2012-09-04 03:35:03
Φωτογραφία για Συνεχίζεται το πρόβλημα με τα φάρμακα
Παρά την προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, δεν επετεύχθη τελικά η αναστολή των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών... ώστε οι ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακά τους πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε σε μια μαραθώνια συνάντηση σήμερα το μεσημέρι, τουςεκπροσώπους των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών βιομηχανιών, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την διακοπή της άρσης πίστωσης στονΕΟΠΥΥ, που έχει ξεκινήσει πανελλαδικά από το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου.

Η πρόταση του αναπληρωτή υπουργού ήταν να δοθεί μια πίστωση στον ΕΟΠΥΥ συνολικά 90 ημερών από ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου, και -συγκεκριμένα- πίστωση 60 ημερών από τη φαρμακευτική βιομηχανία, 17 ημερών από τις φαρμακαποθήκες και 13 από τα φαρμακεία, προκειμένου να υπάρχουν τακτικές πληρωμές από τον Οργανισμό.

Εντούτοις, οι εκπρόσωποι όλων των κλάδων επισήμαιναν τις δυσχέρειες που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις είτε λόγω τραπεζικού δανεισμού τους, είτε λόγω απαίτησης πληρωμής μετρητοίς από τους προμηθευτές του εξωτερικού, με συνέπεια η σημερινή συνάντηση να αποβεί άκαρπη.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Μάριος Σαλμάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες του ΕΟΠΥΥ και της χώρας, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί οριστική λύση, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Ολοκληρώνουμε την εξόφληση του Μαΐου και παρεμβαίνουμε στην επιμήκυνση του χρόνου της πίστωσης των φαρμακοποιών από την εφοδιαστική αλυσίδα στις 90 μέρες.

Αν η αγορά δεν αυτορυθμιστεί, θα παρέμβουμε πιο δραστικά αναλαμβάνοντας να λύσουμε το άγχος της επιταγής του φαρμακοποιού και δημιουργώντας στον ΕΟΠΥΥ μηχανισμό παρέμβασης στη διανομή. Δρομολογούμε διυπουργική σύσκεψη εντός της εβδομάδας για την χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Μετά από συνάντηση με τα ταμεία θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο πληρωμών για το υπόλοιπο του έτους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης δήλωσε:

«Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε και τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική παρακολούθηση και των συνταγών αλλά και των ιατρικών επισκέψεων, δείχνουν ότι χιλιάδες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στον ΕΟΠΥΥ, τον εμπιστεύονται, τιμούν και τηρούν την σύμβαση που έχουν με αυτόν».

Στο μεταξύ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής πραγματοποιεί σήμερα γενική συνέλευση για την εκτίμηση της κατάστασης. Αντίστοιχα αύριο θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά και την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ