2014-03-10 08:16:05
Φωτογραφία για Βούτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνεργήσει στην απαγόρευση της Χρυσής Αυγής
Τον πήχυ της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές προσδιορίζει ο γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε... συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο».

Εντάσσει στη σφαίρα της «μετα-πολιτικής» το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη και προειδοποιεί ότι το κόμμα του θα εναντιωθεί σε ενδεχόμενη «μεθόδευση» για την απαγόρευση της Χ.Α.

- Τελικά, είναι ή δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Γιαννόπουλος, που προλογίζει το βιβλίο του Δ. Κουφοντίνα;

Το θέμα έχει εξαντληθεί με τη δημόσια τοποθέτηση του ίδιου του Νίκου Γιαννόπουλου και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οτιδήποτε άλλο συνιστά, κατά τη γνώμη μου, κυνήγι μαγισσών και συμπτώματα τρομοϋστερίας. Δεν έχει κανένα νόημα και δεν μας αφορά η περαιτέρω συζήτηση.

- Ο Γ. Σταθάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταγγείλει το Μνημόνιο αλλά θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση. Μας έχετε μπερδέψει Φοβάμαι ότι όποιος θέλει να μπερδευτεί μπερδεύεται. Η κατάργηση του Μνημονίου είναι αντικείμενο μοναδικό της νομοθετικής εξουσίας, εν προκειμένω της ελληνικής Βουλής. Ολα τα άλλα θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο μιας πολύ σκληρής αναδιαπραγμάτευσης, αφού προηγηθεί ένα γενναίο κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.


- Ποιος είναι ο πήχυς για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές; Ποιο ποσοστό και ποια διαφορά από τη Ν.Δ. θα θεωρηθούν ικανοποιητικό αποτέλεσμα;

Το όποιο ποσοτικό αποτέλεσμα για το οποίο αισιοδοξούμε, δηλαδή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με σαφή διαφορά, θα έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη σημασία ανάλογα, πρώτον, με το εάν θα επιτευχθεί με υψηλή συμμετοχή πολιτών ή εάν θα είναι απόρροια μιας ψευδούς εικόνας από εκτεταμένη αποχή και, δεύτερον, θα εξαρτηθεί από μια αντίστοιχη θετική στάση κι ανατροπή του συσχετισμού υπέρ των αριστερών δυνάμεων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σας λέω, λοιπόν, ευθέως ότι αυτός είναι ο πραγματικός πήχυς, πολυπαραγοντικού χαρακτήρα, που θα δώσει μια δυναμική ανατροπής στις πολιτικές εξελίξεις. Είμαστε αισιόδοξοι, εναπόκειται στο λαό να δώσει το δικό του σήμα.

-Έχετε καταγγείλει πολιτική μεθόδευση για να βγει η Χ.Α. εκτός νόμου. Τι ακριβώς σας ανησυχεί; Ότι θα μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και θα διευκολυνθεί η πλειοψηφία;

Εδώ και ενάμιση χρόνο λέγαμε ότι η Χ.Α. είναι διφυές μόρφωμα, δηλαδή ταυτόχρονα νόμιμο πολιτικό κόμμα με καταγεγραμμένη ισχυρή επιρροή αλλά και εγκληματική οργάνωση με πλήθος επιθέσεων, με θύματα εκατοντάδες πολίτες -ιδιαίτερα μετανάστες- και με συστηματική διασπορά ενός επιπλέον φόβου μέσα σε μια ήδη τρομοκρατημένη κοινωνία. Οταν έγιναν οι πρώτες συλλήψεις, μιλήσαμε ανοιχτά για το ότι η Χ.Α. πρέπει να βρεθεί ενώπιον του νόμου, όχι όμως εκτός νόμου. Οι απόψεις που υπάρχουν, πολιτικών της Ν.Δ. αλλά και δημοσιολογούντων νομικών, για το σχεδιασμό που θα οδηγήσει σε απαγόρευση της Χ.Α. με αυτή ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία είναι άκρως αντισυνταγματική ενέργεια. Η Αριστερά δεν θα συνεργήσει σε μια πιθανή τέτοια μεθόδευση και θα πρέπει να προασπίσουμε τη Δικαιοσύνη, ώστε ανεπηρέαστα να ολοκληρώσει το έργο της.

- Γιατί στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν τόσο ειρωνικά το Ποτάμι; Ανησυχείτε ότι θα σας πάρει ψήφους;

Χωρίς κοινωνική γείωση και με μόνα όπλα την κοινωνική διαδρομή του Σταύρου και την ισχυρή επικοινωνιακή στήριξη από συγκροτήματα, δεν μπορεί να διακριθεί κανείς μέσα σε συνθήκες κρίσης που φτάνουν στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Η μετα-πολιτική δεν μπορεί να απαντήσει στις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας όσων υπέφεραν και υποφέρουν από το Μνημόνιο.

- Ποιος είναι ο πήχυς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Πόσες περιφέρειες και πόσοι μεγάλοι δήμοι;

Είναι ανάγκη να γεφυρωθεί η απόσταση ανάμεσα στην εκλογική επιρροή του κόμματος και στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, με τη διευρυμένη βέβαια αυτονομία που εστιάζεται σε πρόσωπα, ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους. Προσδοκούμε ανάμεσα στις περιφέρειες που μπορούν να κερδηθούν να είναι κι αυτή της Αττικής στην οποία κατοικεί το 40% του λαού μας και το μεγαλύτερο ποσοστό των πραγματικών προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι μνημονιακές πολιτικές. Θα είναι ολοκληρωμένη η επιτυχία της πολιτικής μας πρότασης εάν ταυτόχρονα κερδηθούν μέσα στο Λεκανοπέδιο ο Δήμος Αθηναίων και ο Δήμος Πειραιά. Ετσι κι αλλιώς, χρειάζονται ισχυρή παρουσία και μαχητική δράση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που πρέπει να αφουγκράζονται, να τίθενται αλληλέγγυοι και να προστατεύουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των πολιτών τους. Το απολίτικο παιχνιδάκι με λαμπερά πρόσωπα και ικανούς διαχειριστές είναι εκτός τόπου και χρόνου στη σημερινή συγκυρία. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ