2023-09-21 11:43:15
Φωτογραφία για Χαντενμπέργκια. Πανέμορφο αναρριχώμενο χειμερινής ανθοφορίας
Ο ιδιαίτερα δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος που χρησιμοποιείται ευρέως στην κηποτεχνία λόγω όχι μόνο της όμορφης όψης του αλλά και των μειωμένων απαιτήσεών του σε φροντίδα.   

Γενικά χαρακτηριστικά

To γένος Handenbergia  περιλαμβάνει τρία βασικά είδη:

Hardenbergia bimaculataHardenbergia violaceaComptonian Hardenbergiaτα φυτά των οποίων παρουσιάζουν μικρές μορφολογικές διαφορές μεταξύ τους και με την Handenbergia violacea να είναι το πιο κοινό είδος για ερασιτεχνικές καλλιέργειες.

Πολυετές και αειθαλές θάμνος ή αναρριχώμενο με καταγωγή από την Αυστραλία.  

Το συμπαγές φύλλωμα προσομοιάζει πολύ με εκείνο του ευκάλυπτου, ενώ τα εντυπωσιακά λουλούδια της αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, σε ροζ-μωβ, μωβ-μπλε ή λευκό χρώμα και η ανθισμένη εικόνα του φυτού μοιάζει αρκετά με εκείνη της Γλυτσίνιας.  

Σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος της Χαντενμπέργιας ξεπρνά τα 7-8 μέτρα, ενώ όταν καλλιεργείται ως θάμνος τα 2-3 μέτρα.


Με το κατάλληλο κλάδεμα θαμνώδη φυτά μπορούν να διατηρηθούν στο επιθυμητό ύψος και παράπλευρη ανάπτυξη, ενώ αν τα πρώτα χρόνια ανάπτυξή της κλαδεύονται συστηματικά οι χαμηλοί βλαστοί μπορεί να αποκτήσει μορφή χαμηλού δέντρου. 

Πρόκειται για ένα γενικά εύκολης καλλιέργειας και ανθεκτικό καλλωπιστικό, με εξαίρεση την μειωμένη αντοχή της στις χαμηλές θερμοκρασίες γι αυτό και είναι κατά βάση κατάλληλη για περιοχές με ζεστές κλιματολογικές συνθήκες και ήπιους χειμώνες.

Σε περίπτωση παγετού θα πρέπει να καλύπτεται με το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα. 

Φυτό κατάλληλο ως θαμνώδες τόσο για μεμονωμένες όσο και μαζικές φυτεύσεις σε ελεύθερα σημεία κήπων αλλά κυρίως για αναρρίχηση σε πέργκολες, μάντρες, φράχτες κλπ όπου η γρήγορη ανάπτυξή της συμβάλλει σημαντικά στον εξωραϊσμό του σημείου που θα τοποθετηθεί. 

Ευδοκιμεί εξίσου ικανοποιητικά και σε δοχεία φύτευσης. 

Ως αναρριχώμενο, ειδικά στα αρχικά στάδια ανάπτυξής του, χρειάζεται στήριξη. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιήστε για την Χαντενμπέργια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται το ίδιο ικανοποιητικά σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από τον έντονο βοριά. 

Ιδανικές θέσεις τα σημεία που το φυτό θα δέχεται ανεμπόδιστα πρωινό και απογευματινό ήλιο αλλά θα μένει προστατευμένο από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε συνθήκες έντονης σκιάς αναπτύσσεται πολύ πιο αργά και η ανοθοφορίας της είναι αισθητά μειωμένη. 

Πότισμα: Έχει σχετικά αυξημένες ανάγκες σε νερό, ειδικά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της και έως να εγκατασταθεί πλήρως. 

Άνοιξη και φθινόπωρο θα πρέπει να ποτίζεται δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν.

Στην διάρκεια των φυσιολογικά ζεστών περιόδων του καλοκαιριού χρειάζεται πότισμα τουλάχιστον τρεις φορές  την εβδομάδα, ενώ όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες την ευνοούν τα καθημερινά ποτίσματα με μικρές ποσότητες νερού και με την προϋπόθεση ότι το χώμα της διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Κλάδεμα: Ανήκει στα είδη ταχείας ανάπτυξης και ενήλικα φυτά είναι δεκτικά ακόμη και σε βαθιά κλαδέματα, που θα πρέπει να γίνονται τέλος της άνοιξης μετά το τέλος της ανθοφορίας. 

Σε φυτά που τοποθετούνται με στόχο την γρήγορη αναρρίχηση σε μάντρες, πέργκολες, κλπ αρκεί η αφαίρεση τυχόν ξερών βλαστών και ένα πολύ ελαφρύ ετήσιο κλάδεμα, με στόχο το φυτό να διατηρήσει το συμπαγές σχήμα του και την επιθυμητή παράπλευρη ανάπτυξη. 

Λίπανση: Ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για καλλωπιστικά, αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου, συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Χαντερμπέργκια ανθίζει από το τέλος Ιανουαρίου έως τα μέσα της άνοιξης και είναι ένα από τα ελάχιστα αναρριχώμενα χειμερινής ανθοφορίας.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορούν να φυτευθούν άνοιξη και καλοκαίρι, όσο οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές ή με τρυφερά μοσχεύματα στην διάρκεια της άνοιξης. 

Παρ όλο που πρόκειται για ένα όχι τόσο δημοφιλές στην χώρα μας φυτό, σε πολλά φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Χαντενμπέργκιας σε διάφορα μεγέθη που θα προσθέσουν πολύ έντονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας κάποιους μήνες που ελάχιστα ανθοφόρα είναι ανθισμένα. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ