζώνη δεν θα αλλάξει τους βασικούς στόχους του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, αλλά ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο να παραχωρήσει στη νέα κυβέρνηση μεγαλύτερα περιθώρια ως προς τον τρόπο που θα τους εκπληρώσει, σύμφωνα με αξιωματούχους από χώρες της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.

Ωστόσο, ακόμα και αυτή η προοπτική θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη κυβέρνησης που θα σεβαστεί τους όρους του Mνημονίου.

Αν η Ελλάδα απορρίψει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου (Μνημόνιο 2), όλα θα είναι ανοιχτά, ενώ θα ενταθούν και οι πιέσεις για αποχώρησή της από το ευρώ, συμπλήρωσαν.

«Οι βασικοί στόχοι δεν μπορούν να αλλάξουν», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters. «Μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές ως προς τον τρόπο επίτευξής τους, αλλά όχι αλλαγές στους ίδιους τους στόχους» προσέθεσε.

Εν όψει των εκλογών και του αβέβαιου αποτελέσματος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενδέχεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη την Κυριακή το βράδυ.

Η πραγματοποίηση της τηλεδιάσκεψης αυτής δεν είναι αποφασισμένη. Τη σχετική πρωτοβουλία θα κληθεί να αναλάβει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συνομιλία αυτή θα έχει στόχο να «συντονίσει την επικοινωνία» των μελών του Eurogroup σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, με στόχο να αποφευχθούν δηλώσεις που δεν πρέπει να γίνονται, κάτι που έχει ήδη συμβεί, όπως σημείωσε χθες ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ