2020-09-19 06:00:16
Φωτογραφία για Η βαθύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, στην Νέα Ζηλανδία μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του κοροναϊού
Είναι από τις χώρες που τα πήγαν πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με λίγα κρούσματα και λίγους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της. Η πρωθυπουργός της πήρε τα εύσημα από πολλούς για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον κοροναϊό. Τώρα αναρωτιούνται τι θα κάνει με την ύφεση που αντιμετωπίζει η χώρα, τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες.

Ο λόγος για τη Νέα Ζηλανδία που είχε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 12,2% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, όταν επιβλήθηκε το γενικό lockdown και το κλείσιμο συνόρων.

Είναι η πρώτη ύφεση της Νέας Ζηλανδίας μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και η χειρότερη από το 1987, όταν ξεκίνησε το τρέχον σύστημα μέτρησης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η αντίδρασή της στην  πανδημία θα οδηγήσει σε γρήγορη ανάκαμψη.

Ο πληθυσμός των πέντε εκατομμυρίων κηρύχθηκε γρήγορα covid-free και παρόλο που ακόμα καταγράφει κάποια κρούσματα, είχε μόνο 25 θανάτους.


Η οικονομία είναι πιθανό να είναι το βασικό ζήτημα στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι η επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού είναι πιθανό να βοηθήσει και στην ανάκαμψη. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γκραντ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι τα επίπεδα του ΑΕΠ ήταν καλύτερο από τα αναμενόμενα και δείχνουν μια ισχυρή ανάκαμψη στο μέλλον.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης γρήγορη ανάκαμψη, λόγω της καλής αντιμετώπισης της πανδημίας. «Αναμένουμε ότι η μείωση ρεκόρ του ΑΕΠ του Ιουνίου θα ακολουθηθεί από μια αύξηση ρεκόρ το τρίμηνο του Σεπτεμβρίου», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος της Westpac, Μάικλ Γκόρντον. 

Ωστόσο, οι δημοσιονομικές προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι το τεράστιο χρέος ενδέχεται να καθυστερήσει την πλήρη ανάκαμψη.

Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ρεαλισμού.

Η Νέα Ζηλανδία σημείωσε απότομη μείωση του ΑΕΠ συγκριτικά με τη γειτονική Αυστραλία, όπου το lockdown ήταν λιγότερο σκληρό. Όμως, η πολιτεία της Βικτώριας αναγκάστηκε να κάνει και δεύτερο lockdown, που θα επηρεάσει την οικονομική ανάκαμψη της Αυστραλίας.

Πηγή: BBC
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ