2023-06-18 23:38:52
Φωτογραφία για Κήποι μειωμένης φροντίδας με Παχύφυτα
Παχύφυτα! Από τα πιο αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους αλλά και επειδή πρόκειται, γενικά, για είδη μειωμένης φροντίδας ιδανικά ακόμη και για εντελώς ερασιτέχνες στην  κηπουρική.

Φυτά ανθεκτικά σε  όλες τις κλιματολογικές συνθήκες, ευδοκιμούν εξίσου ικανοποιητικά τόσο τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος όσο και σε  δοχεία φύτευσης, ακόμη και στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους επιβιώνουν με ελάχιστο ή και καθόλου πότισμα έτσι μαζί με τα κακτοειδή είναι τα καταλληλότερα είδη και για άνυδρους κήπους μειωμένης φροντίδας. 

Μοναδικό αδύνατο σημείο των παχύφυτων η μειωμένη ανθεκτικότητά τους σε συνθήκες παρατεταμένου παγετού και χιονόπτωσης, που έχουν σαν αποτέλεσμα το νερό στο εσωτερικό των βλαστών - φύλλων να παγώνει και έτσι τα φυτά να  οδηγούνται πολύ σύντομα σε μαρασμό. 

Η  προστασία τους με ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα ή νάϋλον σε  περιπτώσεις  παγετού και ειδικά σε περιοχές με βαρύ χειμώνα μειώνει αισθητά την πιθανότητα να κατατραφούν, ενώ αν κοπεί πλήρως το κατεστραμμένο φύλλωμα αυτό συχνά ξαναβλασταίνει αν βεβαίως  οι ρίζες έχουν διασωθεί. 


Φυτά σε γλάστρες σε περιπτώσεις χιονιού μπορούν να προστατευθούν και μεταφερόμενα σε εσωτερικό χώρο, όπου πολλά είδη παχύφυτων μπορούν να αναπτυχθούν και μόνιμα χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί με την καλλιέργειά τους συχνά ταυτίζουν έναν κήπο με παχύφυτα αποκλειστικά με πράσινες  "μονότονες" αποχρώσεις. Αυτό βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού τόσο τα διαφορετικά χρώματα του φυλλώματος  όσο και τα λουλούδια που πολλά είδη παχύφυτων εμφανίζουν μπορούν να δημιουργήσουν έναν πολύχρωμο κήπο, με πολλές διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με τις εποχές. 

Στην κατηγορία των παχύφυτων ανήκουν εκατοντάδες ευρέως γνωστά αλλά και πιο σπάνια είδη χαμηλού, μεσαίου ή μεγάλου ύψους όπως και είδη εδαφοκάλυψης κατάλληλα για κάθε σημείο ενός κήπου, ενώ βεβαίως μπορούν να συνδυαστούν ακόμη και στην ίδια θέση με άλλα καλλωπιστικά φυτά ανάλογων απαιτήσεων σε φως και νερό. 

Το γεγονός ότι αναπτύσουν επιφανειακό ριζικό σύστημα που εκτείνεται κυρίως οριζόντια και έτσι ευδοκιμούν ακόμη και φυτεμένα σε ελάχιστη ποσότητα χώματος, κάνει τα παχύφυτα τα ιδανικά φυτά για άγονα εδάφη και δύσκολα σημεία όπως πχ ανάμεσα σε πέτρες - πλάκες επίστρωσης, βραχόκηπους κλπ όπως και για ιδιαίτερα ή πολύ μικρού μεγέθους  δοχεία φύτευσης. 

Οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν σε παρτέρια αποκλειστικά με  παχύφυτα είναι απλώς ...άπειροι με την φύτευση, σε τυχαία ή σχεδιασμένα σχήματα, διάφορων ειδών με φύλλωμα διαφορετικής μορφολογίας και χρώματος. 

Ειδικά σε ξηροφυτικούς κήπους το πιο ταιριαστό στοιχείο για την διαμόρφωση παρτεριών με παχύφυτα είναι το χαλίκι και κάθε είδους μικρές - μεγαλύτερες πέτρες. 

Πολλά είδη παχύφυτων είναι  κατάλληλα και για τοποθέτηση σε ψηλά σημεία ή κρεμαστές γλάστρες όπου αποκτούν ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση. 

Γενικά η καλλιέργεια παχύφυτων σε γλάστρες είναι ένα πολύ ξεχωριστό κομμάτι της κηποτεχνίας, αφού στην πλειοψηφία τους είναι κατάλληλα για φύτευση σε κάθε τύπου δοχεία φύτευσης όπου μπορούν να δημιουργήσουν εντυπωσιακές συνθέσεις. 

Λόγω του ότι πρόκειται κατά κανόνα για είδη αργής ανάπτυξης οι "καλλιτεχνικές" συνθέσεις σε γλάστρες με μικρά παχύφυτα διατηρούνται στο επιθυμητό μέγεθος-σχήμα για μεγάλο διάστημα, όταν δε τα φυτά αναπτυχθούν παραπάνω από το επιθυμητό απλά μεταφέρονται σε άλλα μεγαλύτερα δοχεία ή φυτεύονται απευθείας στο έδαφος.

Πάρα πολλά είδη παχύφυτων, κατάλληλα τόσε για παρτέρια όσο και γλάστρες, παρουσιάζουν ανά  εποχές εντυπωσιακή ανθοφορία με λουλούδια κάθε χρώματος

Καλαχόη, Πορτουλάκα, Λεβισία, Κρασούλα, Εχεβέρια, Αλόη, Ευφόρμπια, Απτένια (Μπούζι),  Τηλέγραφος όπως και πολλά είδη Σέδου είναι κάποια από τα πιο δημοφιλή ανθοφόρα παχύφυτα. 

Η Χόγια  (Κεράκι) όπως και ο Κάκτος των χριστουγέννων είναι δύο ακόμη είδη ανθοφόρων παχύφυτων που ανήκουν στα πιο εντυπωσιακά είδη  καλλωπιστικών φυτών. 

Πρόκειται γενικά για εύκολης καλλιέργειας και ιδιαίτερα ανθεκτικά είδη ικανά να καλύψουν ακόμη και εξ΄ολοκλήρου τις ανάγκες ενός μικρού ή μεγαλύτερου κήπου, φυτεμένα σε κάθε ηλιόλουστο ή ημισκιερό σημείο τόσο απευθείας στο έδαφος όσο και σε γλάστρες. 

Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα των παχύφυτων έναντι άλλων καλλωπιστικών ειδών είναι ο πολύ εύκολος πολλαπλασιασμός τους. 

Έτσι η δημιουργία ενός κήπου με παχύφυτα, εκτός των άλλων, είναι και μια ιδιαίτερα οικονομική διαδικασία αφού ακόμη και μεμονωμένα φυλλαράκια τοποθετημένα σε φυτόχωμα γρήγορα ριζώνουν δημιουργώντας νέα φυτά, ενώ τα περισσότερα  είδη παχύφυτων αποκτούν ρίζες και αν βλαστοί τους τοποθετηθούν σε νερό, αφού αφαιρεθούν τα φύλλα στο κάτω μέρος τους. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ