2019-09-19 20:11:04
Φωτογραφία για Εφιαλτικό σενάριο: Ασθένεια που μοιάζει με γρίπη μπορεί να σκοτώσει 80 εκατ. ανθρώπους
Η έκθεση, με τίτλο ''A World at Risk'', αναφέρει, μάλιστα, πως οι προετοιμασίες για κρίσεις όπως ο ιός Έμπολα είναι «εντελώς ανεπαρκείς»!

Μια καταστροφική ασθένεια, που ενδέχεται να μοιάζει με γρίπη, θα μπορούσε να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε 36 ώρες και να σκοτώσει 80 εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιούν οι ειδικοί!

Πριν από έναν αιώνα, η ισπανική πανδημία γρίπης (1918) μόλυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Ένα παρόμοιο ξέσπασμα σήμερα, έτσι όπως μετακινούνται πια οι άνθρωποι, θα ήταν πολύ χειρότερο, σύμφωνα με την έκθεση από το Συμβούλιο Παγκόσμιας Παρακολούθησης Ετοιμότητας (GPMB), μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, υπό την ηγεσία του πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Δρ. Gro Harlem Brundtland. Η ομάδα συνέταξε την έκθεση, για να προσπαθήσει να ενθαρρύνει τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν άμεσα.


«Η απειλή μιας πανδημίας είναι πραγματική», τονίζει η ομάδα στην έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (18/9). «Ένας παθογόνος ιός, που μετακινείται γρήγορα, έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, να διαταράξει τις οικονομίες και να αποσταθεροποιεί την εθνική ασφάλεια», προσθέτει.

Η έκθεση, με τίτλο ''A World at Risk'', αναφέρει, μάλιστα, πως οι προετοιμασίες για κρίσεις όπως ο ιός Έμπολα είναι «εντελώς ανεπαρκείς»!

«Πολλές από τις συστάσεις μας δεν εφαρμόστηκαν σωστά ή δεν εφαρμόστηκαν καθόλου και εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά κενά», σημειώνει η GPMB και συνεχίζει: «Ενισχύουμε τις προσπάθειές μας όταν υπάρχει μια σοβαρή απειλή, και στη συνέχεια ξεχνάμε γρήγορα, όταν η απειλή υποχωρεί».

Η έκθεση περιέχει και έναν παγκόσμιο χάρτη, με έναν κατάλογο πιθανών λοιμώξεων, που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν μια πανδημία. Οι λοιμώξεις χωρίζονται σε «νεοεμφανιζόμενες» και «επανεμφανιζόμενες». Μεταξύ των πρώτων είναι οι ιοί Ebola, Zika και Nipah και πέντε τύποι γρίπης. Στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται ο ιός του Δυτικού Νείλου, η αντίσταση στα αντιβιοτικά, η ιλαρά, η οξεία μυκητίαση, ο κίτρινος πυρετός, ο δάγκειος πυρετός, η πανώλη και η ευλογιά των πιθήκων.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ