2013-02-26 19:29:03
Φωτογραφία για Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρα: Zητά να συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο η διακοπή του Βοήθεια στο Σπίτι
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σας παρακαλεί να φέρετε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: «της διακοπής του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι».

Εξαιτίας της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται στον αέρα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με 700 περίπου εξυπηρετούμενους στο Δήμο Πατρέων.

Στο καιάδα στέλνουν το 90% περίπου, των μέχρι πρότινος ωφελούμενων ηλικιωμένων, από το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Το νέο πρόγραμμα «κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που προωθεί η συγκυβέρνηση αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες ηλικιωμένους και ανήμπορους της πόλης μας και χιλιάδες πανελλαδικά. Χάνουν και αυτή την περιορισμένη έστω βοήθεια του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η αθλιότητα των κυβερνώντων δεν έχει τέλος. Αντί της διεύρυνσης της βοήθειας σε ανήμπορους ανθρώπους, που ο αριθμός τους πολλαπλασιάζεται, με δημόσιες και δωρεάν δομές, με 100% χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλους όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τους, προχωρούν σε ένα νέο πρόγραμμα την «κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», όπου τα χρήματα για την εκτέλεση του νέου προγράμματος είναι από τα ταμεία του ΙΚΑ, το χρηματοδοτούν δηλαδή οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι
. Το πρόγραμμα που καταργεί η κυβέρνηση στις 31/3/2013 και αντικαθιστά με την «κατ’ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» απαιτεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να είναι ανάπηροι σε ποσοστό 67% και πάνω.

Το ατομικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.715,65€.

Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που επίσης να έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67% και το συνολικό τους ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 15.431,30€.

Η κατάσταση της υγείας τους να καθιστά αδύνατη την αυτοεξυπηρέτηση τους και να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας.

Να μην διαβιούν σε Μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές Μονάδες του ΕΣΥ ή ιδιωτικές.

Οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» στον Δήμο μας ήσαν 23. Με Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου 16, και Σύμβαση Μίσθωσης Έργου 7 (3 γιατροί, 3 νοσηλευτές, 1 φυσιοθεραπευτή). Από 1/7/2012 δεν υπάρχουν γιατροί, φυσιοθεραπευτές και νοσηλευτές γιατί δεν ανανεώθηκε η σύμβασή τους. Εργάζονται τα 12 χρόνια λειτουργίας του, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται όσο παρατείνονταν ή συνεχιζόταν το πρόγραμμα.

Όπως γίνεται κατανοητό οι εργαζόμενοι ήσαν και είναι όμηροι των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενώ δούλευαν σε υπηρεσίες απαραίτητες για την κάλυψη βασικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να αποσπάσει την συγκατάθεση των εργαζομένων για την ίδρυση Κοινωφελούς Συνεταιριστικής Επιχείρησης, κάτι που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αυτών δομών. Τους εκβιάζουν, δηλώνοντας ότι «ο δρόμος για τους ιδιώτες θα ανοίξει όταν οι εργαζόμενοι απορρίψουν την πρότασή τους για αυτοοργάνωση», με κυνισμό προσθέτουν ότι η μονιμοποίηση των εργαζομένων «δεν είναι εφικτή».

Επιχειρούν να μεταφέρουν την υποχρέωση του κράτους να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες, στις πλάτες των εργαζομένων στις δομές αυτές και σε όσους έχουν ανάγκη των υπηρεσιών αυτών.

Ο λαός μας έχει συγκεντρώσει πλούσια πείρα. Για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, θυσιάζονται τα δικά του συμφέροντα. Αυτοί κάνουν την δουλεία τους, δεν θέλουν, από το πλούτο που συγκεντρώνεται, μέσω της άγριας φορολογίας του λαού και της εργασίας του, να επιστρέψουν δεκάρα τσακιστή για τα δικαιώματά του.

Χρησιμοποιούν τα πολιτικά στελέχη τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για να πετύχουν τους στόχους τους.

Ο Πατραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι οφείλουν να αγωνιστούν για την ανάπτυξη 100% κοινωνικών δομών από υπηρεσίες κρατικές, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτουν όλους, δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να σταματήσει η χρόνια συνεχιζόμενη ανασφάλεια των εργαζομένων και η απόγνωση των ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ κ.α. που κινδυνεύουν να χάσουν την όποια κοινωνική στήριξη και βοήθεια έχουν. Τώρα πρέπει να δοθεί τέλος στην εργασιακή ομηρία των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές. Τώρα απαιτείται να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλεία, χωρίς κανένα όρο ή άλλη προϋπόθεση. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούν να πληρώσουν στις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, δηλαδή στους ιδιώτες, που καραδοκούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Πρόνοιας. Το σημαντικό έργο της κοινωνικής πολιτικής δεν μπορεί να αφήνεται ούτε στα περιστασιακά ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά ούτε και στα χέρια εθελοντών, ΜΚΟ και εμπόρων.

Μόνιμη και σταθερή δουλεία για όλους τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές. Να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ