2014-02-03 07:40:41
Φωτογραφία για ΝΕΟΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ (VIDEO)
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την περιοχή της Κεφαλονιάς στις 05.08 το πρωί.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Οι πιο σημαντικές ζημιές εντοπίζονται στην περιοχή του Ληξουρίου. Ο διοικητής του τοπικού νοσοκομείου, Διονύσης Μαρκάτος, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι μέχρι στιγμής έχουν διακομιστεί εννέα άτομα με ελαφρούς τραυματισμούς και ότι το κτήριο του νοσοκομείου δεν έχει υποστεί καμία ζημία, παρά μόνο έχει καταρρεύσει ο εξωτερικός μαντρότοιχος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου, αλλά και σε σπίτια. 

Στο Ληξούρι επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο και αέρα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέγεθος

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε αρχικά εκτιμήσει το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ, ενώ λίγα λεπτά αργότερα αναθεώρησε το μέγεθος σε 6,1 βαθμούς. Σύμφωνα με το ίδιο Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 122 χιλιόμετρα δυτικά της Πάτρας σε σχετικά μικρό βάθος 13,7 χιλιόμετρα. Στα 6,1 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος της δόνησης και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Ευ. Λέκκας: Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν

Για ισχυρότατατη σεισμική δόνηση, σε διαφορετικό σημείο από εκείνη που έπληξε το νησί οκτώ ημέρες πριν, έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά. «Αρχίζουμε πάλι από το σημείο μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως εξήγησε είναι ένας νέος σεισμός σε ρήγμα που πιθανότατα να είναι μέσα στη θάλασσα και το μέγεθός του εκτιμάται γύρω στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης», σημείωσε και έκανε λόγο για αρκετές καταπτώσεις στο δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου.

Γερ. Παπαδόπουλος: Συνέχεια του ίδιου ρήγματος

Διαφορετική είναι η εκτίμηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου. «Φαίνεται ότι είναι συνέχεια του ίδιου ρήγματος, ο ίδιος σεισμογόνος χώρος, και ότι πρόκεται για τον ισχυρότερο μετασεισμό», δήλωσε στον ΣΚΑΙ. «Δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί νέο ρήγμα», πρόσθεσε. Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι τις επόμενες δύο - τρεις ημέρες θα υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα και συνέστησε στους κατοίκους ψυχραιμία και υπομονή.

Κ. Μακρόπουλος: Μεγάλη καταπόνηση στα κτήρια

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, σημειώνοντας ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτήρια του νησιού. «Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο», ανέφερε ο κ Μακρόπουλος.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ