2020-01-31 23:21:35
Φωτογραφία για Κορωνοϊός - Ο εφιάλτης ενός Έλληνα στην Κίνα:
Συγκλονίζουν τα λόγια Έλληνα μηχανικού, ο οποίος εργάζεται σε κινεζική εταιρεία

στην πόλη Γκουϊλίν - «Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που ακόμη και τα φαρμακεία καταγγέλλουν τους πελάτες που αγοράζουν θερμόμετρα, ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούν πότε βγαίνει ο κόσμος από το σπίτι», αποκαλύπτει

Η κινεζική Πρωτοχρονιά ήταν φέτος διαφορετική. Η 25η Ιανουαρίου του 2020 είχε πένθιμο χρώμα εξαιτίας της επιδημίας, καθώς ήδη - μέχρι εκείνη την ημερομηνία - είχαν καταγραφεί εκατοντάδες νεκροί λόγω του κορωνοϊού.

Η κατάσταση, ωστόσο, ετέθη εκτός ελέγχου λίγες ημέρες αργότερα με δεκάδες κινεζικές πόλεις να βρίσκονται σε καραντίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύττει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για όλο τον κόσμο.

Το δικό τους θρίλερ βιώνουν Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κινεζικές πόλεις.

Συγκλονίζουν, πάντως, τα λόγια Έλληνα μηχανικού, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό στάθμο ΣΚΑΙ, περιγράφει με τόνο που μαρτυρά θλίψη πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα στην πόλη Γκουϊλίν.


«Συνήθως εδώ γινόταν χαμός, πλέον όμως μιλάμε για μια πόλη φάντασμα. Τα παιδιά έπαιζαν και τώρα δεν κυκλοφορεί κανείς. Ούτε το πρωί, ούτε το βράδυ, βλέπουμε μόνο αστυνομικούς», αποκαλύπτει ο Απόστολος Ζαούτσος .

«Η καθημερινότητα έχει αλλάξει» τονίζει, επισημαίνοντας το καθεστώς του εγκλωβισμού και της πίεσης που αισθάνονται οι κάτοικοι εξαιτίας των πολλών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί με σκοπό τη προφύλαξη από τον κορωνοϊό.

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που ακόμη και τα φαρμακεία καταγγέλλουν τους πελάτες που αγοράζουν θερμόμετρα, ενώ οι αρχές παρακολουθούν πότε βγαίνει ο κόσμος από το σπίτι.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα σπιτιού ανθρώπου που αγόρασε θερμόμετρο Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, με την Ευρώπη να λαμβάνει έκτακτα μέτρα.

Τρεις Έλληνες βρίσκονται σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

«Κάναμε λάθη, δεν αντιδράσαμε γρήγορα» λένε Κινέζοι αξιωματούχοι

Κλίμα γενικευμένης ανησυχίας έχει προκαλέσει η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τον κορωναϊό. Τα κρούσματα φτάνουν πλέον τα 10.000, με τον πλανήτη να γνωρίζει τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας.

O πλέον υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος της κινεζικής πόλης Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κοροναϊού παραδέχθηκε ότι φταίει για την «αργή αντίδραση» που υπήρξε μπροστά στον ιό, σύμφωνα με μια συνέντευξη που προβλήθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Έχω κυριευθεί από ένα αίσθημα ενοχής, από τύψεις και θεωρώ υπεύθυνο τον εαυτό μου» με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκα την κρίση, είπε ο Μα Γκοκιάνγκ, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος (PCC) στην πόλη. «Εάν είχα πάρει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα περιορισμών, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο σε σύγκριση με σήμερα».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ