2014-01-20 01:39:08
Φωτογραφία για Η καλλιέργεια του φασολιού
Στις Πρέσπες το φασόλι άρχισε να καλλιεργείται κυρίως από το 1984. Τότε η καλλιέργεια ήταν πιο δύσκολη, αφού δεν υπήρχε ο μηχανικός εξοπλισμός που υπάρχει σήμερα. Σήμερα μπορεί ο μηχανικός εξοπλισμός να είναι μεγαλύτερος, η ποιότητα όμως της παραγωγής μένει πάντα η ίδια. Παραδοσιακή και βιολογική χαρακτηρίζεται η παραγωγή μας.

Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για όλες τις διαδικασίες της καλλιέργειας του φασολιού. Σημείο έναρξης θα θεωρήσουμε την σπορά, αφού όπως θα καταλάβετε η καλλιέργεια είναι ένας κύκλος.

Η σπορά λοιπόν, γίνεται την άνοιξη όταν ο καιρός είναι κατάλληλος. Με αυτό εννοούμε πως εκείνες τις ημέρες δεν πρέπει να βρέχει! Ο σπόρος που χρησιμοποιούμε είναι παραδοσιακός κι έρχεται από τους προγόνους μας.

Μετά την σπορά περιμένουμε το φασόλι να φυτρώσει και να μεγαλώσει για να κάνουμε αυλάκια ώστε να μπορούμε να τα ποτίζουμε.

Έπειτα βάζουμε καλάμια δίπλα από κάθε ρίζα και δένουμε τέσσερα - τέσσερα μαζί σε σχήμα πυραμίδας για να μπορεί το φασόλι να μεγαλώσει κι άλλο.


Αφού βάλουμε και τα καλάμια ήρθε ο καιρός για τις κλωστές. Αυτό σημαίνει πως μπαίνουμε στο χωράφι και κάθε κλωστή ( το κλαδάκι του δηλαδή ) που αναπτύσσει το φασόλι την γυρνάμε γύρω από τα καλάμια που τοποθετήσαμε. Ταυτόχρονα βγάζουμε και τα χόρτα που μπορεί να έχει εκεί.

Ήδη τον καιρό αυτό θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει και τα πρώτα ποτίσματα. Κανείς πρέπει να γνωρίζει την ποσότητα νερού που χρειάζεται το φασόλι ανά περιόδους, αλλιώς μπορεί και να καταστρέψει το φυτό. Το πότισμα είναι η διαδικασία αυτή με την οποία ασχολούμαστε τον περισσότερο καιρό της καλλιέργειας. Ταυτόχρονα λοιπόν ξανά περνάμε ένα δεύτερο , και σε ορισμένες περιπτώσεις και τρίτο, χέρι κλωστές για να βοηθήσουμε το φασόλι να αναπτυχθεί κι άλλο.

Η διαδικασία του ποτίσματος τελειώνει το φθινόπωρο. Τότε περιμένουμε το φασόλι να ξεραθεί και μόλις το κάνει, μετά από λίγες ημέρες κόβουμε τις ρίζες του μία - μία για να ξεραθεί τελείως ώστε να μπορέσουμε να το αλωνίσουμε.

Το αλώνι μπορεί να θεωρείτε ξεχωριστή διαδικασία, όμως μεσολαβούν κι άλλες. Αυτό σημαίνει πως πριν το αλώνι πρέπει να κόψουμε τα σχοινιά που είναι δεμένα τα καλάμια μεταξύ τους σε τετράδες, έπειτα ρίχνουμε τα φυτά κάτω σε σειρά, βγάζουμε μετά ένα ένα τα καλάμια και τέλος η αλωνιστική μηχανή έρχεται και τα μαζεύει.

Έπειτα τα τσουβάλια με τα φασόλια τα πηγαίνουμε στις αποθήκες για διαλογή. Μια διαδικασία κατά την οποία ξεχωρίζουμε σπυρί - σπυρί το καλό φασόλι και τα βάζουμε σε άλλα τσουβάλια. Έπειτα αναμένουμε την πώληση των προϊόντων μας.

Το ότι περιμένουμε να πουλήσουμε τα φασόλια μας δεν σημαίνει πως οι δουλειές τελείωσαν. Ξανά πίσω στο χωράφι για να μαζέψουμε τα καλάμια, ώστε να χρησιμοποιήσουμε όσα δεν χάλασαν και του χρόνου! Τα δένουμε σε δεμάτια των 50 περίπου κομματιών για να μπορέσουμε να τα μεταφέρουμε.

Ύστερα κι από τα καλάμια έρχεται η ώρα να κοπρίσουμε τα χωράφια μας! Ανά τριετία περίπου, κι ανάλογα με τις ανάγκες του χωραφιού, παίρνουμε από τους κτηνοτρόφους της περιοχής τις κοπριές των ζώων τους και τις σκορπάμε στα χωράφια μας.

Μόλις σκορπίσουμε και τις κοπριές οργώνουμε τα χωράφια για να ξεκουραστούν όλο τον χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε ώστε να πουληθεί η σοδειά.

Μόλις η άνοιξη ξανά έρθει φρεζάρουμε τα χωράφια για να είναι μαλακά τα χώματα ώστε να μπορέσουμε να σπείρουμε..

fasoliaprespwn.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ