2013-01-30 16:40:03
Φωτογραφία για Βήμα συναίνεσης για το μεταναστευτικό στις ΗΠΑ
Σε μια πρωτοφανή επίδειξη ενότητας για το συγκεκριμένο θέμα, που παραδοσιακά αποτελεί το μεγαλύτερο σημείο τριβής μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, οι προτάσεις για νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών περιλαμβάνουν δύο φάσεις: αρχικά, κάθε μετανάστης θα πρέπει να εγγράφεται στα αμερικανικά μητρώα και να περνάει από αυστηρό έλεγχο, ο οποίος θα περιλαμβάνει την ενδελεχή εξέταση του ποινικού του μητρώου. Θα εξετάζεται επίσης και το φορολογικό του προφίλ και αν όλα βρεθούν εντάξει, τότε θα εξασφαλίζει το δικαίωμα παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Σε δεύτερη φάση, σε μία άλλη εντελώς ξεχωριστή διαδικασία, θα μπορούν αυτοί οι μετανάστες να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα. Πριν όμως, θα πρέπει να αποδείξουν ότι ξέρουν καλά αγγλικά και τα βασικά της αμερικανικής ιστορίας. Ταυτόχρονα, οι οκτώ γερουσιαστές προτείνουν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα με το Μεξικό, τους οποίους και συνδέουν με τις προτάσεις περί υπηκοότητας.


Στους ελέγχους αυτούς προτείνεται και η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και καμερών ασφαλείας και αύξηση του αριθμού των συνοριοφυλάκων. Στην επιτροπή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Τζον ΜαΚέιν και Μάρκο Ρούμπιο (τον οποίο πολλοί βλέπουν ως πιθανό διεκδικητή του χρίσματος για τις προεδρικές του 2016) από τους Ρεπουμπλικάνους, και οι Τσακ Σάμερς και Ντικ Ντάρμπιν από τους Δημοκρατικούς.

Και παρότι οι προτάσεις παρουσιάστηκαν με αρκετή φανφάρα περί ομοφωνίας, η μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε casus belli για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Πρώτος και καλύτερος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο Λας Βέγκας, προειδοποίησε το Κογκρέσο πως, αν δεν δράσει γρήγορα για την αλλαγή της νομοθεσίας του μεταναστευτικού, τότε θα προτείνει δικό του σχέδιο νόμου και θα απαιτήσει την ψήφισή του. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Ουάσιγκτον θα «πρέπει επιτέλους να δώσει μια οριστική λύση που θα απηχεί στην κοινή λογική».

Κι αν τελικά οι δύο πλευρές βρουν σημεία επικοινωνίας, μια μεγάλη μερίδα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως 22 από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που είχαν καταψηφίσει σχέδιο νόμου για τη μετανάστευση το 2007, βρίσκονται ακόμα στη Γερουσία, ενώ μόλις δύο από τους 12 που είχαν ψηφίσει τότε υπέρ, είναι ακόμα γερουσιαστές. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αν οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να έχουν καλύτερη τύχη στις εκλογές, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κάποιο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση. Κι αυτό γιατί ο αριθμός των ισπανόφωνων αυξάνεται συνεχώς - θα έχει τριπλασιαστεί μέχρι το 2050 την ίδια στιγμή που ο Μιτ Ρόμνεϊ πήρε στις εκλογές μόλις 27% σε αυτή την κοινότητα, ενώ ο Ομπάμα έλαβε 71%.

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Οι έλεγχοι στα συνοριακά περάσματα

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ χαρακτήρισε «σπουδαία συμφωνία» την πρόταση που παρουσίασε η διακομματική επιτροπή, δεν θέλησε, ωστόσο, να διευκρινίσει αν ο Λευκός Οίκος συμφωνεί με τη σύνδεση των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα με τη χορήγηση υπηκοότητας στους μετανάστες. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ήδη υιοθετήσει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, που είχαν ως αποτέλεσμα την απέλαση περισσότερων από 410 χιλιάδων μεταναστών το 2012. «Τα σύνορα ποτέ δεν ήταν καλύτερα φυλασσόμενα απ' ό,τι τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
vivanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ