2013-10-04 17:34:03
Φωτογραφία για Βουτιά έως και 70% στα ενοίκια καταστημάτων την περίοδο 2008-2013
Βουτιά κατά 41% έχουν παρουσιάσει μέσα στην κρίση, από το 2008 έως σήμερα, τα ενοίκια των καταστημάτων στα πολύ καλά καταστήματα του πρώτου εμπορικού δρόμου της Αθήνας, την οδό Ερμού, ποσοστό, το οποίο ανεβαίνει ακόμη και στο 70% για τα λιγότερο πρωτοκλασάτα μαγαζιά. Ετσι, ενώ το 2008 τα υψηλότερα ενοίκια στην Ερμού έφθαναν τα 220 ευρώ ανά τ.μ. πλέον οι –όποιες- νέες μισθώσεις πραγματοποιούνται σε τιμές στα πέριξ των 130 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην επόμενη κατηγορία καταστημάτων, οι τιμές έχουν μειωθεί από τα 130 ευρώ ανά τ.μ. στα 40 ευρώ ανά τ.μ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία συνεργάζεται με την διεθνή εταιρεία συμβούλων Jones Lang LaSalle, στις νέες τάσεις της αγοράς στο χώρο του λιανεμπορίου είναι το γεγονός ότι πλέον εξαφανισθεί ο ‘’αέρας’’, ενώ αυξάνονται και πληθύνονται οι περιπτώσεις μεγάλων αλυσίδων (όπως π.χ. η Jumbo ή η Η&Μ) οι οποίες καταβάλλουν αντί για ενοίκιο, ποσοστό επί του τζίρου, που κυμαίνεται από 5%- 7%, όταν μισθώνουν καταστήματα εκτός εμπορικών κέντρων
. Την ίδια στιγμή η απασχόληση στον κλάδο του λιανεμπορίου έχει μειωθεί από το 16% πρό κρίσης στο 12% πλέον. Στις νέες τάσεις επίσης, λόγω της κρίσης, είναι η μεγάλη αύξηση των φούρνων και των χώρων εστίασης σε όλους τους εμπορικούς δρόμους, η διατήρηση πολύ μικρότερων αποθεμάτων από πλευράς των εταιρειών, όπως συμβαίνει κατά κόρον π.χ. στις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, αλλά και ειδικά για το κέντρο της Αθήνας η σταδιακή μετατόπιση του λιανεμπορίου από το Κολωνάκι στο Σύνταγμα και το Μοναστηράκι. Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι ποσοστό άνω του 15% των καταστημάτων στην Πατριάρχου Ιωακείμ είναι κενό, ενώ στο 42% διαμορφώνεται το ποσοστό των κενών καταστημάτων στην οδό Σταδίου.

Τα εμπορικά κέντρα

Την ίδια στιγμή, στα malls η πορεία είναι επίσης καθοδική, ωστόσο σε σαφώς χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους. Το ενοίκιο στα πιο επιτυχημένα εμπορικά κέντρα κυμαίνεται μεταξύ 40- 60 ευρώ ανά τ.μ., ενώ το συνολικό απόθεμα των εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, σήμερα είναι κάτι λιγότερο από 1.000.000 τετραγωνικά μέτρα (954.000 τ.μ. πιο συγκεκριμένα) συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων malls, των outlets και των ψυχαγωγικών κέντρων. Από αυτά στην Αττική συγκεντρώνονται τα 540.000 τ.μ., ενώ οι διαχειριστές των malls από την πλευρά τους καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να αυξάνουν τα κίνητρα στους μισθωτές τους, (βλ. Lamda Development).

Ποιες είναι οι προοπτικές; Σύμφωνα με την Αθηναϊκή Οικονομική, στο σύνολο της χώρας αναμένεται να υπάρξει ‘’ανάπαυλα’’ προσεχώς όσον αφορά την κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων: επιπλέον 110.000 τ.μ. αναμένεται να βγούν μελλοντικά στην αγορά με βάση τις υφιστάμενες ανακοινώσεις, εκ των οποίων το 56% αντιστοιχεί στην Αθήνα (σ.σ. η επέκταση του Smart Park της R.E.D.S. και το mall του Βοτανικού του ομίλου Βωβού, το οποίο πάντως θα πρέπει να βρεί χρηματοδότη).
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΝΕΪΡΟΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΝΕΪΡΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ