2013-10-02 13:29:59
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Ακτινογραφία τιμών και συμβάσεων
ΕΘΝΟΣ. 

Σε διαπραγμάτευση με όλους τους παρόχους προχωρεί από τον Νοέμβριο ο ΕΟΠΥΥ.

Το έργο ανατίθεται σε ειδική επιτροπή και αφορά τις τιμές των υπηρεσιών, φαρμάκων και υλικών που παρέχουν στον Οργανισμό. Σε διαπραγμάτευση τίθενται ακόμη και ποσοστά εκπτώσεων σε περίπτωση υπερβάσεων του προϋπολογισμού.

Η σχετική απόφαση υπογράφηκε χθες από τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα και αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο. Η επιτροπή είναι επταμελής, με διετή θητεία. Θα ακολουθήσει νέα απόφαση, με την οποία θα καθορίζονται τα μέλη της.

Πρόεδρος θα οριστεί ειδικός επιστήμονας με εμπειρία στην οικονομική οργάνωση και λειτουργική διάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας, ενώ στην επιτροπή θα μετέχουν και οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, έργο της επιτροπής είναι η διαπραγμάτευση και τυχόν αναθεώρηση των ισχυουσών τιμών αποζημίωσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας, νοσηλείας, ιατρικών εξετάσεων, θεραπειών, υγειονομικού υλικού, ιατρικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.


Διαπραγματεύεται, επίσης, την τιμολογιακή πολιτική και προχωρεί σε συμφωνίες, ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, με γνώμονα το συμφέρον του Οργανισμού και των δικαιούχων του.

Σκοπός είναι να παρέχονται βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας, οικονομικά αποδοτικότερες, βάσει ποιοτικών κριτηρίων, σε εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα πιστοποίησης και διαπίστευσης.

Μπορεί να διαπραγματεύεται το ποσοστό έκπτωσης στην αποζημίωση της τιμής του φαρμάκου με τους αρμόδιους φορείς, αναλογικά με τον όγκο στις πωλήσεις. Λαμβάνει υπόψη και κριτήρια όπως η φερεγγυότητα του παρασκευαστή, η δραστικότητα, η αξιοπιστία, η ποσότητα κυκλοφορίας του στην αγορά, το κλινικό όφελος, η θεραπευτική αξία, η αποτελεσματικότητα και η τιμή.

Η επιτροπή θα συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διεθνείς οργανισμούς και ανάλογες επιτροπές άλλων χωρών. Θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα, ενώ θα μπορεί να συγκροτεί υποεπιτροπές ανά αντικείμενο διαπραγμάτευσης (φάρμακο, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό).

Σε περίπτωση που προκύψει διαφορά, προβλέπεται ρήτρα εξωδικαστικής επίλυσης με παραπομπή στο Διαιτητικό Δικαστήριο, με εφαρμοστέο δίκαιο το ελληνικό. Δεν καλύπτει το έργο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

Η λειτουργία της επιτροπής θεωρείται αναγκαία, προκειμένου να ελεγχθούν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας δήλωσε χθες στο «Εθνος» ότι επιταχύνεται ο ρυθμός εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Εως το τέλος του μήνα -σημειώνει- θα διατεθούν πάνω από 150 εκατομμύρια και αν δεν προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτικών εταιρειών.

Στο ΣτΕ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε χθες η ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατά της κινητικότητας και της αλλαγής χρήσης δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ ζητεί την ακύρωση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες εκτιμά ότι συρρικνώνεται το δημόσιο σύστημα Υγείας και μπαίνει σε διαθεσιμότητα το προσωπικό.

Δημήτρης Καραγιώργος

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Γράφει ο Αντ. Μπέζας Υφυπουργός Υγείας

Ο ρόλος της επιτροπής

Η επιτροπή δεν θα διενεργεί διαγωνισμούς. Θα κάνει διαπραγμάτευση πάνω σε υπάρχουσες συμβάσεις, ζητώντας μειώσεις τιμών ή εκπτώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν υπερβάσεις. Εάν, δηλαδή, οι πωλήσεις των παρόχων υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό, η επιτροπή θα ζητά κλιμακούμενη έκπτωση, ανάλογα με τον συνολικό όγκο των πωλήσεων.

Υπάγεται στον ΕΟΠΥΥ, στον οποίο εισηγείται και το διοικητικό του συμβούλιο «κλειδώνει» τη συμφωνία της επιτροπής με τον πάροχο. Η απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα λειτουργήσει έως τον Νοέμβριο.

Εργο της επιτροπής είναι η διαπραγμάτευση και αναθεώρηση των τιμών αποζημίωσης στην παροχή υπηρεσιών
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ