2019-08-07 11:57:25
Φωτογραφία για Σε ανοδική πορεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Δημόσιας Υγείας
Σημαντικότερη η άνοδος των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων προς ιδιώτες μέσα στο 2019.

Από Γιώργος Σακκάς  Healthmag.gr

Στο 44,2% των συνολικών χρεών της Γενικής Κυβέρνησης προς ιδιώτες διαμορφώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του τομέα υγείας, τα οποία μέσα στο 2019 εμφανίζουν άνοδο. Φαίνεται μάλιστα πως ο τομέας της υγείας είναι αυτός που οδήγησε σε αύξηση τα συνολικά χρέη της Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες τα οποία διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου στα 1.686 εκατ. ευρώ, με τα 200 εκατ. ευρώ να αποτελούν χρέη του ΕΟΠΥΥ και τα 546 τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), το τέλος του 2018 τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ είχαν διαμορφωθεί στα 191 εκατ. ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαμόρφωση των χρεών σ’ αυτά τα επίπεδα φέρει τη «σφραγίδα» Μπερσίμη καθώς είχε παραλάβει το Δεκέμβριο του 2015 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ που ξεπερνούσαν το 1,7 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης προς προμηθευτές ήταν 4,7 δισ. ευρώ.


Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στις αρχικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού δεν συμπεριλαμβάνονταν οι οφειλές προς τρίτες χώρες ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ήταν οφειλές για νοσηλείες Ελλήνων πολιτών σε παρόχους υγείας στο εξωτερικό.

Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του ΓΛΚ, μέσα στους πρώτους μήνες του 2019 συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των χρεών και τον Απρίλιο είχαν υποχωρήσει στα 133 εκατ. ευρώ για να αυξηθούν κατά 50% στο επόμενο δίμηνο.

Νοσοκομεία

Πιο άσχημη όμως φαίνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία. Το τέλος του 2018 τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων προς του ιδιώτες είχαν υποχωρήσει στα 294 εκατ. ευρώδηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 με τα χρέη τότε να φτάνουν τα 1.298 εκατ. ευρώ και να εκτιναχθούν το 2012 στα 1.765 εκατ. ευρώ. Πλέον τα χρέη έχουν προσεγγίσει τα 546 εκατ. ευρώ καθώς κινήθηκαν ανοδικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Θα πρέπει ακόμη να επισημανθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων αποτελούν μικτά ποσά και υφίσταται απαίτηση για rebate και clawback που δεν έχει συμψηφιστεί ακόμα. Οι δε μειώσεις των οφειλών κατά το προηγούμενο διάστημα επιτεύχθηκαν και με τη σημαντική συμβολή των ίδιων των ιδιωτών, καθώς οι προμηθευτές της υγείας αποτελούν τον μοναδικό κλάδο ο οποίος επιβαρύνεται με rebate και clawback. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν μειώνει καθόλου το ότι υπήρξε ορθότερη διαχείριση ειδικά στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, που επέτρεψε και τη συνολική αποκλιμάκωση των χρεών.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ