2013-07-01 08:17:53
Φωτογραφία για Αμεσα μέτρα κατά της ηλεκτρονικής κατασκοπείας σε βάρος της Ρωσίας
Μαρία Μακούτινα, Gazeta.ru

Με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ, στο ρωσικό κοινοβούλιο προωθούνται νέοι νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ρωσίας από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Τα μέλη της Άνω Βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου ζήτησαν να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, λόγω του σκανδάλου παρακολούθησης χρηστών των κοινωνικών δικτύων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Τα μέλη του Κοινοβουλίου δεσμεύτηκαν να ερευνήσουν τα περιστατικά παράνομης χορήγησης ή απόσπασης προσωπικών δεδομένων Ρώσων πολιτών από τις διαδικτυακές εταιρίες στην αμερικανική κυβέρνηση.

Σχετικά:

Θωρακίζουν τα προσωπικά δεδομένα

Η επιτροπή του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (ΣΟ) για την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη με θέμα το σκάνδαλο που προέκυψε σχετικά με τη χορήγηση από τις εταιρίες Google, Twitter, Facebook και Microsoft στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στοιχείων για χρήστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και Ρώσοι πολίτες
. Ως το τέλος της εβδομάδας υπό την αιγίδα του ΣΟ θα συσταθεί ομάδα που θα περιλαμβάνει μέλη από διάφορες υπηρεσίες, η οποία θα ερευνήσει το θέμα των παρακολουθήσεων των χρηστών του διαδικτύου εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρουσλάν Γκατάροφ, «οι μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρίες παραχωρούν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ απευθείας πρόσβαση στους servers, κάτι που σημαίνει πρόσβαση σε λογαριασμούς, τραπεζικές κάρτες, αλληλογραφία, σε οποιεσδήποτε πληροφορίες των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, γεγονός που συνιστά άμεση παραβίαση του Συντάγματος όλων των χωρών». Ο γερουσιαστής χαρακτήρισε αναληθείς τις διαβεβαιώσεις των εταιριών Ιντερνετ ότι χορηγούν προσωπικά δεδομένα μόνο ύστερα από επίσημα αιτήματα των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΣΟ, Αλεξάντρ Τόρσιν. Αυτός, κάλεσε να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα παράνομης πρόσβασης των μυστικών υπηρεσιών Δυτικών χωρών στα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων πολιτών. Τόνισε ότι ανάλογες πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και σε πεδία ανταγωνισμού.

Κατά της Google

Ακολούθως, κατά τη συνεδρίαση, άπαντες επιδόθηκαν σε κριτική εναντίον του εταιριών του Ιντερνετ οι οποίες, παρά την πρόσκληση που έλαβαν, δεν έστειλαν εκπροσώπους τους στη συνάντηση. Οι σκληρότερες επικρίσεις είχαν αποδέκτη την Google. Ο Γκατάροφ ανάφερε ότι η εταιρεία δεν προστατεύει τα συμφέροντα των Ρώσων πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Θέλουν να «στριμώξουν» την Google

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο επίτροπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Κονσταντίν Ντολγκόφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αμερικανικές αρχές καλούνται όχι μόνο να δώσουν εξηγήσεις, αλλά και να λάβουν μέτρα, ώστε να αποκλειστεί η παραβίαση των δικαιωμάτων των ξένων πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ρώσων, συλλέγονταν και στοιχεία που αφορούν τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Η Google Russia, πάντως, υποστηρίζει ότι οι φόβοι των γερουσιαστών για παραβίαση των δικαιωμάτων των ρώσων χρηστών του διαδικτύου, είναι αβάσιμοι. 

Πρόταση για τη διερεύνηση των πληροφοριών περί συνεργασίας των μεγαλύτερων εταιριών του διαδικτύου με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλίου (της Κάτω Βουλής) από το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», Σεργκέι Σελεζνιάκ. Ο βουλευτής πρότεινε να εγκατασταθούν οι servers που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των πολιτών της χώρας, στο έδαφος της Ρωσίας.

Να σημειωθεί πως το Κρεμλίνο, το τελευταίο διάστημα δίδει ολοένα μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα του ελέγχου του διαδικτύου. Οι ρωσικές αρχές έχουν προτείνει κατ’ επανάληψη στην παγκόσμια κοινότητα την επεξεργασία μιας ρύθμισης όσον αφορά το διαδίκτυο, σε διεθνές επίπεδο.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ