2012-07-10 09:08:44
Φωτογραφία για «Λογική εξήγηση δεν υπάρχει»
Νάρκη στην κυβέρνηση(;) η οποία επιχειρεί να προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου αποτέλεσε η αιφνιδιαστική χθεσινή (τρελή) παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Νικολόπουλου λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από τη Βουλή.

Η κίνηση προκάλεσε (λογικό) σοκ στο Μαξίμου και αιφνιδίασε (λογικά) τον κ. Σαμαρά, ο οποίος χθες απολάμβανε την εξαιρετικά καλή δημοσιότητα από την εμφάνισή του στη Βουλή την Κυριακή το βράδυ, στο κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Αυτό που κυρίως ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίμου, λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ήταν όσα επικαλέστηκε ο κ. Νικολόπουλος υποβάλλοντας την παραίτησή του. «Μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή».


Ωστόσο η παραίτησή του αποδίδεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού στην κόντρα του με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση καθώς ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος ήταν τομεάρχης Εργασιακών Θεμάτων της ΝΔ, είχε διαμαρτυρηθεί στον κ. Σαμαρά για τις ψαλιδισμένες αρμοδιότητες που του είχε παραχωρήσει ο πολιτικός προϊστάμενός του, ο οποίος είναι πρώην εφοριακός.

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. «Λογική εξήγηση δεν υπάρχει», δήλωσε επισήμως ο Σίμος Κεδίκογλου χθες. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τον κ. Νικολόπουλο: «Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα».

Αντικαταστάτης του κ. Νικολόπουλου ορίστηκε ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η παραίτηση Νικολόπουλου ήρθε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αναπτύξει τις διαπραγματευτικές της ικανότητες απέναντι στους δανειστές, που ζητούν την εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς νέες καθυστερήσεις. Εκ των υστέρων μάλιστα αρκετοί στο κόμμα «θυμήθηκαν» ότι ο βουλευτής Αχαΐας δεν είχε κρύψει τα εχθρικά του αισθήματα για τον Πρωθυπουργό όταν εκείνος δημιουργούσε την Πολιτική Ανοιξη.

Ενόχληση, αλλά σε χαμηλούς τόνους, εξέφρασε για την τροπή που πήρε το θέμα και η πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου υπογράμμιζαν χθες ότι πρόκειται για «ενδονεοδημοκρατικό θέμα». Παράλληλα όμως μιλούσαν για την ανάγκη να περιοριστούν οι «αστοχίες» και αποκάλυπταν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν είχε ενθουσιαστεί με την επιλογή Νικολόπουλου στην εν λόγω θέση.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Νικολόπουλος που ήταν δυσαρεστημένος για την έλλειψη αρμοδιοτήτων του, το βράδυ της Κυριακής μετά την ψηφοφορία στη Βουλή πλησίασε τον κ. Σαμαρά και του παρέδωσε μια επιστολή - ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι επρόκειτο για προτάσεις του στα εργασιακά θέματα. Οταν όμως έπειτα από ώρες άνοιξε την επιστολή αντελήφθη ότι ουσιαστικά επρόκειτο για έκφραση ενόχλησης του κ. Νικολόπουλου σχετικά με τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Εργασίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στην παραίτησή του.

Χθες το πρωί ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Νικολόπουλο και του ζήτησε να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς - όπως λένε οι πηγές από το Μαξίμου - ο κ. Νικολόπουλος είχε αφήσει να διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης η επιστολή παραίτησής του.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, από την οποία προέκυψε ότι αντικαταστάτης του Ν. Νικολόπουλου ως υφυπουργού Εργασίας θα είναι ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.

ΕΞΗΓΗΣΗ. Μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν υπάρχει λογική εξήγηση. Χρόνος για τον κ. Νικολόπουλο να έχει τσακωθεί με τον υπουργό του δεν υπήρξε. Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν ξεκίνησε ακόμα και μόλις χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Τελικά, δεν είναι όλοι για τα δύσκολα. Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει αναλάβει ήδη τα καθήκοντά του». «Ανευ σημασίας», ήταν το σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου για την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου όταν ρωτήθηκε σχετικά βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν ότι την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έγινε συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση, ενώ ο παριστάμενος ως υφυπουργός κ. Νικολόπουλος δεν αντέδρασε και απλώς ήταν συγκαταβατικός. Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, ο παραιτηθείς θεωρούσε ότι «δικαιωματικά» θα αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εργασίας ή ότι θα είχε διευρυμένες αρμοδιότητες. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι «θα μιλήσει τον Σεπτέμβριο» χωρίς να φωτίσει περισσότερο την αιφνιδιαστική επιλογή του.
ΝΕΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ