2020-02-26 23:32:11
Φωτογραφία για «Πολύ σοβαρή η κατάσταση του Schumi»
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους για την πορεία της υγείας του Michael Schumacher εμφανίστηκαν οι θεράποντες ιατροί και χειρούργοι του νοσοκομείου της Grenoble κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων το μεσημέρι της Δευτέρας 30/12.

«Βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε τεχνητό κώμα. Mπορούμε να πούμε ότι δίνει μάχη για τη ζωή του.

Κρίνουμε πολύ σοβαρή την κατάστασή του. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τι θα συμβεί. Προσπαθούμε ώρα με την ώρα να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Είναι σε καταστολή και θεραπευτική υποθερμία 34-35 βαθμών ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις του οργανισμού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη σωστή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Δουλεύουμε ώρα με την ώρα αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε τι πρόκειται να συμβεί και να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Μέχρι στιγμής ό,τι χρειάστηκε να γίνει, έγινε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε αν θα αναρρώσει. Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε την απάντηση ακόμα. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν φορούσε κράνος δεν θα ήταν εδώ μαζί μας τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου, Jean-Francois Payen.


Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Schumi υποβλήθηκε σε μία επέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκεφαλική αιμορραγία. «Χειρουργήθηκε μόνο μια φορά μέχρι στιγμής για να περιοριστεί η ζημιά στον εγκέφαλο, αλλά και να περιοριστεί η εγκεφαλική πίεση».

«Το κράνος δεν ήταν αρκετό για να τον προστατεύσει, αλλά βοήθησε σημαντικά. Χωρίς αυτό δεν θα ζούσε», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής νευροχειρουργικής Stephan Chabarde. «Ο έλεγχος μετά την μαγνητική έδειξε εκτεταμένη εγκεφαλική βλάβη. Μετά το ατύχημα δεν μπορούσε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που του κάναμε. Ήταν σε σύγχυση και ζαλισμένος. Αυτό που προέχει για εμάς είναι να σταθεροποιήσουμε τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο», πρόσθεσε.

«Βρίσκομαι εδώ ως φίλος της οικογένειας και όχι ως γιατρός, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω σε θέματα τεχνικής φύσεως. Ανησυχώ πολύ όπως και η οικογένειά του. Οι γιατροί δεν πρόκειται να σας πουν τίποτα παραπάνω όχι γιατί δε θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν. Εξετάζουν την κατάσταση ώρα με την ώρα και έτσι αποφασίζουν για το τι θα πράξουν στη συνέχεια», σχολίασε από την πλευρά του ο καθηγητής και στενός φίλος του Schumi, Gerard Saillant.

To μήνυμα της οικογένειας

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η οικογένεια του Michael Schumacher έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της εκπροσώπου Τύπου του πολυπρωταθλητή, Sabine Kehm μήνυμα στο οποίο ευχαριστεί τους γιατρούς του νοσοκομείου της Grenoble καθώς επίσης και τον κόσμο για τη συμπαράστασή του.

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ιατρικό επιτελείο που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον Michael. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους από όλον τον κόσμο που εκφράζουν τη συμπάθειά τους και στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και ευχές για ανάρρωση του Michael», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

To πρώτο ανακοινωθέν

Οι αρχικές πληροφορίες μπορεί να ανέφεραν ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την ζωή του, ωστόσο το ιατρικό ανακοινωθέν που βγήκε αργά το βράδυ της Κυριακής από το ιατρικό επιτελείο του νοσοκομείου, εξηγεί την σοβαρότητα της κατάστασης.

Σύμφωνα με αυτό, η κατάσταση της υγείας του 44χρονου Γερμανού είναι κρίσιμη, καθώς βρίσκεται σε τεχνητό κώμα (καταστολή) μετά τη λεπτή χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε εσπευσμένα για να αντιμετωπιστεί αιμάτωμα που είχε στο κεφάλι.

Όπως αναφέρει μάλιστα η επίσημη ενημέρωση, ο Schumi βρισκόταν σε κώμα όταν έφτασε στο νοσοκομείο της Grenoble.

«Ο κύριος Schumacher μεταφέρθηκε στο Centre Hospitalier Universitaire de Grenoble στις 12.40, έπειτα από το ατύχημα που είχε το πρωί κάνοντας σκι. Έφερε ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και ήταν σε κώμα όταν έφτασε εδώ και έπρεπε να υποβληθεί σε νευροχειρουργική επέμβαση. Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρώτο ανακοινωθέν.

Στο πλευρό του βρίσκονται η σύζυγός του Corinna με τα δυο τους παιδιά, τον Mick και την Gina Maria, καθώς επίσης ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, αλλά και ο Ross Brawn. Aπό την πρώτη στιγμή έσπευσε στο πλευρό του ο καλός του φίλος, καθηγητής Gerard Saillant, ο οποίος είναι ειδικός σε τραυματισμούς στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη. Ήταν μάλιστα ο γιατρός που τον φρόντισε όταν έσπασε το πόδι του το 1999 στο βρετανικό GP.

Εντυπωσιακή, εξάλλου, ήταν η παρουσία θαυμαστών του Schumi έξω από το νοσοκομείο, καθώς αρκετές εκατοντάδες έσπευσαν από νωρίς στον τόπο όπου νοσηλεύεται ο αγαπημένος τους πιλότος. Η αστυνομία της πόλης χρειάστηκε να λάβει ειδικά μέτρα ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

To χρονικό O Schumi τραυματίστηκε το πρωί της Κυριακής 29/12, την ώρα που έκανε σκι μαζί με τον 14χρονο γιο του, Mick στις γαλλικές Άλπεις. Ο 7 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του πάνω σε βράχο και ενώ έκανε σκι εκτός πίστας, στο χειμερινό θέρετρο Meribel.

Οι πρώτες πληροφορίες και μαρτυρίες για την κατάσταση της υγείας του δεν ήταν ανησυχητικές.

«Ήταν σοκαρισμένος, είχε τις αισθήσεις του, αλλά δεν νομίζω πως είναι κάτι σοβαρό. Φορούσε ειδικό κράνος κι αυτό τον βοήθησε ώστε να μην τραυματιστεί σοβαρά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του χιονοδρομικού κέντρου, Christophe Gernignon-Lecomte.

Το ατύχημα συνέβη στις 11:07 τοπική ώρα και σε λιγότερο από 10 λεπτά βρίσκονταν δίπλα του οι γιατροί και άνθρωποι του χιονοδρομικού κέντρου, οι οποίοι με την σειρά τους ειδοποίησαν το ελικόπτερο για να τον παραλάβει. Αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης Moutiers και λίγο αργότερα διεκομίσθη σε νοσοκομείο της Grenoble.

«Ζητάμε κατανόηση για το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του. Φορούσε κράνος και δεν ήταν μόνος του. Κανείς άλλος δεν ενεπλάκη στην πτώση», ανέφερε η επί χρόνια συνεργάτιδα του 44χρονου πολυπρωταθλητή, Sabine Kehm.

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Schumi τραυματίζεται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων εκτός F1. Τον Φεβρουάριο του 2009 στην πίστα της Cartagena είχε άσχημη πτώση την ώρα που δοκίμαζε μοτοσυκλέτα ομάδας που αγωνιζόταν στο γερμανικό Πρωτάθλημα Superbike. Τότε, είχε τραυματιστεί σοβαρά στον αυχένα και πέρασε καιρός μέχρι να μπορέσει να αναρρώσει πλήρως.

By: Βασίλης Τριάντης
f1-madness
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Περί θάρρους και κινδύνου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Περί θάρρους και κινδύνου
Μπαμπά μην τρέχεις...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μπαμπά μην τρέχεις...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ