2013-04-26 14:39:04
Φωτογραφία για Βρετανία: Στη φυλακή οι ριψοκίνδυνοι τραπεζίτες;
Νομοσχέδιο που θα προβλέπει φυλάκιση των τραπεζιτών που προχωρούν επικίνδυνες κινήσεις βρίσκεται επί τάπητος στη Βρετανία στον απόηχο του περιβόητου σκανδάλου Liborgate.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η επιτροπή που συστάθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν με θέμα τον τραπεζικό κλάδο, συζητά το θέμα και αρκετά της μέλη θεωρούν ότι οι τραπεζίτες πρέπει να φέρουν και προσωπική ευθύνη σε περίπτωση καταστροφικών ζημιών.

«Οι τράπεζες ωφελούνται από δημόσιες επιδοτήσεις με την έννοια ότι γνωρίζουν πως θα στηριχθούν με δημόσιο χρήμα σε περίπτωση χρεοκοπίας. Νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει κάποια προσωπική ευθύνη για να αντισταθμίζει αυτή την κατάσταση» δήλωσε στους FT μέλος της επιτροπής.

Το πόρισμα της επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Μαΐου.

Στην έκθεση για την υπόθεση της κατάρρευσης της HBOS, που κοινοποιήθηκε πριν από 3 εβδομάδες, η επιτροπή έδωσε το στίγμα των προθέσεών της. «Όσοι ευθύνονται για τις χρεοκοπίες τραπεζών θα πρέπει να θεωρούνται υπόλογοι των δράσεών τους και να αντιμετωπίζουν ανάλογες κυρώσεις» ανέφερε το πόρισμα. Ήδη ο Σερ Τζέιμς Κρόσμπι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της HBOS έχε ζητήσει να του αφαιρεθεί ο τίτλος του ιππότη.


Ο νέος νόμος περί επικίνδυνων πρακτικών (reckless endangerment) θα ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα, όπου μπορεί να γίνει δίωξη σε στελέχη επιχειρήσεων όταν με τις επαγγελματικές τους αποφάσεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Η επιτροπή πάντως, φαίνεται πως είναι διχασμένη. Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να καταστεί σαφές ότι η κρατική στήριξη των τραπεζών συνοδεύεται από υποχρεώσεις. άλλοι όμως, ανησυχούν ότι θα πληγεί η επέκταση της πίστωσης και κατά συνέπεια η ανάπτυξη, καθώς οι τραπεζίτες θα στραφούν σε πιο συντηρητική στρατηγική.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ