2012-10-30 08:24:37
Φωτογραφία για Η μανία της φύσης χτυπά τη Νέα Υόρκη.
Αντιμέτωπη με τη μανία της φύσης βρίσκεται από τις 03.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, η Νέα Υόρκη καθώς ο μετα-τροπικός τυφώνας «Sandy» σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων κατά μήκος των ανατολικών ακτών των Η.Π.Α..

Μπορεί ο «Sandy» να μην χαρακτηρίζεται πλέον τυφώνας ωστόσο οι καταστροφές που έχει προκαλέσει είναι μεγάλες καθώς οι άνεμοι φθάνουν σε ταχύτητα τα 129 χλμ./ώρα, κι όλα αυτά τη στιγμή που η αμερικανική μεγαλούπολη δεν έχει βρεθεί ακόμα στο επίκεντρο της τροπικής καταιγίδας. Λίγο μετά τις 02.00 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, ο κύριος όγκος της έφθασε στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ, με εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των Η.Π.Α. να ανακοινώνει ότι αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 50 εκατ. ανθρώπους.

Οι αριθμοί έχουν φθάσει αισίως τους 11 σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβέστη ο οποίος σκοτώθηκε την ώρα του καθήκοντος. Η Ακτοφυλακή των Η.Π.Α. ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας, πως εντόπισε το «άψυχο σώμα», ενός εκ των αγνοουμένων του πλοίου Μπάουντι, που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας, χτυπημένο από την τροπική καταιγίδα «Sandy».


«Το πτώμα του 42χρονου Κριστιάν Κλαουντίν, βρέθηκε στον Ατλαντικό ωκεανό περίπου 150 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Χατέρας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Φονικό ήταν και το πέρασμά του από την Καραϊβική όταν και σκότωσε 69 ανθρώπους, εκ των οποίων 52 μόνο στην Αϊτή.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, με τον δήμαρχο του «Μεγάλου Μήλου» να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να μείνουν μακριά από τους δρόμους και να σταματήσουν να καλούν την Άμεση δράση (περίπου 10.000 κλήσεις ανά μισάωρο). Εδώ και αρκετές ώρες, το νότιο Μανχάταν έχει μείνει χωρίς ρεύμα, με συνολικά περίπου 3 εκατ. ανθρώπους να παραμένουν βυθισμένοι στο σκοτάδι κατά μήκος των ανατολικών ακτών της χώρας, την ίδια στιγμή που οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε «ποτάμια», έχοντας γεμίσει μπάζα και δέντρα.

Κτήρια έχουν καταρρεύσει, τα τούνελ που ενώνουν το Μανχάταν με την υπόλοιπη Νέα Υόρκη έχουν κλείσει προσωρινά και ποταμοί έχουν υπερχειλίσει, δημιουργώντας ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας του Χόλυγουντ. Ήδη σε περιοχές στο νότιο τμήμα της αμερικανικής πόλης η στάθμη των υδάτων έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ (4 μέτρα) από το 1960 και το πέρασμα του τυφώνα «Donna», ενώ οι Αρχές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τουλάχιστον 200 ασθενείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης καθώς η... γεννήτρια δεν λειτούργησε.

Τρεις νεκροί στη Νέα Υόρκη – Πλημμύρες στον Μετρό

Ο πρώτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ήταν ένας 30χρονος στη συνοικία του Κουίνς όταν το σπίτι του καταπλακώθηκε από έναν τεράστιο κορμό δέντρου, με το CNN να ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους τρεις.

Περίπου 375.000 άνθρωποι είχαν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους, οι οποίες βρίσκονταν εντός της Ζώνης Α υποχρεωτικής εκκένωσης που είχαν δώσει στη δημοσιότητα οι Αρχές.

Μεγάλα τμήματα του Νότιου Μανχάταν έχουν πλημμυρίσει, με σταθμούς του Μετρό να έχουν κατακλυστεί από ορμητικά νερά, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο των ειδικών συνεργείων για την επαναφορά της ζωής των πολιτών σε καθημερινούς ρυθμούς.

Οι αναφορές για ζημιές σε οροφές σπιτιών είναι δεκάδες, ενώ η πρόσοψη ενός κτηρίου στην 8η Λεωφόρο κατέρρευσε λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, το Μανχάταν έχει αποκοπεί από το υπόλοιπο τμήμα της Νέας Υόρκης καθώς οι Αρχές έχουν κλείσει προσωρινά όλα τα τούνελ που το συνδέουν, την ίδια στιγμή που περίπου 3 εκατ. άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ώρες.

Παράλληλα, στο νότιο τμήμα της συνοικίας η στάθμη των υδάτων έφθασε σε στάθμη επίπεδα ρεκόρ (4 μέτρα) σε σχέση με τα προηγούμενα δεδομένα που είχαν καταγραφεί από το πέρασμα του τυφώνα «Donna» το 1960. Λεωφορεία, τραίνα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ενώ δημόσιες υπηρεσίες θα παραμένουν κλειστές και σήμερα, Τρίτη, το ίδιο και τα σχολεία. Τα αεροδρόμια «La Guardia» και «JFK» έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Τα ορμητικά νερά έχουν κατακλύσει το κέντρο της Νέας Υόρκης, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα σωστικά συνεργεία.

Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τις 03.45 τα ξημερώματα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην καλούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος και σε καμία περίπτωση να μην βγαίνουν στους δρόμους και να οδηγούν. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε τμήματα της πόλης, ωστόσο υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο.

Πηγή:madata
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ