2012-10-30 19:01:01
Φωτογραφία για Βιετνάμ: ό,τι πιο κοντινό στον παράδεισο
Ευλογημένο με μια πανέμορφη ακτογραμμή, σμαραγδένια νερά, καταπράσινα βουνά, Εθνικά Πάρκα που κόβουν την ανάσα, ζωντανές πόλεις, πολιτιστικό ενδιαφέρον και μία από τις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, το Βιετνάμ τα έχει όλα.

Το Βιετνάμ είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους προορισμούς της ΝΑ Ασίας, που καταφέρνει και συνδυάζει την παραδοσιακή ζωή και την παρθένα φυσική ομορφιά, με αρκετές ανέσεις για τον ταξιδιώτη. Γνωστό για τους περισσότερους από τον ομώνυμο πόλεμο, τη μεγαλύτερη ίσως ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (1947-1989), το Βιετνάμ στιγματίστηκε για πολλά χρόνια, αλλά πλέον αποτελεί μια από τις πιο ήσυχες και ασφαλείς χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με γελαστούς και φιλόξενους κατοίκους που ζουν με τους δικούς τους παραδοσιακούς ρυθμούς.

Αν αναζητάτε εντυπωσιακά τοπία, το Βιετνάμ τα προσφέρει με το παραπάνω: Κάντε κρουαζιέρα στα γαλαζοπράσινα νερά, γύρω από τα σουρεαλιστικά νησάκια από ασβεστόλιθο στο Halong Bay, περιηγηθείτε στη μαγευτική ενδοχώρα με τα καρστικά βουνά του Cao Bang, περπατήστε σε ορεινά μονοπάτια και εξερευνήστε τα χωριά των φυλών κοντά στα Sapa και Bac Ha, χαλαρώστε στις πανέμορφες αμμουδιές της κεντρικής ακτής και εξερευνήστε τους υφάλους και τους όρμους των νησιών Cham και Con Dao, επισκεφτείτε τα εκπληκτικά σπήλαια του Phong Nha και τα Εθνικά Πάρκα όπως το Cat Tien και τα μαγευτικά νερά του Δέλτα του Μεκόνγκ
.

Και φυσικά, το ταξίδι σας δε θα είχε… γεύση, αν δεν κάνατε στάση στις βιετναμέζικες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι, η… γηραιά κυρία της Ανατολής και το Ho Chi Minh, το οικονομικό κέντρο της χώρας.

Γεωγραφία

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου της Ινδοκίνας, 1300 χλμ. δυτικά των Φιλιππίνων και συνορεύει βόρεια με την Κίνα, ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Νότια Σινική Θάλασσα και δυτικά συνορεύει με την Καμπότζη και το Λάος ( http://bit.ly/WIVzYG ). Πρόκειται για μια μακριά και στενή λωρίδα γης, έκτασης 330 τ. χλμ., με περισσότερα από 3.000 χλμ. ακτογραμμής.

Η πόλη Nha Trang (http://en.wikipedia.org)Το δυτικό τμήμα του Βιετνάμ είναι ορεινό. Οι πεδινές περιοχές διαρρέονται από πολλούς ποταμούς, που στις εξόδους τους σχηματίζουν μεγάλα δέλτα, τα οποία μαζί με τα έλη, την πλούσια άγρια βλάστηση και τις ρυζοκαλλιέργειες καθιστούν το έδαφος σχεδόν αδιάβατο.

Η χώρα δέχεται πολλές βροχοπτώσεις κυρίως κατά την περίοδο των μουσώνων, με αποτέλεσμα το έδαφος να καλύπτεται από πυκνή βλάστηση.

Ένα κράμα από πολλές κουλτούρες

Το Βιετνάμ είναι μια χώρα με πολλές επιρροές και σημεία αναφοράς. Στο νότο, ο ινδικός και ινδουιστικός πολιτισμός άσκησε επιρροή στους ναούς Cham και την πικάντικη κουζίνα της περιοχής, που χαρακτηρίζεται από πολλές πιπεριές τσίλι και καρύδα., ενώ στα βόρεια, οι κινεζικές επιρροές είναι πολύ εμφανείς.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΜεταξύ των δύο αυτών ανταγωνιστικών πολιτισμών, θα βρείτε την πεμπτουσία του Βιετνάμ στις κεντρικές επαρχίες: στο χαριτωμένο, ιστορικό παλιό λιμάνι του Hoi An, στους βασιλικούς τάφους, στις παγόδες και στην αυτοκρατορική κουζίνα του Hue.

Και υπάρχουν πολύ περισσότερα. Η πλούσια γαλλική αποικιακή κληρονομιά, είναι εμφανής στις μεγάλες λεωφόρους του Ανόι, στα εντυπωσιακά μουσεία του Ho Chi Minh City και στις τραγανές μπαγκέτες και τα καφέ σε κάθε γωνιά του δρόμου. Προσθέστε την αμερικανική εισβολή, περισσότερες από 50 φυλές και φυσικά το υπερήφανο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και… έχετε το Βιετνάμ: μεθυστικό, πανέμορφο και μοναδικό.

Οι ακτές και τα νησιά

Το Βιετνάμ έχει μια μακρά ακτογραμμή που εκτείνεται κατά μήκος του ανατολικού ορίου της χώρας και αναδιπλώνεται γύρω από το νότιο άκρο για 3.260 χιλιόμετρα, μια απόσταση, μεγαλύτερη από το μήκος της χώρας. Έχει 125 παραλίες, από τις οποίες σχεδόν όλες είναι πανέμορφες. Ταξιδεύοντας από βορρά προς νότο, θα βρείτε πολλές διάσημες παραλίες, όπως οι Tra Co, Ha Long, Do Son, Cat Ba, Sam Son, Cua Lo, Thien Cam, Lang Co, Da Nang, Nha Trang, Ca Na, Mui Ne, Vung Tau, Ha Tien, Phu Quoc κ.ά.

Ειδικά, το δημοφιλές Ha Long Bay, με τα 775 εκπληκτικά νησιά ( www.vietnamtourism.com/e_pages/tourist/travel.asp?uid=1627 ), είναι μια δημιουργία της Μητέρας Φύσης που αναγνωρίζεται ως μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς από την UNESCO και μεταξύ των νέων επτά φυσικών θαυμάτων του κόσμου. Επίσης, τρεις κόλποι, οι Ha Long, Nha Trang και Lang Co συμπεριλαμβάνονται στους πιο όμορφους κόλπους του κόσμου. Πολλές παραλίες και νησιά της χώρας έχουν ψηφιστεί από πρακτορεία, περιοδικά και οδηγούς όλου του κόσμου, ως από τα πιο όμορφα μέρη στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, το 2011, το αρχιπέλαγος Con Dao, βρέθηκε πρώτο στη λίστα των 20 πιο μυστηριωδών νησιών στον κόσμο του περιοδικού Travel and Leisure και ψηφίστηκε ως ένα από τα 10 καλύτερα και μυστηριώδη νησιά στον κόσμο για ρομαντικές διακοπές, από το Lonely Planet.

Με την απέραντη ακτογραμμή των χιλιάδων νησιών, πολύ κοντά στην ηπειρωτική χώρα και με τα αρχιπελάγη Hoang Sa (νησιά Paracel) και Truong Sa (νησιά Spratly), η θάλασσα και ο νησιωτικός τουρισμός, όπως και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης του Βιετνάμ.

Τα Εθνικά Πάρκα

Το Βιετνάμ έχει 30 Εθνικά Πάρκα ( www.vietnamnationalparks.org/ ) και φυσικά καταφύγια με εκπληκτικά είδη πανίδας και χλωρίδας. Ειδικά το Εθνικό Πάρκο Phong Nha - Ke Bang με την πλούσια γεωλογία και τοπογραφία του, τα μυστηριώδη τοπία και τη βιοποικιλότητά του, καθώς και τις μοναδικές ιστορικές και πολιτιστικές αξίες του, έχει κηρυχθεί επίσης μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς από την UNESCO το 2003.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.orgΟι πόλεις

Το Ανόι, η πρωτεύουσα του Βιετνάμ, βρίσκεται στο Δέλτα του κόκκινου ποταμού και είναι μία πόλη γεμάτη λίμνες και αρχιτεκτονικά μνημεία που μαρτυρούν την μακρά και πολύπαθη ιστορία του τόπου. Εκεί θα δείτε στενά και γραφικά δρομάκια, κομψές επαύλεις και αστραφτερά, μοντέρνα κτίρια, όμορφες παγόδες, παλάτια και πολλά, πολλά ποδήλατα.

Στο Δέλτα του Μεκόνγκ, η πόλη Ho Chi Minh, παλαιότερα γνωστή ως Σαϊγκόν, είναι η δεύτερη σημαντικότερη πόλη μετά το Ανόι και αποτελεί εμπορικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, βιομηχανικό και τουριστικό κέντρο. Η πόλη βρέχεται από πολλά ποτάμια και διώρυγες, ενώ το λιμάνι της που ιδρύθηκε το 1862, είναι προσβάσιμο σε πλοία που ζυγίζουν έως και 30.000 τόνους, ένα σπάνιο πλεονέκτημα για ένα εσωτερικό λιμάνι ποταμού.

Η πόλη Hue, στο κέντρο της χώρας, ξεχωρίζει για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, με κυριότερα μνημεία την αυτοκρατορική πόλη, την παγόδα Thien Mu και τους βασιλικούς τάφους. Αποτελεί την παλαιά πρωτεύουσα του κράτους κατά την περίοδο της δυναστείας Νγκουγιέν, από το 1802, έως το 1945.

Ανάμεσα στο Ανόι και το Ho Chi Minh, επίσης στο κεντρικό Βιετνάμ, βρίσκεται η πόλη Danang, η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, μεγάλο λιμάνι και σημαντικό οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο, καθώς από εκεί είναι εύκολη η πρόσβαση σε σημαντικές ιστορικές πόλεις του Κεντρικού Βιετνάμ. Στον πόλεμο του Βιετνάμ η πόλη χρησιμοποιήθηκε ως αεροπορική βάση από τα αμερικάνικα στρατεύματα και τα στρατεύματα του νότιου Βιετνάμ.

Η πόλη Hoi An (http://en.wikipedia.org)Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη Hoi An ( www.vietnamtourism.com/disan/en/index.php?catid=2 ), πρώην λιμάνι και κέντρο εμπορίου κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα, με τα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά μνημεία, τα στενά δρομάκια, τις παγόδες, τις γέφυρες και τις όμορφες πλατείες.

Άλλες πόλεις είναι η Lao Cai με το ρομαντικό θέρετρο Sapa Townlet, η πόλη Ηalong, διάσημη για το Halong Bay, η Khanh Hoa και η Lam Dong .

Το κλίμα

Το κλίμα στο Βιετνάμ, μετατρέπεται διαδοχικά από υγρό υποτροπικό στις βόρειες και ορεινές περιοχές, σε καθαρά υγρό τροπικό κλίμα μουσωνικού τύπου προς τις νότιες ακτές, ευνοώντας έτσι κατά μήκος όλης της χώρας την ανάπτυξη πυκνών ισημερινών δασών και αμέτρητων μεγάλων και μικρών ποταμών. Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς τη χώρα είναι από τον Σεπτέμβριο ως τον Απρίλιο, όταν ο καιρός είναι ήπιος και ξηρός.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]

 http://www.clickatlife.gr
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ