2012-07-04 07:00:20
Φωτογραφία για Ετοιμάζεται δεύτερο Eurogroup
Την επιθυμία του να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση του Eurogroup, πέραν αυτής στις 9 Ιουλίου, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία για αγορά ομολόγων από τον ESM, εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Μόντι. Αιτία για το αίτημα περί δεύτερης συνάντησης είναι ο  άξονας που στήνει η Αγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί της, δηλαδή Φινλανδία και Ολλανδία.

«Πρέπει να διατυπωθεί η συμφωνία στο Εurogroup στις 9Ιουλίου και ίσως και στις 20 Ιουλίου για να αποκρυσταλλωθούν τα πάντα με χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία που έχουν επιφυλάξεις» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στη Βουλή την Τρίτη» σημείωσε ο Μόντι και συνέχισε με νόημα «Πιθανότητα θα πρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένες αντιδράσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν την επόμενη Δευτέρα για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας της Συνόδου περί «ευέλικτης και αποτελεσματικής» χρήσης των ταμείων στήριξης με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας
. Από την άλλη, Ολλανδία και Φινλανδία εξέφρασαν την αντιρρήσεις τους στο σχέδιο αυτό, δημοσιοποιώντας έτσι δια της πλαγίας οδού, τις αντιρρήσεις που έχει και η Γερμανική πλευρά. Εν τω μεταξύ, η ολλανδική Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη την εισαγωγή του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM), ανοίγοντας πλέον το δρόμο για επικύρωση του ESM από τη χώρα.

Συγκεκριμένα, τα πενήντα από τα εβδομήντα πέντε μέλη της Γερουσίας ψήφισαν υπέρ του ESM. Δεδομένου ότι και η Κάτω Βουλή της Ολλανδίας είχε εγκρίνει τον ESM με πλειοψηφία δύο τρίτων τον προηγούμενο μήνα, πλέον ανοίγει ο δρόμος για επικύρωση του ευρωμηχανισμού από τη χώρα.

Η Ολλανδία προβλέπεται να συμβάλλει με 4,5 δισ. ευρώ στον ESM, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας De Volkskrant στο Διαδίκτυο.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στη Γερουσία, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιάν Κέες Ντε ΓΙάγκερ, ανέφερε ότι αν κριθεί απαραίτητη μια νέα διαδικασία επικύρωσης για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, θα διεξαχθεί και στα δύο σώματα της Βουλής.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ