2014-01-07 15:48:11
Φωτογραφία για Αιθαλομίχλη: Όταν ο παραλογισμός γίνεται ΚΥΑ
του Χάρη Φλουδόπουλου

Κοντά στα 10 ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος που προκύπτει για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση κάτω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, από την εφαρμογή του μέτρου για την έκπτωση 70% τις ημέρες όπου διαπιστώνεται πρόβλημα αιθαλομίχλης. Η έκπτωση στο ρεύμα, πάντως, θα υπολογίζεται στο … περίπου, αφού οι συμβατικοί μετρητές που είναι σήμερα εγκατεστημένοι από τη ΔΕΗ δεν επιτρέπουν να υπάρξει ακριβής καταμέτρηση της κατανάλωσης.

Αυτό –ότι δηλαδή πρόκειται για ένα καθαρά επικοινωνιακό μέτρο με μηδαμινό ουσιαστικό όφελος για τους καταναλωτές – είναι ένα από τα σημεία όπου ασκείται κριτική στην κυβέρνηση η οποία αρνείται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο μέτωπο της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.

Έτσι ενώ το ΥΠΟΙΚ έχει απαντήσει πειστικά ότι πιθανή μείωση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης, θα επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα του λαθρεμπορίου και θα δημιουργούσε εκ νέου μια τεράστια και ανεξέλεγκτη πληγή τόσο για την αγορά καυσίμων όσο και για τα δημόσια ταμεία, δε συμβαίνει το ίδιο με το αίτημα για διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.


Ένα μέτρο που όπως δείχνουν τα στοιχεία κατά την έναρξη της χειμερινής σεζόν, λειτούργησε, αφού οι πωλήσεις πετρελαίου αυξήθηκαν, σε ποσοστό από 30% έως 70% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο κριτήρια που υπάρχουν τόσο για το εισόδημα (40 χιλιάδες οικογενειακό) όσο και για τις ποσότητες (960 λίτρα για την Αθήνα) δημιουργούν σημαντικούς περιορισμούς και ήδη αρκετοί δικαιούχοι – καθώς ο χειμώνας φέτος είναι βαρύς – έχουν καταναλώσει τις ποσότητες που δικαιούνται. Και εδώ επισημαίνεται ακόμη μια αντίφαση αφού η έκπτωση του 70%, χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ανεξαιρέτως σε όλους τους καταναλωτές κάτω των 2000 κιλοβατωρών.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΙΟΒΕ που έχει πραγματοποιήσει εκτενή και εμπεριστατωμένη μελέτη για το ζήτημα, πιθανή διεύρυνση των κριτηρίων θα έφερνε περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία από την αύξηση της κατανάλωσης και την αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ.

Μια ακόμη παράμετρος του μέτρου που επελέγη από την κυβέρνηση, αφορά στην επιδότηση μιας μεθόδου για θέρμανση (με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, για την παραγωγή της οποίας χρησιμοποιείται κυρίως άνθρακας, φυσικό αέριο και δευτερευόντως ΑΠΕ) προς όφελος μιας συγκεκριμένης εταιρείας σε βάρος άλλων καυσίμων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τους αρμόδιους εμπλεκόμενους συνδέσμους να εξετάζουν τις δυνατότητες προσβολής της απόφασης σε αυτή τη βάση του ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση η αποτελεσματικότητα του μέτρου, αμφισβητείται ευθέως με την κυβέρνηση να γίνεται αποδέκτης έντονης κριτικής ότι αρνείται να συζητήσει τις προφανείς λύσεις (διεύρυνση και ελαστικοποίηση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης) και αντ’ αυτού επιλέγει ακροβασίες αμφιβόλου αποτελεσματικότητας όπως η έκπτωση στο ρεύμα.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ