2020-02-26 23:32:11
Φωτογραφία για «Oι 3 λόγοι που αποτύχαμε»
H αγωνιστική σεζόν της Formula 1 ολοκληρώθηκε και η ώρα του απολογισμού έφτασε.

Η Ferrari για ακόμα μια χρονιά δεν κατάφερε να φτάσει στην κορυφή γεγονός που πλήγωσε ακόμα περισσότερο τον εγωισμό των Ιταλών.

Ο πρόεδρος της φίρμας, Luca di Montezemolo μίλησε για την πορεία της Scuderia στο Πρωτάθλημα αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους έμεινε για 5η συνεχή χρονιά μακριά από τους τίτλους.

«Σίγουρα το 2013 είναι μια χρονιά που θέλουμε να ξεχάσουμε», δήλωσε ο Montetzemolo στον ιταλικό τηλεοπτικό σταθμό Tg1 και συνέχισε αναλύοντας τους λόγους της αποτυχίας της Scuderia: «Υπάρχουν βασικά τρεις ξεκάθαροι λόγοι. Ο πρώτος ήταν η ανικανότητα να εξελίξουμε το μονοθέσιο από τα μέσα της σεζόν και έπειτα. Σίγουρα θέλω εξηγήσεις γι' αυτό γιατί αν δεν κατανοήσουμε τους λόγους, τότε είναι κακό σημάδι. Ο δεύτερος λόγος είναι τα ελαστικά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ψάχνουμε για δικαιολογίες
. Κατασκευάσαμε ένα μονοθέσιο για συγκεκριμένα λάστιχα με τα οποία μάλιστα αποδείξαμε ότι είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί. Μετά ακολούθησαν αλλαγές με αποτέλεσμα να ευνοηθούν κάποιες ομάδες και κάποιες άλλες να έχουν προβλήματα. Αν ο πρώτος λόγος αφορά αποκλειστικά εμάς, για αυτόν τον δεύτερο δεν ισχύει το ίδιο, καθώς εμπλέκονται κι άλλοι. Τέλος, μας έλειψαν οι βαθμοί του Massa στο Πρωτάθλημα κατασκευαστών. Τώρα πρέπει να κατανοήσουμε τι πήγε στραβά φέτος και να δουλέψουμε καλύτερα του χρόνου».

Αναφερόμενος στο 2014 ο Montezemolo δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα μονοθέσιο ικανό για νίκες. Έγιναν αρκετές αλλαγές στην οργάνωση της ομάδας και ήρθαν μαζί μας τεχνικοί αξίας, όπως ο Allison. Έχουμε νέους κανονισμούς που μας επιτρέπουν να κάνουμε περισσότερα σε τομείς όπως ο κινητήρας, όπου έχουμε μεγάλη παράδοση. Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι: υπάρχουν όλα τα συστατικά για να επιστρέψουμε στις επιτυχίες. Τα τελευταία χρόνια φτάσαμε κοντά στην επιτυχία, αλλά τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να νικήσουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους και αυτό ισχύει για όλους».

Ο Montezemolo μίλησε και για πολλά άλλα θέματα λέγοντας άκρως ενδιαφέροντα πράγματα. Ας δούμε κάποια από αυτά επιγραμματικά:

Για το δίδυμο Alonso - Raikkonen: «Όποιος έχει την τιμή να οδηγήσει για την Ferrari πρέπει πρώτα και πάνω απ' όλα να σκέφτεται την ομάδα και όχι τον εαυτό του. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος πιλότος μας να βλάψει τον άλλο. Ο Alonso είναι ίσως ο πιο δυνατός πιλότος σε αγώνα που έχω ποτέ συναντήσει αν και είναι δύσκολο να μπαίνεις σε διαδικασία να κάνεις συγκρίσεις με το παρελθόν. Τον Raikkonen τον ξαναπήραμε μαζί μας λόγω της εμπειρίας του, για όλα όσα έδειξε τα τελευταία 2 χρόνια και γιατί είναι πολύ αγαπητός εντός και εκτός ομάδας. Μου άρεσε πολύ ο ενθουσιασμός που υπήρξε για την επιστροφή του. Είμαι σίγουρος ότι θα μας βοηθήσει».

Για τον Vettel: «Δεν γνωρίζω αν είναι καλύτερος του Senna, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι πρόκειται για έναν μεγάλο πιλότο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Είναι ένα παιδί σοβαρό που έχει κερδίσει πολλά πράγματα και που αξίζει σεβασμό. Θέλω να συγχαρώ τον ίδιο και την ομάδα του την Red Bull».

Για το αν o Vettel θα πάει στη Ferrari: «Κανείς δεν το γνωρίζει αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή το βέβαιο είναι ότι το πρόβλημά μας δεν είναι οι πιλότοι».

Για τον Fernando Alonso: «Έχει δίκιο που λέει ότι είναι υπερήφανος για τη 2η θέση στο Πρωτάθλημα. Έκανε μια εξαιρετική σεζόν. Πρέπει να του δώσουμε ένα μονοθέσιο καλύτερο και εκείνος θα δώσει το μέγιστο. Όσο για τη βαθμολογία που του έδωσα (8 στα 10), το 8 αξίζει ένα 10 γιατί αυτός είναι ένας βαθμός που του έβαλα για να του δώσω κίνητρο και να τον πεισμώσω. Ελπίζω να του βάλω του χρόνου το 10άρι. Θα ήθελα να του δώσουμε του χρόνου ένα μονοθέσιο ακόμα καλύτερο από αυτό της Red Bull. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ξέρουμε καλά πως να το κάνουμε. Αρκεί να σκεφτείτε την 5ετία 2000-2004, τις επιτυχίες του 2007 και του 2008). Τον ευχαριστώ για την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά που επέδειξε φέτος. Δεν είναι ο Newey ο αντίπαλός του, αλλά οι πιλότοι με πρώτο και καλύτερο τον Vettel. Υπάρχουν επίσης ο Hamilton, ο Rosberg και φυσικά ο Raikkonen που θα προσπαθήσει να νικήσει και πάλι και να βοηθήσει την ομάδα να πάρει τους βαθμούς που έλειψαν φέτος στη μάχη του Πρωταθλήματος κατασκευαστών».

Για την θέση που έχει η Ferrari στη Formula 1: «Έχουμε φτάσει σε συμφωνία με τον Ecclestone και τη FIA και είμαστε η μόνη ομάδα με δικαίωμα άσκησης βέτο. Μεγαλύτερο πολιτικό βάρος από αυτό είναι αδύνατο. Γνωρίζουμε τη δύναμή μας στη Formula 1, η οποία χωρίς εμάς θα ήταν εντελώς διαφορετική. Παρ' όλα αυτά, είναι αλήθεια ότι αυτό το βάρος έρχεται επίσης όταν έχεις ένα μονοθέσιο που νικάει και αυτό είναι η αλήθεια πως μας λείπει».

Για τον διάδοχο του Ecclestone: «Ο Ecclestone βλέπει τον Horner ως διάδοχό του; Όσο περνούν τα χρόνια του αρέσουν τα αστεία και χαίρομαι που εξακολουθεί να κάνει αστεία...».

By: Βασίλης Τριάντης
f1-madness
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τέλος ο Brawn!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τέλος ο Brawn!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ