2019-12-05 21:27:56
Φωτογραφία για Αποχή για το δικαστικό ένσημο, προτείνει ομάδα δικηγόρων
12 δικηγόροι αναφέρουν ότι «η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστική αγωγή αντίκειται στην ίδια την ουσία και τη σημασία της ως ενδίκου βοηθήματος»

Δώδεκα δικηγόροι και ασκούμενοι δικηγόροι των Αθηνών με κοινή ανακοίνωσή τους αφού αντιτάσσονται στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, προτείνουν το δικηγορικό σώμα να κατέλθει σε επιλεκτική-στοχευμένη αποχή από τις δίκες στις οποίες συμμετέχει το Δαημόσιο.

Μεταξύ των 12 δικηγόρων που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλη (νυν και πρώην) του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.) και ασκούμενοι δικηγόροι.

Κατ΄ αρχάς, οι 12 αναφέρουν ότι «η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στην αναγνωριστική αγωγή αντίκειται στην ίδια την ουσία και τη σημασία της ως ενδίκου βοηθήματος. Μέχρι την κατάργηση της σχετικής ρύθμισης ή την -εκ νέου- κήρυξη της αντισυνταγματικότητάς της από τα δικαστήρια:


α) Όποιος μπορεί να πληρώσει, δεν έχει λόγο να μην ασκεί απευθείας καταψηφιστική αγωγή και

β) Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει, στερείται την παροχή δικαστικής προστασίας, κατά παράβαση των άρθρων 8 § 1 και 20 § 1 του Συντάγματος».

Παράλληλα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι «οι επιμέρους ρυθμίσεις, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου για τη διαμεσολάβηση:

α) Δυσχεραίνουν την άσκηση του δικαιώματος πρόσβασης ενώπιον των δικαστηρίων, κατά παράβαση των ανωτέρω συνταγματικών διατάξεων και

β) Δημιουργούν χαοτική κατάσταση στα δικαστήρια και εξαιρετικά αρνητικό κλίμα μεταξύ των δικηγόρων, απομειώνοντας έτσι τις προοπτικές επιτυχίας του θεσμού για ταχεία, εξωδικαστική επίλυση των διαφορών».

Έτσι, για τους λόγους αυτούς τάσσονται κατά μιας γενικής αποχής και προτείνουν «μια στοχευμένη αποχή σε «δίκες συμφερόντων του Δημοσίου», που μπορεί να διαρκέσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, με πραγματικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι η αποχή μπορεί να υλοποιηθεί σε δίκες:

- Επί ενδίκων βοηθημάτων του Δημοσίου κατά ιδιωτών και

- Επί ενδίκων μέσων του Δημοσίου κατά ιδιωτών.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι:

1) ΑΓΓΕΛΗ ΜΑΡΙΑ, γενική γραμματέας ΕΑΝΔΑ,

2) ΑΔΑΜ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, δικηγόρος,

3) ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αντιπρόεδρος ΕΑΝΔΑ,

4) ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, δικηγόρος, π. Πρόεδρος ΕΑΝΔΑ,

5) ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, σύμβουλος ΔΣΑ,

6) ΚΑΤΑΓΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΡΙΝΟΣ, υπεύθυνος επικοινωνίας ΕΑΝΔΑ,

7) ΜΑΓΚΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ασκούμενος δικηγόρος,

8) ΜΑΝΤΖΟΥΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, σύμβουλος ΔΣΑ, π. πρόεδρος ΕΑΝΔΑ,

9) ΜΠΑΤΗΣ ΒΕΝΙΑΜΙΝ, αν. σύμβουλος ΔΣΑ, π. αντιπρόεδρος ΕΑΝΔΑ,

10) ΠΑΝΑΓΑΡΗΣ ΔΙΟΓΕΝΗΣ, δικηγόρος,

11) ΠΡΙΤΣΟΥΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, δικηγόρος και

12) ΣΑΚΕΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, δικηγόρος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ