2014-02-13 00:33:09
Φωτογραφία για Πιάστηκαν στα … χέρια καθηγητές ιστορικού Γυμνασίου στο Ηράκλειο – Εντάσεις στη Δευτεροβάθμια, προκαλεί η αξιολόγηση των σχολείων
Άνω – κάτω έχει γίνει η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Ηράκλειο, λόγω του νέου ανοιχτού μετώπου της εκπαιδευτικής κοινότητας με το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή την αξιολόγηση των καθηγητών αλλά και την αυτό-αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Το θέμα παίρνει διαστάσεις και μάλιστα, σε ιστορικό Γυμνάσιο, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, η αξιολόγηση προκάλεσε πρωτοφανείς εντάσεις, αφού καθηγητές έφθασαν στο σημείο ακόμη και να ... πιαστούν στα χέρια.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Irakliolive, λένε ότι η ένταση στο συγκεκριμένο σχολείο, που αναπόφευκτα επηρεάζει τόσο τους μαθητές όσο και τους γονείς τους, έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της το τελευταίο τριήμερο, ενώ το περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα. Ο διαπληκτισμός των καθηγητών, που έφτασε μέχρι το σημείο ο ένας να σπρώξει βίαια τον άλλο, πήρε διαστάσεις και προκάλεσε αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, σε βαθμό που τα μαθήματα έπρεπε να σταματήσουν κακήν κακώς. Μάλιστα, κλιμάκιο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κλήθηκε στο Γυμνάσιο για να εκτονωθεί η ένταση, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ψυχραιμότεροι ανέλαβαν δράση για να μην φτάσει το επεισόδιο στη χειροδικία.


Στο βάθος... αξιόλογηση

Ποια ήταν όμως η αιτία της έντασης, η οποία εδώ και τρεις μέρες δεν έχει εκτονωθεί πλήρως; Εκπαιδευτικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι οι δύο άνδρες δεν είχαν ποτέ προηγούμενα μεταξύ τους και η ένταση προκλήθηκε λόγω της φορτισμένης κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (σε Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια) από το σύστημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της αυτό-αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει από φέτος.

Συνδικαλιστικά, οι καθηγητές αντιτίθενται και στις δύο μορφές της αξιολόγησης και θεωρούν ότι αποτελεί το πρόσχημα του Υπουργείου Παιδείας για να θέσει εκτός δημοσίου τομέα κι άλλους εκπαιδευτικούς. Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου από την έναρξη κιόλας του νέου έτους, έχει αποδυθεί σε διάφορες δραστηριότητες ενάντια στην αξιολόγηση, ανάμεσα στις οποίες είναι η εκστρατεία ενημέρωσης όλων των συλλόγων διδασκόντων σε Γυμνάσια – Λύκεια – ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, αλλά και σε ενημέρωση των σχολικών συμβούλων και των ίδιων των διευθυντών των σχολείων. Ένα από τα μέτρα που έχει προτείνει στα μέλη της, είναι η πραγματοποίηση – άτυπων έστω- συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων, προκειμένου να καταγραφούν με δημοκρατικές διαδικασίες, οι απόψεις των καθηγητών, είτε αυτές είναι θετικές προς την αξιολόγηση είτε φυσικά και αρνητικές, ώστε να αποτυπωθεί η διαφωνία του κλάδου στο ζήτημα αυτό, καθώς είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας αντιδρά. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι οι συνεδριάσεις αυτές, δεν προβλέπονται από τη διαδικασία της αξιολόγησης που έχει διαμορφώσει το Υπουργείο Παιδείας και όπως φαίνεται εναπόκειται στην βούληση κάθε Διευθυντή Σχολικής Μονάδας να εντάξει το αποτέλεσμα των συνεδριάσεων αυτών και τις απόψεις των διδασκόντων, στα επίσημα πρακτικά του σχολείου.

Στο συγκεκριμένο Γυμνάσιο, ένα από τα ιστορικότερα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν γίνει αρκετές άτυπες συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων για την αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο τα συμπεράσματα τους να έχουν καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά. Το γεγονός αυτό ήταν που πυροδότησε την ένταση, αφού κάποιοι καθηγητές επιδίωκαν να ακολουθήσουν την πρακτική που είχε επιλέξει η ΕΛΜΕ, όπως και άλλες ΕΛΜΕ της χώρας, ως μέσου αντίδρασης, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούσαν ότι η διαδικασία των συνεδριάσεων αυτών δεν προβλέπεται από το νόμο, και άρα δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί. Οι διαφορετικές απόψεις, φαίνεται πως δίχασαν το σύλλογο των καθηγητών με αποτέλεσμα η ένταση να κλιμακωθεί, μέχρι τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, οπότε και τα «πνεύματα οξύνθηκαν».

Οι διαφορετικές απόψεις έγιναν αντεγκλήσεις, με αποτέλεσμα σε κάποια στιγμή, ο ένας από τους δύο καθηγητές που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, να σηκωθεί όρθιος και να σπρώξει βίαια το συνάδελφό του. Το άσχημο κλίμα γενικεύτηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, την οποία αντιλήφθηκαν και οι ίδιοι οι μαθητές. Στο σχολείο εκλήθη και η ΕΛΜΕ, κλιμάκιο της οποίας έσπευσε στο Γυμνάσιο, αναλαμβάνοντας χρέη «πυροσβέστη». Σε διαπροσωπικό επίπεδο, οι δύο εκπαιδευτικοί, μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις, μπορεί να «έδωσαν τα χέρια», ωστόσο η ένταση παραμένει μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να έχουν αναστατωθεί τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς τους.

Τις επόμενες πάντως ώρες αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου για το περιστατικό, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να επανέλθει η ηρεμία στο σχολείο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ