2012-12-24 16:19:54
Φωτογραφία για “Joyeux Noël” : Μία ταινία που πρέπει να δεις
Η ταινία του 2005 “Joyeux Noël” (“Merry Christmas” στα αγγλικά, “Καλά Χριστούγεννα” στα ελληνικά), μεταφέρει για πρώτη φορά στην οθόνη το συγκλονιστικό περιστατικό που έλαβε χώρα στις Φλαμανδικές πεδιάδες, πέντε μήνες μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και συγκεκριμένα την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα Χριστουγέννων του έτους 1914, όπου Γάλλοι, Γερμανοί και Σκωτσέζοι στρατιώτες ξέχασαν για λίγο ότι ανήκουν σε εχθρικά στρατόπεδα και ενώθηκαν κάτω από τους ύμνους των Χριστουγέννων σε ένα  συγκινητικό, πρωτόγνωρο, όσο και για κάποιους άλλους, απαράδεκτο κλίμα αδελφοσύνης. 

Ήταν δύσκολο οι άνθρωποι σχεδόν έναν αιώνα πριν, όπως άλλωστε και σήμερα, να πιστέψουν ότι ένα τέτοιο γεγονός πραγματικά συνέβη στα μέσα του αναμφισβήτητα πιο φρικτού πολέμου στην ιστορία: του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν το 1914 στη κατεχόμενη από τους Γερμανούς Γαλλία. Ο στρατός του εισβολέα και οι Σύμμαχοι είχαν κυριολεκτικά σκάψει βαθιά χαρακώματα, σε απόσταση μερικές φορές, μόλις 20 μέτρα
. Το να βγάλεις το κεφάλι σου πάνω από τα σακιά ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Οι αντίπαλοι στρατιώτες μπορούσαν να ακούσουν ο ένας τον άλλο, και, αν τολμούσαν, ακόμη και να δουν τα μάτια ο ένας του άλλου. Ο διαχωρισμός των δύο χαρακωμάτων ήταν ένα μικρό κομμάτι της γης που ονομάστηκε ‘No Man's Land’ (Γη του Κανενός) γεμάτη με θραύσματα, και πτώματα σκοτωμένων στρατιωτών.

Ο Guillaume Canet ως Audebert, ο Γάλλος υπολοχαγός

Είναι η αληθινή ιστορία της εν λόγω χριστουγεννιάτικης κατάπαυσης του πυρός, όταν οι άνδρες και από τις δύο πλευρές πραγματικά άφησαν κάτω τα όπλα τους και φέρθηκαν φιλικά ο ένας προς τον άλλο.

.

Οι τρεις υπολοχαγοί συζητούν την εκεχειρία

Στο ‘Joyeux Noël’, συναντάμε βασικούς χαρακτήρες από όλες τις πλευρές της ιστορίας-δύο : αδέλφια από τη Σκωτία και τον ιερέα τους, ο οποίος συνοδεύει τα αγόρια στην πρώτη γραμμή της μάχης, τρεις υπολοχαγούς, έναν για το σκωτσέζικο, έναν για το γαλλικό και έναν για το γερμανικό τάγμα και, ενδιαφέρον, ένα Γερμανό τενόρο και μια Δανή σοπράνο που είχαν συναντηθεί και ερωτευτεί μέσα από τις προπολεμικές παραστάσεις όπερας.

Η σοπράνο μπορεί να ήταν μια φανταστική προσθήκη για την ταινία, αλλά υπήρχε πραγματικά ένας Γερμανός τενόρος ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Ο Γερμανός αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β 'Κάιζερ είχε παραγγείλει χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα να σταλούν στην πρώτη γραμμή για να ενισχύσουν το ηθικό των ανδρών (το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο στολισμός του είναι παράδοση των Βορειοευρωπαίων λαών. Στην Ελλάδα το έφεραν οι Βαυαροί επί Όθωνα βλ. κι εδώ). Την παραμονή των Χριστουγέννων, έβαζαν τα δέντρα, τα φώτιζαν με κεριά, και τα έστηναν στην κορυφή των χαρακωμάτων, σε σαφή θέα του εχθρού. Και στη συνέχεια, στην ταινία και στην αληθινή ιστορία-ο τενόρος, που ήταν στρατευμένος, άρχισε να τραγουδάει το κλασσικό "Schtille Nacht" ("Silent Night" / «Άγια Νύχτα» - γράφτηκε, το 1816, από έναν Γερμανό ιερέα, τον Josef Mohr). Τα συμμαχικά στρατεύματα προφανώς γνώριζαν τη μελωδία, και σύντομα, όλες οι πλευρές ενώθηκαν τραγουδώντας το από τις τάφρους τους, ψέλνοντας ο καθένας στη δική τους γλώσσα. Σύντομα, οι άνδρες αναρριχήθηκαν από τα λασπωμένα χαρακώματά τους, χωρίς όπλα, και ο ένας προς τον άλλο, προς τον εχθρό!- ενώθηκαν για να εορτάσουν την γέννηση του Σωτήρα στον οποίον όλοι πίστευαν, αφήνοντας έξω την πολιτική και τον πόλεμο. Χαιρετήθηκαν, αντάλλαξαν σαμπάνιες, κρασιά και σοκολάτες, έδειξαν τις φωτογραφίες των γυναικών τους και έπαιξαν ποδόσφαιρο στο χιόνι (νίκησαν οι Γερμανοί!)  

http://redskywarning.blogspot.gr/2012/12/joyeux-noel.html
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οι ευχές της ΛΕΦΕΔ Χίου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οι ευχές της ΛΕΦΕΔ Χίου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ