2012-04-05 11:30:11
Φωτογραφία για Οι σφαγές δεν χωρούσαν στους τοίχους... ¨Διάδρομος αντιμετώπισης¨ στον Βόσπορο
Η δολοφονική επίθεση του τουρκικού στρατού, στα σύνορα με το Ιράκ, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 Κούρδοι άμαχοι, ηλικίας από 12 έως 20 ετών έχει συγκλονίσει την τουρκική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους. Αρχικά ο τουρκικός στρατός υποστήριζε ότι επρόκειτο για «Κούρδους αντάρτες», που ανήκαν στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και σχεδίαζαν επίθεση εναντίον της Τουρκίας, ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για νεαρούς, στην πλειοψηφία τους λαθρέμπορους, που μετέφεραν καύσιμα από τη μία χώρα στην άλλη. Όπως σημειώνεται, οι νεκροί ήταν κυρίως φοιτητές και μαθητές.

Στις διαδηλώσεις, τόσο στο Ντιγιάρμπακιρ, όσο και στο Σιρνάκ, όπου επενέβη η αστυνομία με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια, συμμετείχε πλήθος κόσμου, κυρίως νεαροί Κούρδοι με συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του στρατού. Η αστυνομία προχώρησε σε 14 συλλήψεις. Κατά την ταφή των νεκρών επικράτησε επίσης ένταση με τους Κούρδους να καλούν σε εξέγερση και προειδοποιώντας το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι σύντομα θα γνωρίσουν και οι ίδιοι αντίστοιχο πόνο.


Πρόσφατα, φοιτητές προχώρησαν σε μια σημαντική πρωτοβουλία θέλοντας να θυμίσουν τα εγκλήματα του τουρκικού κράτους και να ευαισθητοποιήσουν τους συναδέλφους τους. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία του φοιτητικού κινήματος που ανάγκασε ταυτόχρονα τις πανεπιστημιακές αρχές να αντιδράσουν και να αποκαλύψουν το πώς εννοούν την ελεύθερη κίνηση των ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων: ελεύθερη διακίνηση των αστικών ιδεών και πάταξη κάθε εργατικής και νεολαιίστικης αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία (Εφ. Ραντικάλ 29-3-2012): Φοιτητές κατασκεύασαν ¨διάδρομο αντιμετώπισης¨ που περιλαμβάνει την συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα πονεμένη ιστορία μας με θέματα όπως το Ουλούντερέ, οι δολοφονίες αγνώστων δραστών, οι δολοφονίες γυναικών και οι άρρωστοι φυλακισμένοι. Ομάδα φοιτητών στα πλαίσια της ¨Εβδομάδας Ειρήνης και Δικαιοσύνης¨ κατασκεύασαν στην βόρειο μέρος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έναν ¨διάδρομο αντιμετώπισης¨ που αναπαριστά τις φυλακές και το νεκροταφείο του Ουλούντερέ. Οι μαθητές μετά από δουλειά 8 ωρών το Σάββατο κατασκεύασαν τον λαβύρινθο και την Κυριακή τον γέμισαν.

Προειδοποίηση από την διοίκηση Η διοίκηση της σχολής πήγε το πρωί και τους ζήτησε να τα μαζέψουν, αλλά αυτοί απάντησαν πως ¨Δεν θα τα πάρουμε, είμαστε εδώ¨. Μέχρι την Δευτέρα φυλάνε σκοπιά εκεί. Ο Γιλντίζ Ταρ-φοιτητής της σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων δηλώνει πως ¨ Κατασκευάσαμε τον λαβύρινθο στο πιο πολύβουο τμήμα της σχολής. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από μέσα και να αντιμετωπίσουν¨. Ο Ταρ δηλώνει πως σημείο καμπής υπήρξε το Ουλούντερέ και δηλώνει : ¨ Δεν θέλουν να φαίνονται εδώ αυτά που έγιναν σε εκείνη την περιοχή, και φέρονται σαν να μην υπήρξε εκείνη η πραγματικότητα¨.

ΟΙ φοιτητές αναφέρουν πως ο διάδρομος αντιμετώπισης συνοψίζει ¨Τις σφαγές της ιστορίας μας από το 1900 μέχρι σήμερα¨. Δολοφονίες αγνώστων δραστών, εκκενώσεις χωριών, δολοφονίες γυναικών, άρρωστοι φυλακισμένοι.

Κάποιοι φοιτητές εξετάζουν επί μακρόν στο διάδρομο, τα γράμματα των φυλακισμένων, αποκόμματα από παλιές εφημερίδες και φωτογραφίες. Κάποιοι περνώντας βιαστικά τον διάδρομο απλά ακούνε αυτά που αναφέρει το μεγάφωνο. Ο Ταρ κάνει λόγο για το κλείσιμο της εφημερίδας Οζγκιούρ Γκιουντέμ, καθώς και για την συστηματική βία και τις αμέτρητες παραβιάσεις δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

ΟΙ φοιτητές κατασκευάζοντας τον λαβύρινθο έπεσαν σε απελπισία και είπαν πως ¨Αυτές οι σφαγές δεν χωράνε στους τοίχους¨. Αλλά συνήλθαν χάρη στον τοίχο της αντίστασης που έκρυβαν για το τέλος. Ο Ταρ λέει πως ¨Η ιστορία της αντίστασης είναι τόσο παλιά όσο και οι σφαγές¨ και δηλώνει : ¨ Καλούμε τους πάντες σε αντίσταση. Κάθε φωνή που υψώνεται από εδώ, αποτελεί μια ακτίνα ελπίδας για το τελείωμα του πολέμου¨.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

 diktiospartakos.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ