2014-03-12 12:09:06
Φωτογραφία για «Χαμόγελο του Παιδιού» και στην Κρήτη
Στη δημιουργία του Παγκρήτιου “Χαμόγελου του Παιδιού” με τρία Κέντρα στήριξης στην Κρήτη, στελεχωμένα με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και διοικητικό προσωπικό, προχωρά ο πανελλήνιος εθελοντικός οργανισμός μέσα στους επόμενους μήνες.

Μάλιστα λόγω συνεχών αιτημάτων από την Κρήτη για αυξημένο αριθμό διακομιδών νεογνών στο νησί ο Οργανισμός πρόκειται να διαθέσει εξοπλισμένη κινητή μονάδα για διακομιδές με θερμοκοιτίδα εντατικής θεραπείας που πρόκειται να επανδρωθεί με διασώστες που θα προσλάβει το “Χαμόγελο του παιδιού”.

Αυτό γνωστοποίησε στα Χανιώτικα Νέα ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. στο “Χαμόγελο του Παιδιού”, που την ερχόμενη Κυριακή 16 Μαρτίου, στις 11.30 π.μ., διοργανώνει παγκρήτια συνάντηση για τα παιδιά που θα πραγματοποιηθεί στο “Σπίτι Πολιτισμού” στην παλαιά πόλη Ρεθύμνου.

Η συνάντηση έχει στόχο την εκτενή ενημέρωση των παρευρισκομένων για τις δράσεις και το έργο του Οργανισμού πανελλαδικά καθώς και την επιθυμία “Το Χαμόγελο του Παιδιού” να αποκτήσει φυσική παρουσία στη φιλόξενη Κρήτη, μετά το διαρκές κάλεσμα των Κρητών.


«Ερχόμαστε για να δημιουργήσουμε το “Τα χαμόγελο του παιδιού” στην Κρήτη. Βρισκόμαστε στο στάδιο να ξεκινήσει η διαδικασία να δημιουργηθούν οι δομές, να δούμε σε ποιες περιοχές θα μπορέσουμε να τις λειτουργήσουμε, διότι είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσουμε στα θέματα της ανάγκης και της υποστήριξης στην Κρήτη για να μην δημιουργήσουμε πικρίες. Επειδή έχουμε από όλες τις περιοχές της Κρήτης αιτήματα για αυξημένες ανάγκες, θέλουμε να δημιουργηθεί κατ’ αρχάς το “Παγκρήτιο Χαμόγελο του Παιδιού”.

Πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση που έπρεπε να έχουμε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός της συνάντησης στο Ρέθυμνο με προσκεκλημένους εθελοντές, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρμόδιων κρατικών φορέων, Συλλόγων Κρητών, εκπροσώπους της ομογένειας κ.ά., είναι «να δημιουργηθεί το “Παγκρήτιο Χαμόγελο του Παιδιού” μέσα από την “ ψυχή και τα σπλάχνα” της Κρήτης. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο.

Να μην πρόκειται για ένα υποκατάστημα από την Αθήνα. Ολοι αυτοί οι φορείς που δέχτηκαν και θέλησαν να κάνουν κάτι, θα συναντηθούμε προκειμένου να δούμε ποια είναι τα βήματα των επόμενων μηνών καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν στη στήριξη του έργου του Οργανισμού για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι Κρήτες θα σταθούν -για μία ακόμα φορά- αρωγοί του έργου μας».

ΚΕΝΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. στο “Χαμόγελο του Παιδιού” κ. Γιαννόπουλος, τους επόμενους μήνες θα τεθούν σε λειτουργία και στην Κρήτη οι δομές που ο Οργανισμός λειτουργεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τρία κέντρα στήριξης με επιστημονικό προσωπικό, κινητή μονάδα διακομιδής νεογνών με ασθενοφόρο που, όπως είπε, «θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του ΕΚΑΒ της Κρήτης και με προσωπικό που θα διαθέσει ο Οργανισμός για να καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε θέματα νεογνών και παιδιών με εξειδικευμένο τρόπο».

Το μόνο που χρειάζεται από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία της Κρήτης, τόνισε, είναι η εξεύρεση χώρων που θα φιλοξενήσουν τα τρία κέντρα στήριξης ώστε «εάν υπάρξει προσφορά να μην πληρώνουμε χρήματα σε ενοίκια για γραφεία. Ηδη έχουμε κάποιες προτάσεις από Χανιά – Ρέθυμνο και Ηράκλειο». Η επάνδρωση των τριών Κέντρων στήριξης από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, διοικητικό προσωπικό, διασώστες θα γίνει από το “Χαμόγελο του παιδιού”, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού.

«Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, που δεν μας περισσεύουν τα χρήματα, ξεκινάμε αυτές τις δράσεις στην Κρήτη, αλλά και στη Θεσσαλία. Η ανάγκη προέκυψε μετά και από όσα διαπίστωσε κλιμάκιο από το “Χαμόγελο του Παιδιού” που πραγματοποίησε εξετάσεις προληπτικής ιατρικής κάνοντας περιοδεία ανά την Ελλάδα και καλύπτοντας 63.000 παιδιά από όλη τη χώρα ανάμεσα στα οποία ήταν πάρα πολλά παιδιά από την Κρήτη. Διαπιστώσαμε ότι με την κρίση πολλά παιδιά δεν είχαν πρόσβαση σε εξετάσεις. Επίσης διαπιστώσαμε πολλά προβλήματα από τους ίδιους τους γιατρούς της Κρήτης. Δηλαδή εμείς κινητοποιήσαμε τους τοπικούς γιατρούς που είχαν τη διάθεση να προσφέρουν, αλλά σε κάποιες περιοχές υπήρχαν ελλείψεις γιατρών σε ειδικότητες όπως οφθαλμίατροι, παιδίατροι κ.ά.», τόνισε.

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗΣ ΝΕΟΓΝΩΝ

«Διαπιστώσαμε έπειτα από πολλαπλά και συνεχή αιτήματα ότι υπάρχει έλλειψη κινητής μονάδας διακομιδής νεογνών στο νησί», επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε: «Στα Χανιά υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, διότι στο Ηράκλειο λειτουργεί η Νεογνολογική Μονάδα. Είχε φτάσει στα χέρια μου μια έρευνα με στοιχεία που αφορούσε μωρά που μεταφέρονται από τα Χανιά και πραγματικά είχα αισθανθεί πάρα πολύ άσχημα ξέροντας ότι τόσα παιδιά διακινδυνεύουν τη ζωή τους ή έχουν χάσει την υγεία τους γιατί δεν υπάρχει εξοπλισμένη κινητή μονάδα. Το ασθενοφόρο που θα διαθέσουμε θα έχει ως βάση την περιοχή που έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Θα ξεκινήσουμε αρχικά με ένα ασθενοφόρο διότι τα κόστη είναι μεγάλα, αφού για ένα ασθενοφόρο χρειάζονται δώδεκα άτομα προσωπικό. Εμείς θα το χρηματοδοτήσουμε. Ελπίζουμε πως στη συνέχεια θα υπάρξουν και χορηγοί».

Πάντως, όπως ο ίδιος τόνισε, «είτε ελπίζουμε είτε όχι σε βοήθεια άλλων φορέων εμείς θα ξεκινήσουμε και θα κάνουμε αυτήν τη διαδικασία με εξελιγμένη κινητή μονάδα που θα διαθέτει θερμοκοιτίδα εντατικής θεραπείας. Την έχουμε παραγγείλει από τον Δεκέμβριο και θα παραδοθεί σε εμάς τον Απρίλιο με Μάιο. Θα σταθμεύει εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Σκοπεύουμε να διερευνήσουμε την ανάγκη για τη βάση της από τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες κατά την εκδήλωση στο Ρέθυμνο. Θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και οι αρμόδιοι υπουργοί να αναλάβουν την ευθύνη τους. Εμείς ως Οργανισμός θα προσφέρουμε συγκεκριμένα πράγματα για να τα λειτουργήσουμε, αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα».

ΜΟΝΑΔΑ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ

Παράλληλα ο κ. Γιαννόπουλος γνωστοποίησε ότι το επόμενο βήμα του Οργανισμού είναι η λειτουργία στην Κρήτη Μονάδας Αμεσης Επέμβασης για περιστατικά βίας και κακοποίησης παιδιών όπως το πρόγραμμα 24ωρης άμεσης επέμβασης που λειτουργεί ήδη για την υπόλοιπη Ελλάδα. «Η Μονάδα θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει περιστατικά κακοποίησης, βίας στα σχολεία, εξαφανίσεις, περιστατικά έκτακτης ανάγκης για παιδιά που βρίσκονται εκτεθειμένα. Αυτά είναι στα σχέδια των δράσεών μας εκτός από όσα ήδη βρίσκονται στον προγραμματισμό μας και συγκεκριμένα η ημερήσια φροντίδα παιδιών και το σπίτι του “Χαμόγελου του Παιδιού” στην Κρήτη εξετάζοντας τις ανάγκες της περιοχής», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο στάδιο είναι «η ημερήσια φροντίδα για παιδιά που οι οικογένειές τους βρίσκονται σε κρίση, στηρίζοντας τα παιδιά και την οικογένεια. Σε δεύτερη φάση θα επεμβαίνουμε σε περιπτώσεις που ο εισαγγελέας έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν παιδιά που βασανίζονται. Και έχουμε αρκετά παιδιά από την περιοχή σας που φιλοξενούνται σε σπίτια άλλων περιοχών της Ελλάδας και είναι κρίμα να φεύγουν από την Κρήτη».

«Εμείς βάζουμε χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν λειτουργήσει όλα. Ζητάμε από τον κόσμο στήριξη διότι από τους δημόσιους φορείς τόσα χρόνια, δυστυχώς, μόνο ταλαιπωρηθήκαμε και καθυστερήσαμε στην Κρήτη παρόλο που εμείς πιστεύαμε ότι θα έπρεπε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο ενός δικτύου μαζί και με άλλους φορείς» τόνισε.

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών.

Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία, αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.ά.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών. Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.

ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ