2014-01-12 15:58:08
Φωτογραφία για Συνεχίζονται οι προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στο Ν. Σουδάν
Τον επικεφαλής των ανταρτών Ρικ Μάκαρ συνάντησαν οι μεσολαβητές των ΗΠΑ και των αφρικανικών χωρών για την επίλυση της σύγκρουσης στο Νότιο Σουδάν.

"Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν Ντόναλντ Μπουθ, συνοδευόμενος από μεσολαβητές γειτονικών αφρικανικών χωρών, μετέβη σε μυστικό σημείο του Νοτίου Σουδάν για να συναντήσει τον Ρικ Μάκαρ" χθες, διευκρινίζουν οι αντάρτες στην ανακοίνωσή τους.

Οι διαπραγματευτές που συνεδριάζουν από τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα ανέστειλαν χθες τη συνεδρίασή τους αναμένοντας τις απαντήσεις από τα αντίπαλα στρατόπεδα για ένα σχέδιο άμεσης κατάπαυσης των πυρών.

Οι μάχες ξέσπασαν στις 15 Δεκεμβρίου μεταξύ του κυβερνητικού στρατού του προέδρου Σάλβα Κιρ και των ανταρτών του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ βυθίζοντας στο χάος το νέο αυτό κράτος

Το βασικό εμπόδιο στις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας είναι το θέμα της απελευθέρωσης 11 συνεργατών του Μάκαρ, που συνελήφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις μόλις άρχισαν οι μάχες.


Ο Ρικ Μάκαρ ζητεί αυτοί να μετάσχουν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ ο Σάλβα Κιρ θέλει να δικαστούν.

Συνολικά 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των μαχών, στις οποίες "πολλοί περισσότεροι" από 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΟΗΕ.

Μεταξύ αυτών που έχουν εκτοπιστεί, 50.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.
epikaira.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ