2013-05-01 08:45:04
Φωτογραφία για Οικολογικό έγκλημα στο Θερμαϊκό
Περιβαλλοντική βόμβα στα νερά του Θερμαϊκού, που γεμίζει ανεξέλεγκτα εδώ και χρόνια με βιομηχανικά απόβλητα. Πρωτοφανής η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσαμασλή να βάλει λουκέτο στη (ΜΚΑ) Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων της ΕΥΑΘ, έπειτα από τον τελευταίο δειγματοληπτικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της. Έκπληκτοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαπίστωσαν στην εξέταση των δειγμάτων, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει διαδικασία καθαρισμού των λυμάτων, αλλά και ότι όλα τα τοξικά απόβλητα καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο.

Το ParousiaZw.gr κατέγραψε καρέ καρέ τις εγκαταστάσεις που αντί να καθαρίζουν τον κόλπο της Θεσσαλονίκης, τον μετατρέπουν σταδιακά σε τοξικό εφιάλτη.

Ανύπαρκτη η επεξεργασία λυμάτων εις γνώση του φορέα διαχείρισης, που επιμένει μετά από συνεχείς προειδοποιήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για άμεση συντήρηση και επισκευή των εγκαταστάσεων, να μη λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.


«Οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν επανειλημμένα σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αποβλήτων σχεδόν σε ποσοστό 90% που καταλήγουν στον Θερμαϊκό κόλπο είναι ανεπεξέργαστα. Τα αποτελέσματα σήμαναν συναγερμό στις υπηρεσίες, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου από διάφορους φορείς και δήμους», τόνισε στο ParousiaZw.gr, o αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση για παύση λειτουργίας της ΜΚΑ.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί τελεσίγραφο προς την ΕΥΑΘ, υπεύθυνη για τη διαχείριση της μονάδας\, λέγοντας ότι «οι υπηρεσίες προειδοποίησαν δύο φορές την εταιρεία, δίνοντάς της περιθώριο 18 μηνών για να προβεί στις απαιτούμενες εργασίες βελτίωσης των εγκαταστάσεων κάτι που προκλητικά δεν έκανε ποτέ».

Ο Πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης μιλώντας στο ParousiaZw.gr παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στην μονάδα επεξεργασίας, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να επιλυθεί.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ, εξετάζει τη δυνατότητα προσβολής της απόφασης μέχρι τα τέλη Μαΐου με προσφυγή ενώπιον του γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Αθανάσιου Καρούντζου, για να αποφευχθεί το λουκέτο στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ στη Σίνδο.

Χρόνος που δεν εγγυάται την βελτίωση των συνθηκών στις εγκαταστάσεις της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων, άρα πρόκειται για μια παράταση που θα παλέψουν να κερδίσουν εις βάρος του Θερμαϊκού Κόλπου.

Η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων λειτούργησε το 2003 υπό την ευθύνη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, στην οποία και ανήκει, ενώ από το 2006 λειτουργεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΑΘ. Δύο χρόνια αργότερα η πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης επέβαλε τα πρώτα πρόστιμα για τη μη σωστή λειτουργία της μονάδας, ενώ το 2009 σχεδιάστηκαν και κοστολογήθηκαν τα έργα επισκευής και συντήρησης της μονάδας, τα οποία όμως μέχρι σήμερα παραμένουν στα χαρτιά.

Το έργο των εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο στηρίχθηκε η περιβαλλοντική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης τινάζεται στον αέρα και άγνωστο είναι αν θα αναζητηθούν ευθύνες με παρέμβαση εισαγγελέα.

http://www.parousiazw.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ