2012-10-26 10:20:14
Φωτογραφία για 28η Οκτωβρίου: Η αγωνία των παρελάσεων
Ξεκινούν σήμερα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας οι τριήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και την επέτειο του «Οχι». Στόχος η αποτροπή επανάληψης επεισοδίων, που πέρυσι οδήγησαν στη ματαίωση της παρέλασης

Προληπτικοί έλεγχοι, ελικόπτερα και κιγκλιδώματα είναι μερικά από τα μέσα αποτροπής επεισοδίων που περιλαμβάνει το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Κάτω από ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και υπό τη σκιά των περυσινών θλιβερών γεγονότων, ξεκινούν σήμερα και κορυφώνονται την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και για την εθνική επέτειο, με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα ειδικό σχέδιο, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα περσινά θλιβερά επεισόδια, στόχος των οποίων υπήρξε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και οδήγησαν στη ματαίωση της παρέλασης.


Στο επίκεντρο θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο Ιερός Ναός του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, και θα βρεθεί μέσα σε αστυνομικό κλοιό.

Η οδός Αγίου Δημητρίου θα είναι αποκλεισμένη από νωρίς το πρωί, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραταγμένες γύρω από τον Ιερό Ναό και στις κάθετες οδούς, με στόχο την αποτροπή πρόσβασης τυχόν ομάδων που θα θελήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο μαζικά, ενώ θα πραγματοποιούνται προληπτικοί σωματικοί έλεγχοι στους γύρω δρόμους.

Τα στιγμιότυπα στις φωτογραφίες είναι από τα περσινά θλιβερά γεγονότα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θεωρείται υψηλού κινδύνου, λόγω του ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποκλειστεί η πρόσβαση των πολιτών στην εκκλησία, αντίθετα με τη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής, όπου είναι δυνατό να «αποστειρωθεί» ο χώρος των επισήμων. Εναν χρόνο πριν, την ίδια μέρα, είχαν αποδοκιμαστεί ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης και άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου προσερχόμενοι στον Αγιο Δημήτριο, δύο μέρες πριν από τα θλιβερά γεγονότα στην παραλιακή λεωφόρο που οδήγησαν στη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρουσία και του πρωθυπουργού, θα εγκαινιάσει την έκθεση κειμηλίων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που λειτουργεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Σαμαράς θα προβεί σε πολιτική δήλωση εξερχόμενος του Αγίου Δημητρίου και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό στο ΥΜΑ-Θ. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα, σε αντίθεση με τον Κ. Παπούλια που θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη ολόκληρο το τριήμερο.

Ο τριπλός εορτασμός ξεκίνησε από χθες με τη λιτάνευση της εικόνας του «Αξιον Εστί» και των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου στους δρόμους της πόλης, ενώ οι σημερινές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με τον πανηγυρικό της ημέρας.

O Κ. Παπούλιας

Αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, για τη Γιορτή της Σημαίας, όπου θα παραδώσει τη σημαία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση στον επικεφαλής αξιωματικό του τμήματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς για να ακολουθήσει η έπαρσή της στον Λευκό Πύργο.

Θα προηγηθεί η πορεία 700 στρατιωτών, που θα συμβολίζει την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη πριν από 100 χρόνια. Την ίδια ώρα στην οδό Τσιμισκή θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση. Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο μέτρων τάξης, με στόχο να μην επαναληφθούν τα περσινά γεγονότα. Με πρότυπο τα επιτυχή μέτρα της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, θα διαμορφωθεί μια «νεκρή ζώνη» σε ακτίνα ασφαλείας εκατέρωθεν της εξέδρας των επισήμων, όπου θα επιτρέπεται η πρόσβαση αυστηρά μόνο σε όσους έχουν πρόσκληση.

Αστυνομικοί θα είναι παραταγμένοι σε όλο το μήκος της παραλίας, με ενίσχυση της παρουσίας τους σε σημεία όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ θα προηγηθούν έλεγχοι και προληπτικές συλλήψεις σε προσερχόμενους. Συνολικά, στα μέτρα τάξης θα πάρουν μέρος 2.000 αστυνομικοί.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 2011

Τα έκτροπα που αμαύρωσαν την εθνική επέτειο

Τα θλιβερά έκτροπα της περσινής επετείου ξεκίνησαν με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας μπροστά στην εξέδρα των επισήμων.

Ομάδα διαδηλωτών, που αποτελούνταν από μέλη της Χρυσής Αυγής και οπαδούς του Ηρακλή, τον «υποδέχτηκαν» με χαρακτηρισμούς που προσέβαλλαν τόσο το πρόσωπο του κ. Παπούλια όσο και τον θεσμό της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, διαδηλωτές του ΣΥΡΙΖΑ, των «Αγανακτισμένων» και άλλων ομάδων πολιτών, που είχαν συγκεντρωθεί στα ανατολικά της εξέδρας, εισέβαλαν στο οδόστρωμα της παραλιακής λεωφόρου και έφτασαν μέχρι την εξέδρα της παρέλασης.

Ο δρόμος καταλήφθηκε και από τις δύο πλευρές, όταν τους ακολούθησαν και εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πολίτες.

Η Αστυνομία δεν είχε τη δυνατότητα επιβολής της τάξης, και έτσι αποφασίστηκε να ματαιωθεί η στρατιωτική παρέλαση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε από το σημείο βαθιά απογοητευμένος, δηλώνοντας: «Λυπάμαι για τους υβριστές. Διάλεξαν μια μέρα που είναι ντροπή τους. Και είναι νέοι. Εμείς πολεμήσαμε για την Ελλάδα. Δεκαπέντε χρονών και πολεμούσα τον ναζισμό και τους Γερμανούς, μη μου λένε τώρα ''Παπούλια προδότη''. Ποιος είναι προδότης; Πρέπει να ντρέπονται. Τιμάω την πόλη, την τιμούσα χρόνια. Ερχομαι εδώ για να τιμήσω αυτή την ημέρα, εδώ στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την ιστορική πόλη».

Συλλήψεις

Λίγες μέρες μετά ταυτοποιήθηκαν από οπτικοακουστικό υλικό και συνελήφθησαν 17 άτομα για συμμετοχή στα επεισόδια. Εξι απ' αυτά κάθισαν στο εδώλιο και κρίθηκαν αθώα για τις κατηγορίες της παράνομης βίας και προσβολής στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

«Πυρετός» σε Καβάλα-Νάουσα

Στη Νάουσα, μετά την παρέλαση της Κυριακής, εκπρόσωποι φορέων της πόλης και δημότες θα καταλάβουν τον δρόμο στη διασταύρωση σιδηροδρομικού σταθμού, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών και την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της Εγνατίας.

Στην Καβάλα, μετά την παρέλαση θα διασχίσουν τους δρόμους φορτηγά, ενώ καταστήματα της πόλης θα είναι «στολισμένα» με μαύρες σημαίες. Την κινητοποίηση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Σωματείων και Συλλογικοτήτων της πόλης σκοπεύουν να κάνουν «αντιπαρέλαση».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Ελλάδα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, προληπτικές προσαγωγές και αόρατο «τείχος» για τους επισήμους. «Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. για τον... απανταχού εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Τόσο στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αποτελέσει το επίκεντρο των εορτασμών με τη στρατιωτική παρέλαση, όσο και στην Αθήνα, όπου τη σημαία θα τιμήσουν οι μαθητές, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων θα είναι έντονη. Αυξημένη θα είναι η φρούρηση και στις περιφερειακές παρελάσεις, όπου έχουν αναγγελθεί «καλέσματα» από ομάδες πολιτών.

Οι σκηνές που είχαν διαδραματιστεί ένα χρόνο πριν στη Θεσσαλονίκη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δέχεται τις αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έχουν γίνει ο... εφιάλτης της πολιτειακής ηγεσίας. Σε καμία περίπτωση, λένε, δεν θέλουν να επαναληφθεί οποιοδήποτε επεισόδιο που μπορεί να αμαυρώσει τη γιορτή κατά του ναζισμού στη χώρα μας.

Οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις ήταν συνεχείς, προκειμένου να καταστρωθεί το σχέδιο αποτροπής εκτρόπων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, που όμως θα επιτρέπει στους απλούς πολίτες να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Με την εμπειρία της περασμένης παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα αλλά και της... πρόσφατης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου, η ΕΛ.ΑΣ. έχει οργανώσει την περιφρούρηση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ελεγχοι

Οι προληπτικοί έλεγχοι, τα εναέρια μέσα επιτήρησης και τα επί τόπου μέτρα ασφαλείας, όπως τα κιγκλιδώματα, αποτελούν μέρος του σχεδιασμού, αφού όπως έδειξε η ιστορία, τα μέτρα αυτά έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα. Επίσης, η παρέλαση θα αποτελείται από λίγα σχολεία, κυρίως ιδιωτικά, και θα κρατήσει λίγη ώρα, ίσως λιγότερη και από αυτήν της 25ης Μαρτίου.

Επίσης, θα λειτουργήσει πάλι η διαδικασία της ειδικής διαπίστευσης για τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την παρέλαση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους. Το ίδιο θα ισχύσει και για όσους θα είναι κοντά στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από τη Βουλή.

Εμφαση θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ. και στις τοπικές παρελάσεις, καθώς η δυσκολία να προσεγγίσουν τις «μεγάλες» εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μπορεί να... προσανατολίσει κάποιους σε... «παρεμβάσεις» σε μικρότερης εμβέλειας εκδηλώσεις.

Μεγάλη αναμένεται η κινητοποίηση της Αστυνομίας και στην επαρχία, όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους εκπρόσωποι της Πολιτείας. Σε μικρότερη κλίμακα, αλλά σε «στενό κλοιό» θα κινηθούν εκεί οι αστυνομικοί. Η εντολή από το Αρχηγείο είναι «κανένα παρατράγουδο πουθενά» και με αυτό το μότο θα οργανωθούν και τα κατά τόπους μέτρα ασφαλείας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Λίνα Παπαδοπούλου*

Θα ξαναπούμε «ΟΧΙ»;

Μια διεθνής συνθήκη επιβάλλει υπερβολικά επαχθείς όρους που γονατίζουν την οικονομία. Η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία θεριεύει. Η οικονομική κρίση μετατρέπεται και σε πολιτική. Το πολιτικό σύστημα κλονίζεται. Μαζί του η πίστη στη δημοκρατία, στο Κοινοβούλιο, στις εκλογές. Η κοινωνική δυσαρέσκεια διοχετεύεται σε αντιδημοκρατικές και εθνικιστικές δυνάμεις.

Το εθνικιστικό κόμμα μιλάει όχι στη λογική αλλά στο θυμικό, καλλιεργεί τον φόβο της φτώχειας και της απώλειας της εθνικής ταυτότητας και το μίσος προς μετανάστες, τραπεζίτες και πολιτικούς, όσους θεωρούνται «εθνικοί προδότες». Δικαιοσύνη, στρατός, αστυνομία, εκπαίδευση διάκεινται ευμενώς απέναντί του. Τα αστικά φιλελεύθερα κόμματα συμμαχούν για να αντιμετωπίσουν την καλπάζουσα ανεργία, αλλά ο συνασπισμός τους διαλύεται λόγω διαφωνιών για την ακολουθούμενη πολιτική και της άρσης της λαϊκής συναίνεσης. Παρά το γενναίο «κούρεμα» των διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, η οικονομική κρίση διαλύει την κοινωνία και διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή. Ο προεκλογικός αγώνας που ακολουθεί σημαδεύεται από νεκρούς από δεξιά και αριστερά. Μεγαλοαστοί, μεσοαστοί και αγρότες στρέφονται προς το εθνικιστικό κόμμα που καταλαμβάνει την εξουσία και καταργεί τη δημοκρατία. Δεν ήταν άλλο από το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Χίτλερ, το απάνθρωπο καθεστώς που αιματοκύλησε ολόκληρο τον κόσμο.

Το «ΟΧΙ» σ' αυτό το καθεστώς γιορτάζουμε μεθαύριο. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να πούμε και πάλι «ΟΧΙ». Μόνο που αυτή τη φορά ο κίνδυνος έρχεται από μέσα.

Θα μπορέσουν τα παλιά κόμματα εξουσίας να υπερβούν τον πελατειακό εαυτό τους, να σταματήσουν το παιχνίδι της συντήρησης ενός κοστοβόρου κράτους, την εξυπηρέτηση των δυνατών συντεχνιών; Θα μπορέσουν νέες πολιτικές δυνάμεις να επαναθεμελιώσουν το πολιτικό σύστημα στη βάση της εμπιστοσύνης; Θα κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης η Αριστερά και θα πάψει να υποσκάπτει το δημοκρατικό κράτος δικαίου παίζοντας το βρώμικο παιχνίδι της βίας και της ανομίας; Θα αντισταθούμε ως πολίτες στις σειρήνες της νομιμοποίησης της βίας; Στον λαϊκιστικό λόγο της ισοπέδωσης, στα αντικοινοβουλευτικά αισθήματα, στη βία από όπου κι αν προέρχεται; Θα ξαναπούμε «ΟΧΙ» στον φασισμό;

*Η Λίνα Παπαδοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ.

Πηγή : ΕΘΝΟΣ
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ