2013-10-24 11:51:11
Φωτογραφία για Αιχμάλωτο στα δόκανα της φαρμακοβιομηχανίας το υπουργείο Υγείας!
Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Το ενδεχόμενο "positioning" των πολύ μεγάλων, πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών εις βάρος των ελληνικών ομόλογων επιχειρήσεων ισχυρίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι είναι η αιτία για την οποία δεν εφαρμόζει την κανονιστικά κατοχυρωμένη υποχρέωσή της να διενεργούνται διαγωνισμοί στο ΕΣΥ, προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να προμηθεύονται φθηνά φάρμακα, ακόμη και στο 20% της αρχικής τους τιμής Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λοιπόν, πολυεθνικές εταιρείες - μεγαθήρια της διεθνούς αγοράς φαρμάκων έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιους διαγωνισμούς και να προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους, ακόμη και στο... 1% της αρχικής τους τιμής, προκειμένου αποκλειστικά και μόνον να εκτοπίσουν από την αγορά τις πολύ μικρότερες ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν, συνεχίζει το σκεπτικό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να βάλουν οριστικά "λουκέτο".


Αφού κλείσουν, λοιπόν, οι μικρές ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, συνεχίζει το ίδιο σκεπτικό, τότε οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα ανεβάσουν στα ύψη τις τιμές στις οποίες θα προμηθεύουν τα προϊόντα τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον κανείς εγχώριος ανταγωνιστής τους.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μάλιστα, εμφανίζεται ως... δεμένη χειροπόδαρα από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, καθώς είναι εκείνη η οποία ισχυρίζεται επίσης με έμφαση ότι η χώρα μας και το ελληνικό υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να επιβάλουν μονομερώς στα διεθνή μεγαθήρια του φαρμάκου την υποχρέωση να πωλούν πολύ φθηνά τα φαρμακευτικά σκευάσματά τους στη χώρα μας! Ο "έκδηλος" φόβος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι ακριβώς ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, μεγαθήρια της διεθνούς αγοράς φαρμάκου θα... αποχωρήσουν ολοκληρωτικά από τη χώρα μας!

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται με αυτόν τον τρόπο ανοιχτά ότι παραμένει έρμαιο των πολιτικών εκβιασμών τους οποίους ασκούν και η εγχώρια και η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, προκειμένου η χώρα μας να προμηθεύεται τα φάρμακα, ακόμη και τα γενόσημα, σε πολύ υψηλές τιμές...

Και ερωτήματα και προτάσεις...

Το ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντήσει ή αποφεύγει να απαντήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πως είναι δυνατόν, με τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα τα οποία δέχεται η ίδια, σειρά μικρών χωρών της Ευρώπης και δη της Ε.Ε. να προμηθεύονται φάρμακα σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το πάρτι τιμών το οποίο εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα.

Εμπειρογνώμονες του χώρου του φαρμάκου στη χώρα μας εισηγούνται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει πάραυτα σε μία πρώτη κίνηση: Να αποσύρει τη χώρα μας από το "κολοβό", παραπλανητικό και ακραία προσχηματικό σύστημα της τιμολόγησης των φαρμάκων βάσει του μέσου όρου των τριών "χαμηλοτέρων" τιμών της Ε.Ε. και να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή της κανονιστικά κατοχυρωμένης υποχρέωσής της να διενεργεί διαγωνισμούς, προκειμένου τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας να προμηθεύονται μόνον με αυτόν τον τρόπο φάρμακα.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι, εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξακολουθεί να αποδέχεται τον ρόλο του... "αιχμαλώτου" στις πιέσεις και τα ιδιοτελή συμφέροντα της εγχώριας και της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, τότε πραγματικά φθηνό φάρμακο δεν πρόκειται να δει η Ελλάδα, ενώ οι ασφαλισμένοι του πολύπαθου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα εξακολουθούν να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, προκειμένου να χρηματοδοτούν, άμεσα αυτήν τη φορά, τη δυσνόητη σχετική αβελτηρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της ίδιας της κυβέρνησης...
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ