2023-11-23 18:04:32
Φωτογραφία για Συγκόνιο. Πολύ εύκολης καλλιέργειας αναρριχώμενο εσωτερικού χώρου
Η όμορφη όψη, το συμπαγές πυκνό φύλλωμα και η μεγάλη ανθεκτικότητά του κάνουν το Συγκόνιο ιδανικό φυτό όχι μόνο για κατοικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Syngonium podophyllum η βοτανολογική του ονομασία και η καταγωγή του από περιοχές της Λατινικής Αμερικής (Μεξικό, Εκουαδόρ, Βολιβία, Βραζιλία)

Στο φυσικό του περιβάλλον με τις ήπιες και υγρές κλιματολογικές συνθήκες σε όλη την διάρκεια του χρόνου το Συγκόνιο συχνά καλλιεργείται και ως φυτό εξωτερικού χώρου.

Στις συνθήκες της Μεσογείου, ενώ μπορεί να καλλιεργηθεί σε προστατευμένο και ημισκιερό εξωτερικό περιβάλλον, χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σαν είδος εσωτερικού χώρου ώστε να μένει σίγουρα ανεπηρέαστο από το κρύο του χειμώνα.  

Διαθέτει καρδιόσχημα φύλλα με λογχοειδείς άκρες, στις οποίες οφείλεται και η ονομασία που συχνά χρησιμοποιείται για το Συγκόνιο ως "Λευκό Βέλος".


Το σχήμα των φύλλων διαφ0ροποιείται όσο το Συγκόνιο αναπτύσσεται, από περισσότερο λογχοειδές σε καρδιόσχημο.

Οι πιο κοινές ποικιλίες διαθέτουν πράσινο φύλλωμα με μπεζ-κιτρινωπές ραβδώσεις όμως υπάρχουν και ποικιλίες με κτιρινωπά ή ροζ φύλλα καθώς και δίχρωμες "πανασέ" ποικιλίες.

Σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος του ξεπερνά τα δύο μέτρα και εκτός από αναρριχώμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κρεμοκλαδές σε κρεμαστές ή τοποθετημένες σε ψηλά σημεία γλάστρες. 

Ανήκει στα είδη εσωτερικού χώρου που θεωρείται ότι απορροφούν τοξίνες από την ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στο καθάρισμα του αέρα στον χώρο που βρίσκονται. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Συγκόνιο ένα μείγμα φυτοχώματος εσωτερικού χώρου.

Μια στρώση χαλίκια στην γλάστρα, πριν την τοποθέτηση του χώματος, βοηθά στην καλύτερη απορροή του νερού ποτίσματος και προστατεύει τις ρίζες από πιθανή σήψη.

Θέση: Ευδοκιμεί σε φωτεινά ή ελαφρά ημισκιερά σημεία χωρίς όμως να δέχεται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα. 

Όπως τα πιο πολλά είδη εσωτερικού χώρου είναι περισσότερο ανθεκτικό σε θερμό παρά σε ψηχρό περιβάλλον. Γι' αυτό και η θερμοκρασία του χώρου θα πρέπει να παραμένει όλες τις εποχές σε κανονικά επίπεδα (ιδανικά 19-24) και το φυτό να διατηρείται μακριά από ρεύματα ψυχρού αέρα, κλιματιστικά κλπ. 

Πότισμα: Έχει ανάγκη από αρκετή υγρασία και θα πρέπει να ποτίζεται μία φορά την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και λίγο περισσότερο τα διαστήματα του καλοκαιριού.

Το χώμα του, ανάμεσα στα ποτίσματα, θα πρέπει να διατηρεί μια ανεπαίσθητη υγρασία μόνο επιφανειακά αλλά όχι και στις ,ρίζες οι οποίες αν δεν στεγνώνουν μεταξύ των ποτισμάτων κινδυνεύουν με σήψη.

Η κάλυψη και του επιφανειακού χώματος με χαλίκι, άχυρο ή άλλου είδους παράμοια υλικά βοηθά στην μεγαλύτερη διατήρηση της υγρασίας τα θερμά διαστήματα του καλοκαιριού. 

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί συστηματικό κλάδεμα. 

Η απομάκρυνση τυχόν ξερών φύλλων και κυρίως το περιστασιακό κορφολόγημα, όσο το φυτό αναπτύσσεται, συμβάλλει στην ευρρωστία και την διατήρηση συμπαγούς σχήματος του φυλλώματος.  

Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης έως το φθινόπωρο ένα υγρό ενισχυτικό ειδικό για πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου, μία φορά κάθε 3-4 εβδομάδες, συμβάλλει σημαντικά στην ταχύτερη ανάπτυξή του.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Συγκόνιο δεν παρουσιάζει ανθοφορία.

Ο πολλαπλασιασμός του είναι πολύ εύκολος για γίνεται με μοσχεύματα, που μπορούν να τοποθετηθούν είτε μέσα σε φυτόχωμα είτε σε νερό.

Σε λίγες εβδομάδες τα νέα φυτά εμφανίζουν ρίζες και μπορούν να μεταφυτευτούν. 

Σχεδόν σε όλα τα φυτώρια που διαθέτουν είδη εσωτερικού χώρου για να προσθέσετε στο σπίτι ή τον επαγγελματικό σας χώρο το Συγκόνιο, ένα ανθεκτικό και εύκολης καλλιέργειας φυτό.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ