2013-12-01 18:54:07
Φωτογραφία για Οι έλεγχοι της Standard&Poor's
Οι αγορές αφήνουν μετεξεταστέο τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Ντάισελμπλουμ και έτσι ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας είναι αδύναμες.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «ψαλίδισε» την πιστοληπτική ικανότητα των «Αποστόλων της Λιτότητας» κατά μία βαθμίδα στο «ΑΑ+», με αποτέλεσμα μόνο τρεις χώρες της Ευρωζώνης να διατηρούν πλέον την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ»: Γερμανία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο.

Ταυτόχρονα η SandP αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία σε Β-/Β από CCC με «σταθερές» προοπτικές, τονίζοντας ότι το άμεσο ρίσκο για την αποπληρωμή του χρέους της Μεγαλονήσου φαίνεται πως έχει υποχωρήσει, ενώ ανακοίνωσε επίσης την αναβάθμιση των προοπτικών της Ισπανίας σε «σταθερές» από «αρνητικές», διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση BBB-/A-3. Ειδικά για την Ολλανδία ο οίκος έκανε λόγο για «αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης», εξηγώντας: «Η τάση του ρυθμού ανάπτυξης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι επίμονα χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες με ομοίως υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης»
. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ολλανδική οικονομία θα συρρικνωθεί στο σύνολο του 2013 κατά 1,2%, καθώς απέτυχε να ανακάμψει έστω και σε ένα τρίμηνο από το 2011. Ειδικότερα στο γ' τρίμηνο φέτος το ολλανδικό ΑΕΠ μειώθηκε 0,6% έναντι του ίδιου διαστήματος πέρυσι, ενώ στο β' τρίμηνο είχε υποχωρήσει 1,7%.

«Τις παίρνω σοβαρά»

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της S&P, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Παίρνω αυτές τις αξιολογήσεις σοβαρά διότι και η αγορά τις παίρνει σοβαρά«. Πρόσθεσε δε πως η υποβάθμιση επιβεβαιώνει την πεποίθηση της ολλανδικής κυβέρνησης ότι πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο καιρό είχαν πληθύνει τα «καμπανάκια» ότι η Ολλανδία συνιστά μια «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος της χώρας, η τρομακτική «φούσκα» ακινήτων και οι τεράστιες τραπεζικές επισφάλειες προκαλούσαν... ταχυκαρδίες στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησαν έρευνα για τις επιπτώσεις πιθανών κινδύνων που προκύπτουν από το εκρηκτικό αυτό «κοκτέιλ».

Την ίδια ώρα η ανεργία καλπάζει, έχοντας «σκαρφαλώσει» το 9%, ενώ το κατά κεφαλήν χρέος για στεγαστικά δάνεια είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και προσεγγίζει το 130% του ΑΕΠ, ενώ η πτώση 15% που έχουν σημειώσει οι τιμές των κατοικιών από το 2008 έχει επηρεάσει την ιδιωτική κατανάλωση και την ανάπτυξη.

Συνολικά ο ενυπόθηκος δανεισμός των Ολλανδών φτάνει στα 640 δισ., όταν το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται στα 840 δισ. και οι ιδιωτικές καταθέσεις είναι μόλις 332 δισ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι ολλανδικές τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτούν τη διαφορά από το εξωτερικό. Η εξάρτησή τους δηλαδή από τις διεθνείς χρηματαγορές είναι τεράστια.
ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ