2019-08-27 14:07:41
Φωτογραφία για Το σύννεφο καπνού από τον Αμαζόνιο καλύπτει και την πόλη Ρίο Μπράνκο
Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Βραζιλία, μαζί με τον Αμαζόνιο έχουν επηρεαστεί

περισσότερο και το Όρος Ροράιμα, η πολιτεία Άκρε και η Ροντόνια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η περιβαλλοντική κοινότητα για την ασύλληπτη καταστροφή που συντελείται στον Αμαζόνιο με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται και την κραυγή αγωνίας να ηχεί ανά τον κόσμο, μέσα από διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και σχόλια οργής στα κοινωνικά δίκτυα.

Άλλωστε το χάστανγκ #PrayforAmazonas (προσευχηθείτε για την Αμαζονία) απέδειξε πως η καταστροφή του «πνεύμονα» του πλανήτη αποτελεί κορυφαίο θέμα και είναι υπόθεση όλων.

Αμαζόνιο αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Το γαλλικό πρακτορείο, μέσα από πλάνα του, έδειξε πόσο μεγάλο είναι το σύννεφο καπνού από τις φωτιές στο τροπικό δάσος που γίνεται αισθητό ακόμη και στην πόλη Ρίο Μπράνκο της Βραζιλίας.

Το μέγεθος των φετινών πυρκαγιών στη Βραζιλία είναι κάτι το ασύλληπτο, κάτι που έχει να


καταγραφεί εδώ και μια δεκαετία: πάνω από 75.000 έχουν σημειωθεί στη χώρα.

Από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στη Βραζιλία, μαζί με τον Αμαζόνιο έχουν επηρεαστεί περισσότερο και το Όρος Ροράιμα, η πολιτεία Άκρε και η Ροντόνια. Συγκλονίζει το γεγονός ότι οι φωτιές αυξήθηκαν από το 2018 στο 2019, εντός ενός μόνο έτους, κατά 85%.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 75.000 δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν στη Βραζιλία τους πρώτους οκτώ μήνες της χρονιάς, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018 καταγράφηκαν 40.000.

Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι πυρκαγιές την περίοδο της ξηρασίας στον Αμαζόνιο, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο δηλαδή. Mπορεί να προκληθούν τόσο από φυσικά φαινόμενα όσο και από δραστηριότητες αγροτών και δασοφυλάκων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Αμαζόνιος.

Φόβος επικρατεί και για τα επιπεδα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται και αγγίζουν τους 228 μεγατόνους.

Εξαιτίας των πυρκαγιών εκπέμπεται και μονοξείδιο του άνθρακα, αέριο που απελευθερώνεται όταν καίγεται το ξύλο.

Οικεία περισσότερων από τριών εκατομμυρίων ειδών του φυτικού και ζωϊκού βασιλείου αποτελεί ο Αμαζόνιος ενώ σε αυτόν διαμένουν και ένα εκατομμύριο γηγενείς.

Κάθε φορά που κόβονται ή καίγονται δέντρα, άνθρακας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα καθώς μειώνεται η ικανότητα του τροπικού δάσους να απορροφήσει τις εκπομπές άνθρακα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ