2014-01-30 03:46:07
Φωτογραφία για Κόντρα Βαρβιτσιώτη - Δρίτσα
«Δεν υπάρχει καμία οδηγία για βίαιες επαναπροωθήσεις και βίαιες συμπεριφορές και για αυτό είναι ελάχιστα τα περιστατικά που σε διασώσεις έχουμε απώλεια ζωών» υποστήριξε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με αφορμή την υπόθεση του Φαρμακονησίου.

Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενημερωθούν πρώτα για όλες τις παραμέτρους του ατυχήματος πριν προχωρήσουν σε συμπεράσματα. «Είδα το τελευταίο διάστημα τίτλους και άρθρα για υγρούς τάφους και έγκλημα.

Μακάβριες γελοιογραφίες να αποτυπώνουν χαιρέκακα τα γεγονότα. Φωτογραφίες που ελήφθησαν σε άλλο τόπο να δημοσιεύονται σαν να ήταν από τον συγκεκριμένο. Λαϊκά δικαστήρια να ζητούν το κεφάλι μου Όλα αυτά μας αναστατώνουν και δημιουργούν προβλήματα εμπιστευτικότητας πολιτών προς το Λιμενικό Σώμα και δυσφημούν τη χώρα στο εξωτερικό που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», υποστήριξε, επιδεικνύοντας αργότερα φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και είτε έχουν ληφθεί το 1999 είτε το 2012, με τη δεύτερη να αποδεικνύεται κατόπιν ανάλυσής της το διακριτικό του τουρκικού λιμενικού στους διασώστες.


«Αυτό που γίνεται καθημερινά στο Αιγαίο είναι άσκηση εθνικής κυριαρχίας και γίνεται από τα μέσα έρευνας και διάσωσης. Αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι οι δυνατότητές μας για πλήρη άσκηση της εθνικής κυριαρχίας.

Όποιος διατυπώνει άρνηση να ασκούμε έρευνα και διάσωση αρνείται την εθνική κυριαρχία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο», είπε, δεχόμενος αργότερα τα πυρά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα ότι είναι σαφές το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Ναυτιλίας όταν μπροστά σε εννέα νεκρά παιδιά και τρεις νεκρές γυναίκες, λέει πως «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κ.Βαρβιτσιώτη που τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί αποσπασματικά μία φράση του εναντίον του, ακριβώς την στιγμή που τον κατηγορεί ότι απομονώνει φράσεις δημοσιευμάτων και απαντά σε αυτές.

Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία και κλείσιμο του ματιού τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά, πότε τασσόμενος υπέρ της πολιτικής ελέγχου στα σύνορα και πότε μιλώντας για «έγκλημα».

Ο υπουργός Ναυτιλίας, σημείωσε ότι έχει ζητήσει έρευνα από την Δικαιοσύνη για το συμβάν ενώ κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν την συνεχή και επίπονη προσπάθεια του Λιμενικού να φυλάξουν τα θαλάσσια σύνορα.

Στο μεταξύ, καρέ καρέ την επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών το βράδυ της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, παρουσίασε ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος Νικόλαος Πατρινός, υποστηρίζοντας ότι οι αντιδράσεις του κυβερνήτη που έσπευσε στο σημείο ήταν «ναυτικά οι ενδεδειγμένες».

Αναφέρθηκε ωστόσο στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, το «σαπάκι» αλιευτικό που μετέφερε τους παράνομους μετανάστες, την «απρόοπτη» ενέργεια ενός εκ των επιβαινόντων δημιουργώντας αναταραχή και την ανατροπή εν τέλει του αλιευτικού, την ξαφνική πυρκαγιά που ξέσπασε στην ελληνική ακταιωρό και το «δίλημμα» του Έλληνα κυβερνήτη για το αν θα σώσει το σκάφος τους και όσους έχει περισυλλέξει ή θα μείνει στο σημείο για τον εντοπισμό τυχόν ναυαγών.

«Συγνώμη» από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος

"Συγγνώμη" από τους συγγενείς των θυμάτων, τον ελληνικό λαό και τους παρευρισκόμενους για την δύσκολη κατάσταση στην οποία τους έφεραν, ζήτησε με σπασμένη φωνή, λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Δημήτρης Μπαντιάς.

Παραδέχθηκε ότι έγινε ενημέρωση για παιδιά που βρίσκονταν στην καμπίνα, πλην όμως το σκάφος είχε ήδη ανατραπεί. "Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε", είπε, "ας βγάλει ο καθένας ό,τι συμπέρασμα θέλει", σημειώνοντας πάντως ότι τρεις άνθρωποι έσωσαν 16 εκείνο το βράδυ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ