2014-02-25 09:52:51
Φωτογραφία για ΥΠΟΠΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Υποπτα πολιτικά παιχνίδια» χαρακτηρίζουν παρατηρητές το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times βάσει του οποίου το ΔΝΤ εκτιμά πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών διαμορφώνονται σε 20 δισ. ευρώ, ενώ οι υπολογισμοί από τα stress tests της BlackRock υπολογίζουν τα αναγκαία κεφάλαια περί τα 5 δισ. ευρώ. Με την εκδοχή του ΔΝΤ καθίσταται φανερό πως εξαφανίζεται συνολικά το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η χώρα οδηγείται με βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο.

Ενδεικτική είναι η αντίδραση κύκλων της Τράπεζας της Ελλάδος που σημειώνουν με νόημα «δεν μπλεκόμαστε σε πολιτικά παιχνίδια, προσθέτοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν τα επίσημα αποτελέσματα». Μάλιστα, άλλες πηγές παρέπεμπαν στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ στη χώρα μας κ. Τόμσεν, ο οποίος μιλούσε για υγιές τραπεζικό σύστημα. Από σήμερα πάντως ξεκινούν οι συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού του διοικητή της ΤτΕ κ. Προβόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.


BlackRock

Σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και πάντως στην τελική ευθεία βρίσκεται ο καθορισμός των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής που διενήργησε η BlackRock και τα οποία φαίνεται προσδιορίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μεταξύ 4,5 και 5,5 δισ. ευρώ.

Εγκυρες πηγές σημειώνουν πως από τη στιγμή που η ΕΚΤ προσδιόρισε τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργούνται εφεξής τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, για τα οποία είναι και υπεύθυνη, οι παραδοχές αυτές θα ισχύσουν τελικώς και για τα εγχώρια stress tests. Με βάση αυτές τις παραδοχές ο δείκτης για τα core tier I προσδιορίζεται ως προς το βασικό σενάριο στο 8% και ως προς το ακραίο σενάριο στο 5,5%.

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις εκφράστηκαν από την τρόικα για τον συγκεκριμένο δείκτη, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως τελικώς η άποψη της ΕΚΤ θα είναι και αυτή που θα επικρατήσει, μολονότι το θέμα δεν έχει λήξει. Όσο για την εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγκυροι αναλυτές παρατηρούν πως το σενάριο αυτό, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής του ΔΝΤ, η οποία έχει πολλές φορές καταγράψει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Εξ' ου και η άποψη του ΔΝΤ πως το χρέος αυτό πρέπει να «κουρευτεί».

Υποστηρικτική αυτής της εκδοχής θα μπορούσαν να είναι και τυχόν αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες. Με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ωστόσο έχει πλήρως διαφωνήσει η Ε.Ε. αλλά και η ΕΚΤ, στοιχείο το οποίο επίσης είναι καταγεγραμμένο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα δύο μέρη της τρόικας, λέει έγκυρος αναλυτής, επισημαίνοντας πως για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών του πιστωτικού συστήματος, το Ταμείο δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Κριτική

Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος σημειώνει πως το θέμα των stress tests πανευρωπαϊκά έχει αρχίσει να υφίσταται κριτική ιδιαίτερα από τον αγγλοσαξονικό παράγοντα, αφού σε μία περίοδο εξαιρετικά ευμετάβλητη για την πανευρωπαϊκή οικονομία, πραγματοποιούνται τεστ προσομοίωσης με σενάρια τα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ισχύσουν σε βάθος τριετίας. Το γεγονός αυτό τραβά ρευστότητα από την αγορά, την οποία οι πραγματικές οικονομίες έχουν απόλυτη ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και όσον αφορά τη χώρα μας, τα τεστ αντοχής που διενερήγηθηκαν με βάση τα στοιχεία της BlackRock δεν μπορούν να έχουν σημαντική διαφοροποίηση από εκείνα που πραγματοποιεί η ΕΚΤ, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο. Ετσι η Ελλάδα θα αποτελέσει πρόκριμα και για τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής, η συλλογή των στοιχείων για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

20 δισ. το ΔΝΤ, 5 δισ. η BlackRock

Το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times βάσει του οποίου το ΔΝΤ εκτιμά πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών διαμορφώνονται σε 20 δισ. ευρώ, μπορεί να θεωρηθεί «περίεργο», καθώς οι υπολογισμοί από τα stress tests της BlackRock υπολογίζουν τα αναγκαία κεφάλαια περί τα 5 δισ. ευρώ. Με την εκδοχή του Ταμείου καθίσταται φανερό πως εξαφανίζεται συνολικά το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η χώρα οδηγείται με βεβαιότητα σε νέο μνημόνιο.

Tο δημοσίευμα στους Financial Times για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειασθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Hταν αναμενόμενο και έρχεται την ίδια ώρα που ξεκίνησαν στην Aθήνα οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη στιγμή που επίκειται η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests της BlackRock. Aπλώς επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι κυρίως το ΔNT αλλά και η EKT με την Kομισιόν πίεζαν τον ξένο οίκο αξιολόγησης να «πειράξει» τα ευρήματα της έρευνας, ώστε να εμφανίσει μεγαλύτερη τη «μαύρη τρύπα». H BlackRock αρνήθηκε φυσικά και η τρόικα βάζει μπροστά τους μηχανισμούς της. Όταν τα γεγονότα δεν συμφωνούν με τα σχέδια τόσο χειρότερα για τα γεγονότα.

imerisia.gr

 ''The New Daily Mail'' 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ