2012-12-23 19:30:04
Φωτογραφία για Ρίχνοντας φως στην άγνωστη σε πολλούς ποδολογία
Προβλήματα των κάτω άκρων που ταλαιπωρούν πλήθος συνανθρώπων μας Η σχετική έρευνα μας οδήγησε στην ειδική Ποδολόγο, Λέλα Καλοφώνου Γρίλλια,- με τα συγκεκριμένα προβλήματα ασχολείται ο κλάδος της Ποδολογίας- με πολύχρονη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση, η οποία μας ενημέρωσε για το τι είναι Ποδολογία, καθώς και για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων των κάτω άκρων, η οποία μας είπε:

Λέλα Καλοφώνου-Γρίλια: Η ποδολογία είναι ένας νέος κλάδος της παραϊατρικής, της οποίας αντικείμενο είναι τόσο η φροντίδα και η περιποίηση των ποδιών όσο και η αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων των άκρων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς αμελούμε την περιποίηση και την υγιεινή των ποδιών μας. Αυτό έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα να εμφανίζονται αλλοιώσεις στα άκρα φέρνοντας μας σε αμήχανη θέση, ειδικά το καλοκαίρι που το πόδι μας είναι γυμνό. Επίσης, είναι πιθανό να μην μπορούμε να φορέσουμε κλειστό παπούτσι εξαιτίας κάποιων ενοχλήσεων ἠ ακόμη και πόνο στα κάτω άκρα. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί κάποιος να το διαπιστώσει έγκαιρα και να απευθυνθεί σε ειδικό.


Σε γενικές γραμμές εξηγήστε μας τι εννοούμε με τον όρο ποδολογία;

Λέλα Καλοφώνου-Γρίλια: Θέλοντας να δώσουμε μια ελληνική ερμηνεία θα χρησιμοποιούσα τον όρο «ποδοκομία» , όπου «κομιδή» σημαίνει φροντίδα-περιποίηση, άρα ποδοκομία είναι η φροντίδα των ποδιών. Στην Ευρώπη όμως είναι αποδεκτός ο όρος «podologie»,οπότε δεχόμαστε να την χρησιμοποιούμε ως έχει. Η ποδολογία είναι παραϊατρικό επάγγελμα και ασχολείται με τις παθήσεις των άκρων, τόσο των άνω όσο και των κάτω. Πολλές από αυτές τις παθήσεις προέρχονται από παθολογικά αίτια και άλλες είναι επίκτητες. Απαραίτητο είναι να γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερομένου. Ιδιαίτερη σημασία έχει π.χ. εάν πάσχει ο ενδιαφερόμενος από διαβήτη. Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να ενδιαφέρεται για την υγεία και την φροντίδα των άκρων.

Ποιές παθήσεις των κάτω άκρων επιμελείται η ποδολογία;

Λέλα Καλοφώνου-Γρἰλια: Μέριμνα λοιπόν της ποδολογίας είναι η αντιμετώπιση των δυσχερών παθήσεων των κάτω άκρων όπως είναι οι υπερκερατώσεις, ονυχομυκητιάσεις, ονυχοκρύπτωση, μελανωνυχία, κάλοι, ψωρίαση και παντός είδους δυσμορφίες και δυσπλασίες των νυχιών.

Ποιες αλλαγές των νυχιών στα πόδια θα πρέπει να προβληματίσουν κάποιον, προκειμένου να απευθυνθεί σε ποδολόγο;

Λέλα Καλοφώνου-Γρἰλια: Γενικά, όποιος παρατηρήσει διαφοροποίηση στα νύχια του, στα πέλματά του, όπως για παράδειγμα αλλοιώσεις χρωματικές, πάχυνση των νυχιών, σκληρύνσεις κλπ. και ειδικά δε αισθανθεί πόνο.

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις που εμφανίζει το πόδι το καλοκαίρι είναι η μυκητίαση των νυχιών; Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τα αίτια της εμφάνισής της καθώς και τον τρόπο πρόληψή της.

Λέλα Καλοφώνου-Γρἰλια: Τα νύχια μας προσβάλλονται από μύκητες, όταν τα πόδια βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, οι μύκητες εμφανίζονται στη θάλασσα, στις πισίνες αλλά και μέσα σε αθλητικά παπούτσια, καθώς τα πόδια του αθλητή ή του αθλούμενου ιδρώνουν. Ο μύκητας δηλαδή αναπτύσσεται σε υγρό, ζεστό και σκοτεινό περιβάλλον. Γι’ αυτό συνιστάται να μην φοράμε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε μέρα και κάθε φορά που βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν επιστρέφουμε σπίτι να τα τοποθετούμε σε μέρος που αερίζονται και όχι μέσα στο ντουλάπι. Τα παπούτσια που φοράμε πρέπει να είναι στεγνά και να αερίζονται καλά. Επίσης, είναι σημαντικό να μη φοράμε παπούτσια ή κάλτσες από κοινού με άλλους. Να προτιμάμε τις βαμβακερές κάλτσες και πρωτίστως οφείλουμε να περιποιούμαστε τα πόδια μας.

Ποιες καθημερινές συνήθειες υγιεινής και φροντίδας πρέπει να ακολουθούμε, προκειμένου να έχουμε υγιή και καθαρά πόδια;

Λέλα Καλοφώνου-Γρἰλια: Καθημερινά οφείλουμε να διατηρούμε τα πόδια μας καθαρά και στεγνά. Να κόβουμε τακτικά και προσεκτικά τα νύχια των ποδιών μας. Τέλος, η σωστή και η υγιεινή διατροφή συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των ποδιών μας.

Στο τέλος της συνέντευξης, η κα. Καλοφώνου μας έδειξε φωτογραφίες από σημαντικά περιστατικά που κλήθηκε η ίδια να αντιμετωπίσει. Οι αναρτημένες φωτογραφίες απεικονίζουν διάφορες παθήσεις των ποδιών, πριν και μετά την επίσκεψη του πάσχοντος.

Η κα. Λέλα Καλοφώνου-Γρἰλια, ειδική ποδολόγος, επιμελείται την θεραπευτική φροντίδα άκρων, ονυχοκρυπτώσεις, ορθονυχία, αφαίρεση κάλων, υπερκερατώσεις, ραγάδες, προσθετική, Soft laser και αισθητική περιποίηση άκρων.
pygmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ